NAJTRAŽENIJI BJEGUNAC PRED LICEM PRAVDE

VIDEO, FOTO Ratko Mladić: Ja sam samo branio svoj narod. Želim živjeti i doživjeti slobodu

Na sudu je istaknuo da je jako bolestan te da mu trebaju dva mjeseca da pročita 'gnjusne' optužbe
 AFP PHOTO / HO / POLITIKA

<<<<<<< NOVO - 11:46 - Sudac Orie ga je upozorio da sud ne zanima njegova prošlost, već ima li pitanja o sadašnjoj situaciji i svojem pritvoru. "O proceduri, ako želite da vam kažem što me nervira, ne želim da me vode ispod ruke ko sljepca. Ja sam general Ratko Mladić, u cijelom svijetu znaju tko sam. Ne želim da me vode ispod ruke", rekao je Mladić sudcu Orieu.

SPECIJAL: Sve o uhićenju Ratka Mladića pročitajte ovdje

11:40 - Suđenje je ponovno otvoreno za javnost. Mladić je u svome obraćanju sudu napomenuo da se on ne boji novinara i javnosti. Kaže da je on branio svoju zemlju i svoj narod, da nije branio Ratka Mladića. Ali da sada brani Ratka Mladića na haškom sudu. "Ja ne ubijam niti muslimane kao muslimane ni Hrvate kao Hrvate, ne ubijam sada u Libiji, ja sam branio svoju zemlju", kaže Mladić. Istaknuo je da su prema njemu postupali ljudski, ali da ga živcira ova cijela sudska procedura.

- Želim živjeti i doživjeti slobodu jer i ovakav branim zemlju i narod. Ja sam general Ratko Mladić i cijeli svijet to zna - rekao je Mladić.

11:13 - Sudac Orie upitao je Mladića želi li se obratiti sudu u ovom trenutku ili tijekom zatvorenog suđenja, tj. suđenja zatvorenog za javnost. "Želim samo par riječi reći o mom zdravstvenom stanju na privatnoj sjednici", rekao je Mladić. TV-prijenos je u ovom trenutku prekinut.

11:09 - Nakon kratke stranke, nastavljeno je suđenje. Službenica suda Ratku Mladiću čita pravila suda o ispitivanju optuženih.

10:57 - Mladićev odvjetnik Aleksić zatražio je kratku stanku od 10 minuta kako bi se posavjetovao sa svojim klijentom.

10:54 - Nakon čitanja optužnice, Mladić je rekao da ne razumije gnjusnu optužnicu kojom ga se tereti za ratne zločine, da on za informacije koje stoje u njoj nije nikada čuo. Sudac Orie mu je rekao da ima mjesec dana da se upozna s točkama optužnice, te najavio novo saslušanje za 4. srpnja u 10 sati.

10:39 - Sudac Orie nastavio je čitati optužnicu. Haški sud tereti Mladića za genocid, zločine protiv čovječnosti i kšenje pravila ratovanja, te u nekim točkama i za udruženi zločinački pothvat. Prema glavnim točkama optužnice, od ukupno njih 11, Mladića se tereti za kampanju uklanjanja bosanskih muslimana i bosanskih Hrvata uz ubijanje, silovanja i mučenja; za eliminiranje bosanskih muslimana iz Srebrenice, ubijanje tisuća muškaraca i dječaka, te odvođenje žena iz Srebrenice.

10:38 - "Želite li da vam se danas pročita optužnica", upitao je Orie Mladića. "Ne želim da mi se pročita optužnica ni u jednom slovu, ni u jednoj rečenici", odgovorio je Mladić.

10:36 - Zatim je Orie upitao Mladićevog odvjetnika Aleksića je li njegovom klijentu pročitana optužnica. Aleksić mu je dogovorio da je, ali da nije stekao dojam da je Mladić išta razumio.

10:35 - Orie je Mladića upozorio da su ga upravo obavijestili da je dobio optužnicu kao poseban dokument i to još u srijedu, te ga još jednom upitao je li dobio dokument.

"Odvjetnik Aleksić mi je nešto pokazao kad smo se vidjeli. Ako je to optužnica, onda sam ju vidio, ali ju nisam pročitao. Ja želim valjanu obranu, a ne da me brani neki čovjek kojeg niti ne poznajem", rekao je Mladić.

10.30 - "Jeste li dobili kopiju optužnice na vlastitom materinjem jeziku?, upitao je Orie Mladića. "Od te tri fascikle koje sam dobio, nisam ništa čitao", kaže Mladić.

Orie ga je ponovno upitao je li pročitao optužnicu, Mladić je rekao da mu treba barem dva mjeseca da ju pročita i savjetuje se sa svojim odvjetnicima.

10:27 - "Gospodine sudija, ja sam teško bolestan čovijek i čuo sam što se govorilo o tim člancima, ali mi treba malo više vremena da razmislim o svemu što je pročitano. Molim vas strpljenja. Ja ću reći sve, ali su meni u bolnicu donijeli tri fascikla nekakvih dokumenata. Ali ništa nisam potpisao niti pročitao. Ja sam u jako lošem stanju", rekao je Mladić.

10:20 - "Prva optužnica protiv vas podignuta je 24. srpnja 1995., 1996. izvršen je pregled optužnice, nakon čega je ona nekoliko puta izmjenjena, a konačna verzija je podnesena 1. lipnja ove godine", rekao je Orie.

