OBNOVA OD POTRESA

U Zagrebu država nije uspjela izgraditi nijednu zamjensku obiteljsku kuću. Prvih osam tek grade

Na području petrinjskog potresa trenutno se gradi 165 zamjenskih kuća i 20 zgrada

Dolaskom na čelo Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić maksimalno se angažirao kako bi se ubrzala do tada veoma spora obnova

 Ranko Suvar/Cropix

U Zagrebu do danas država nije uspjela izgraditi nijednu zamjensku obiteljsku kuću, dok je na području petrinjskog potresa bila učinkovitija, pa je izgrađena 21 zamjenska obiteljska kuća.

No, sudeći prema podacima koje smo dobili iz Ministarstva graditeljstva, a i od onoga što se vidi na terenu, obnova se ipak pomakla s mjesta. U Zagrebu je, naime, završena jedna zamjenska obiteljska kuća, ali u samoobnovi.

- U Zagrebu je završena 61 konstrukcijska obnova, 2466 nekonstrukcijskih obnova te su uklonjena 94 objekta. U tijeku su radovi na 162 gradilišta, od čega je u gradnji osam zamjenskih obiteljskih kuća, 136 konstrukcijskih obnova, 18 nekonstrukcijskih obnova te 22 uklanjanja - navode u odgovoru iz Ministarstva. Također, dodaju kako su ovih dana potpisani ugovori s izvođačima za gradnju 18 zamjenskih obiteljskih kuća na području Markuševca (10) i Maksimira (8).

"Vruća jesen"

- Za njih početak radova očekujemo u prvom tjednu rujna - navode u Ministarstvu. Dodajući da je u nabavi izvođača devet kuća na području Čučerja, za koje su prethodno bile poništene nabave zbog višestruko većih zaprimljenih ponuda u odnosu na procijenjenu vrijednost nabave, određenu projektantskim izračunom.

- U tijeku je također postupak nabave, odnosno pregled zaprimljene dokumentacije za izvođenje radova konstrukcijske obnove 12 višestambenih zgrada u Zagrebu, sa 166 stanova, jednim stambeno-poslovnim prostorom i 15 poslovnih prostora - početak izvođenja radova očekuje se tijekom rujna; kao i postupak nabave za izvođenje radova konstrukcijske obnove 15 obiteljskih kuća na području grada Zagreba - stoji u odgovoru iz Ministarstva, iz kojeg poručuju da se u idućim danima očekuje objava nabave za obnovu dodatnih 200 višestambenih zgrada u Zagrebu. Ujedno, tijekom idućeg tjedna pokrenut će se, nastavljaju, postupak nabave za projektiranje nekonstrukcijske obnove Mali Vatikan, s 239 stanova i 20 poslovnih prostora te za projektiranje cjelovite obnove Kukovićevog bloka sa 79 stanova, i kuće Miletić (Opatovina) u Zagrebu. Prema modelu samoobnove, odnosno dodjele novčane pomoći, Ministarstvo je za područje Grada Zagreba dosad isplatilo ukupno 69,8 milijuna eura, i to za nekonstrukcijsku obnovu - 27,6 milijuna eura, za konstrukcijsku obnovu 41,1 milijun eura te za novčanu pomoć, umjesto gradnje zamjenske obiteljske kuće - 324,8 tisuća eura.

Zahuktala se gradnja

- Uređeno je ukupno 157 državnih stanova za smještaj sugrađana koji ne mogu boraviti u svojim domovima - 32 stana uređeno je na području Sisačko-moslavačke županije, a 125 stanova uredile su Državne nekretnine, od kojih se najveći broj odnosi na Grad Zagreb - navode. Na području petrinjskog potresa dosad je završena obnova na 7166 kuća i zgrada, od toga je završena 21 zamjenska obiteljska kuća, 16 konstrukcijskih obnova i 7129 nekonstrukcijskih obnova. U tijeku su radovi na 716 gradilišta, od čega je u gradnji 165 zamjenskih obiteljskih kuća i 20 višestambenih zgrada, 166 montažnih kuća za proširenje domova za starije i nemoćne u Petrinji, Glini i Sisku, 154 konstrukcijskih obnova te 211 nekonstrukcijskih obnova.

- Tijekom 2023. godine pokrenuto je 160 postupaka nabave, ukupne procijenjene vrijednosti 139 milijuna eura, koje obuhvaćaju 6704 različitih usluga i radova potrebnih za provedbu obnove na potresom pogođenim područjima. Uspješno su završene 42 nabave, te su ugovoreni poslovi radova i usluga vrijednosti 29,1 milijuna eura. Poništena je 31 nabava procijenjene vrijednosti 17,1 milijuna eura - navode u Ministarstvu, dodajući kako je u nabavi i pripremi za objavu trenutačno 68 nabava ukupne procijenjene vrijednosti 66,5 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 21:30