UZBUNA U DUGOJ RESI >> ŠIRI SE SMRAD, UGROŽENA JE I MREŽNICA

Udruga Eko Kvarner o spaljivanju opasnog otpada: Ministarstvo je legaliziralo još jednu svinjariju

 Mario Pušić/Cropix

DUGA RESA - Poznati eko aktivist Vjeran Piršić iz udruge Eko Kvarner dao je podršku Dugarešanima koji se peticijom bore protiv spaljivanja opasnog otpada u energani Pamučne industrije u centru svojega grada , za što vlasnik poduzeće T7 VIS ima dozvolu Ministarstva zaštite okoliša. Podsjetimo, T7 VIS u vlasništvu je Varaždinca

, koji je pritvoren zbog istrage oko navodnog pogodovanja u zamjeni zemljišta, zajedno s varaždinskim gradonačelnikom Ivanom Čehokom.

- Sličnih priča puna je Hrvatska i na barem 15 mjesta na kojima sam bio događaju se ovakve svinjarije. Ministarstvu zaštite okoliša ovo nije prvi put da je, valjda zbog fetišizma na investicije, legaliziralo jednu veliku svinjariju i trovanje okoliša. No taj akt može biti osporen i poništen - rekao je Piršić.

On je predložio članovima Građanske inicijative koji su peticijom prikupili 2500 potpisa protiv spalionice da zatraže izvanredni inspekcijski nadzor poslovnih aktivnosti u tvornici, od Grada da provede mjerenje kvalitete zraka, dok bi Hrvatske vode trebale provjeriti da li je ugrožen biološki minimum Mrežnice.

Udruge "zelenih" najavile su podnošenje zahtjeva Upravnom sudu da poništi spornu dozvolu T7 VIS-u smatrajući da je prilikom njezinog podnošenja nije učinjena procjena opasnosti zahvata po okoliš, čime je prekršena procedura.

Inspekcija je podnijela dva optužna prijedloga protiv tvrtke T7 VIS-a

Inspekcija zaštite okoliša od prosinca prošle godine do lipnja ove godine obavila je ukupno šest inspekcijskih nadzora u tvornici te podnijela dva optužna prijedloga protiv T7 VIS-a, jedan temeljem Zakona o zaštiti okoliša 4. veljače i drugi 1. ožujka temeljem Zakon o otpadu, dok su 18. svibnja podnijeli i kaznenu prijavu jer su u tvornici spaljivana ulja koja u ovim postrojenjima nisu smjela biti termički obrađivana zbog opasnih svojstava.

- Zavod za javno zdravstvo Grada Zagreba, kao ovlašteni laboratorij, obavio je 9. lipnja 2011. uzorkovanje sadržaja iz čeličnog spremnika zapremine 1000 m3 u kojima se privremeno skladišti opasan otpad - otpadna ulja za energetsku oporabu-suspaljivanje u energani. U tijeku je upravni postupak u svezi provođenja mjera kontinuiranog mjerenja emisije onečišćujućih tvari u zrak, te se poduzimaju druge mjere poradi utvrđenih nepravilnosti u radu - odgovorili su nam na upit iz Ministarstva zaštite okoliša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 12:23