10:15 - Nizozemski sudac Orie Ratka Mladića upoznaje s njegovim pravima, osobama koje se nalaze u sudnici, nakon čega je sudac Orie započeo s čitanjem 11 točaka optužnice.

10:12 - Mladić je rekao svoje ime i prezime i datum rođenja, naglasivši da je rođen na čisti ponedjeljak 1943. godine.

Orie mu je rekao da ima informaciju da je rođen 1942. godine, što je Mladić demantirao. Također, Mladić je rekao da je rođen u selu Božanovićima dva i pol kilometra od općine Kalinovik.

10:07 - Počelo je suđenje Ratku Mladiću. Mladić se u sudnici pojavio u sivom odijelu i s kapom na glavi. Nakon uvodnog govora sudca Afonsa Oriea, počelo je utvrđivanje Mladićevog identiteta. Sudac ga je upitao je li sposoban pratiti suđenje, te razumije li srpski i makedonski. Na što je Mladić odgovorio potvrdno - "Ja sam general Ratko Mladić!".

Ratko Mladić danas će u 10 sati prvi put biti izveden pred suca Haškog tribunala.

Nizozemski sudac Alfons Orie Mladića će pozvati da potvrdi svoj identitet, postavit će mu pitanje je li pročitao optužnicu i razumije li njezine navode. Sudac može narediti da Mladiću bude pročitana cijela optužnica ili samo njezin dio. Ori će zatim optuženika pitati želi li se izjasniti o krivnji po navodima optužnice.

Podsjetimo, Ratku Mladiću sinoć je pozlilo te je završio u zatvorskoj bolnici. 'Godinama ga nisu liječili na pravilan način pa je u lošem stanju', rekao je njegov odvjetnik Aleksandar Aleksić.

Prema pisanju srpskog Blica, Ratko Mladić se danas na haškom sudu neće izjasniti o krivnji, već će zatražiti jednomjesečnu odgodu. Glavni haški tužitelj Serge Brammerz jučer je rekao da će tijekom suđenja Ratku Mladiću biti poštivana njegova ljudska prava.

"Želim da bude jasno da i mi, tužiteljstvo, također želimo fer suđenje i inzistiramo da se prava obrane poštuju i da i u ovom slučaju budu primjenjeni najviši standardi. Danas mogu reći da smo zadovoljni što je on uhićen i izručen. Sutra će se on prvi puta pojaviti, a onda ćemo vidjeti dalje", rekao je Brammerz za B92.

Danas je Beti izvor iz Haaga potvrdio da optuženi Ratko Mladić ne boluje od tumora limfnih žlijezda, kako je tvrdio njegov odvjetnik Miloš Šanjić.

Podsjetimo, iz srbijanskog Tužiteljstva za ratne zločine bila je najavljena provjera liječničkog nalaza prema kojem je ustanovljeno da Mladić boluje od tumora limfnih žlijezda.

"Nama to liči na falsifikat iz više razloga. Prvo, njegov odvjetnik je nalaz podnio da spriječi Mladićevo izručenje Haagu. Drugo, kaže da mu je dokument dao bivši agent CIA. Treće pregledan je i ovdje i u Hagu i to od dva najpoznatija svjetska stručnjaka i nije utvrđeno tako nešto. Da je to utvrđeno bio bi mrtav već godinu i pol dana", rekao je tada za B92 Bruno Vekarić, zamjenik i glasnogovornik srbijanskog tužitelja za ratne zločine.

Ratni zapovjednik vojske pobunjenih Srba u BiH general Ratko Mladić bio je među prvima protiv kojih je Haaški sud podigao optužnice za ratne zločine. Protiv njega su još u ljeto 1995. podignute dvije optužnice, za genocid u Srebrenici u srpnju 1995. i za zločine u ostatku Bosne i Hercegovine od 1992. do 1995.

Nije optužen za zločine u Hrvatskoj, iako je na početku rata bio zapovjednik JNA u Kninu i smatra ga se odgovornim za nekoliko teških zločina koje su počinili pripadnici JNA pod njegovim zapovjedništvom.

Mladićevu obranu neće plaćati Srbija, nego Dodik

Srbija neće plaćati troškove Mladićeve obrane. Ona svojim državljanima u Haagu isplaćuje pritvorski džeparac od 200 eura mjesečno, kojim mogu plaćati telefon ili narudžbe iz kantine.

Pravo na pomoć imaju samo oni koji su se dobrovoljno predali. Haaški sud plaća obranu svakom optuženiku ako dokaže da nema novca sam plaćati. Akcijski tim za suradnju s Haaškim sudom vlade Srbije već je izračunao da ih je Mladić dosad koštao 80 milijuna eura, koliko su koštale akcije potrage za njim u osam godina.

Financijska šteta

Napravili su i procjenu koliko ih je koštalo to što zbog njega nisu ni ušli u EU niti dobili pristup europskim fondovima: 1,5 milijardu eura.

Kad su iz vlade Srbije poručili da neće financirati Mladićevu obranu, javili su se iz vlade Republike Srpske: njihov premijer Aleksandar Đombić najavio je da će iz proračuna izdvojiti novac za obranu. Poručili su da će hitno formirati fondaciju za pomoć optuženima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 10:56