OČEKIVANI REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Uhićenje Mladića? Hrvati: Oduševljeni smo! Srbi: Mi smo razočarani!

Agencija IPSOS Puls provela je nakon uhićenja Ratka Mladića istraživanje u Hrvatskoj i Srbiji

ZAGREB - Samo 12 posto Srba smatra da je Ratko Mladić zločinac, ali ih najviše, 45 posto, smatra da je Mladićevo hapšenje u interesu Srbije. Najviše Srba - isto kao i Hrvata - misli da uhićenje do jučer najtraženijeg haaškog bjegunca neće imati nikakvog utjecaja na buduće odnose zemalja regije: niti će ih bitno popraviti, niti pogoršati, pokazalo je telefonsko istraživanje koje je za Dnevnik Nove TV napravila agencija IPSOS Puls.

To je prvo istraživanje Nove TV koje je o istoj temi obuhvatilo dvije zemlje. Provedeno je u Hrvatskoj na 600 a u Srbiji na 800 ispitanika.

Očekivano, Hrvati i Srbi sasvim drugačije gledaju na uhićenje Ratka Mladića: za Hrvate to je pozitivan događaj a za Srbe - negativan. Razlike blijede među mlađim generacijama, jer su oni češće ravnodušni od starijih ispitanika, koji se dobro sjećaju rata i Mladićeve uloge u njemu.

SPECIJAL: Sve o uhićenju Ratka Mladića pročitajte ovdje

Poboljšanje odnosa

Da će uhićenje ratnog zapovjednika Karadžićeve vojske i bivšeg zapovjednika JNA u Kninu poboljšati odnose između Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine smatra 37 posto građana Hrvatske i 25 posto građana Srbije.

Najviše ili 50 posto Srba misli da neće imati nikakvog utjecaja, što misli 38 posto Hrvata. Razlika u raspoloženju ukazuje na to da dobar dio Hrvata Mladićevo hapšenje doživljava kao pozitivnu gestu Srbije.

Sasvim očekivano, Mladićevo hapšenje pozdravilo je 69 posto građana Hrvatske: 40 posto ih je zadovoljno, a 29 posto - oduševljeno. U Srbiji je zadovoljnih samo 10 posto a oduševljenih jedva tri posto. Četvrtina je nezadovoljna uhićenjem a 26 posto ih je ravnodušno. I u Hrvatskoj ima ogorčenih, ali jedva tri posto.

Interes Srbije

Čak 51 posto Srba Ratka Mladića smatra herojem, a da je zločinac misli 12 posto. Hrvati bolje od Srba vide da je Mladićevo uhićenje prije svega u interesu Srbije: tako misli 71 posto građana Hrvatske i tek 45 posto građana Srbije. Da je sve to rezultat pritiska Bruxellesa, slažu se s obe strane granice: 78 posto Hrvata i 67 posto Srba smatra da je Mladić otkriven kako bi Srbija dobila status kandidata.

Svi misle da su ga štitile tajne službe

Bez obzira mislili da je Mladić zločinac ili heroj, većini je jasno da se ne bi sve te godine uspijevao skrivati da nije pomoći tajnih službi. Mladić je imao njihovu zaštitu, smatra 56 posto Srba i 81 posto Hrvata.

Jedva 5 posto Hrvata i 7 posto Srba očekuje da će Mladić u Haagu biti oslobođen.

Čak 53 posto Srba smatra da će dobiti kaznu veću od zaslužene, a najviše Hrvata odnosno 35 posto smatra da će dobiti blagu kaznu.

No ono što je za Hrvate blago, za Srbe bi moglo biti “više od zasluženog”. “

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 20:58