STRAH OD ZARAZE

Opasni otpad bolnice u kontejnerima bez nadzora

ZAGREB - Crvene vreće pune infektivnog otpada vire iz kontejnera u otvorenom dvorištu zagrebačke bolnice Sestara milosrdnica. Ograda je otvorena i u dvorište može ući bilo tko. Susjedi kažu - otpad pretražuju skupljači ambalaže, a po vrećama kopaju i psi i mačke.

- Po pravilu, takav bi otpad trebao biti u zatvorenom prostoru i njemu bi smjele pristupiti samo ovlaštene osobe. Naravno, ako se ne može drugačije, onda se otpad može držati na otvorenom, ali mora biti zaključan. Nikad ne znamo što je točno u vrećama i koliko opasno može biti, i zato bi spremnicima za odlaganje trebale pristupati isključivo osobe sa zaštitnom opremom na sebi - kaže toksikolog Franjo Plavšić, koji se bavio istraživanjima o infektivnom otpadu.

Iz bolnica Sestara milosrdnica kažu kako je prostor zaključan te da ga redovito obilaze vatrogasci i zaštitari.

Čuvar ne reagira

- U pravilu neovlaštena osoba ne može ući u prostor. Od otpada ne prijeti nikakva opasnost, jer mi radimo u skladu sa zakonom, što potvrđuju svi inspekcijski nadzori - kažu iz bolnice. Međutim, iako je otpadno dvorište bolnice ograđeno i na njega, barem službeno, pazi čuvar, koji sjedi u kućici s druge strane ceste, sami smo se uvjerili da svatko bez problema može ući u dvorište. Dok smo zavirivali po kontejnerima u prostoru gdje ne bismo smjeli biti, čuvar nije reagirao. Nitko nas nije upozorio da ne smijemo biti u dvorištu. Stanari susjednih ulica kažu da predvečer, kako se otpad gomila, kontejneri ostaju otvoreni. Šokirani, govore nam o životinjama koje redovito kruže oko otpada.

Šalju inspekciju

- Ogromni štakori plaze po kantama, a mačke i psi redovno kopaju po njima. Zaraza prijeti nama i našoj djeci koja se igraju u blizini, no i prolaznicima. Bojimo se - tvrde stanari.

Iz Ministarstva zaštite okoliša kažu da će u bolnicu Sestara milosrdnica poslati inspekciju.

Krv i pribor

Infektivni otpad može izazvati bolest u ljudi. Konkretno, to je krv, patološki animalni otpad, materijal i pribor koji je bio u dodiru s krvlju ili izlučevinama infektivnih bolesnika, sistemi za infuziju, rukavice i drugi pribor za jednokratnu upotrebu. Tijekom dana u bolnici nastanu kilogrami tog otpada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 10:12