RASPODJELA POSLA

Priprema se novi Zakon o upravljanju državnim nekretninama: Na pomolu velike promjene, ovo su detalji

Postupci raspolaganja imovinom su prekomplicirani, a samo Ministarstvo nema dovoljan broj službenika koji bi se bavili tim pitanjima

Branko Bačić

 Nera Simic/CROPIX

Vlada je odlučila, kroz novi Zakon o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Hrvatske koji se nalazi u javnoj raspravi, županijama i gradovima prepustiti upravljanje nad državnim građevinskim zemljištem i građevinama na njemu koje su vrijedne do milijun eura.

Ministarstvo graditeljstva, u ocjeni postojećeg Zakona o upravljanju državnom imovinom, priznaje kako on nije ostvario potrebnu učinkovitost, da su postupci raspolaganja imovinom prekomplicirani, ali da samo Ministarstvo nema dovoljan broj službenika koji bi se bavili tim pitanjima. Zato su odlučili dio poslova prepustiti regionalnim i lokalnim jedinicama, koje ća pak morati zapošljavati dodatne službenike koji će raditi na tim mnogobrojnim predmetima.

Tako će županije, gradovi koji su županijska središta, ali i veliki gradovi s više od 35.000 stanovnika (Vinkovci, Kaštela, Velika Gorica i Pula), upravljati državnim neizgrađenim građevinskim zemljištem i građevinama sa zemljištem nužnim za redovnu uporabu te građevine, a koje se nalaze na njihovom području.

Župani ili gradonačelnici ovlašteni su donijeti odluku o pokretanju postupka raspolaganja i odluku o raspolaganju nekretninama čija je procijenjena vrijednost ili je ukupni iznos procijenjene naknade niži ili jednak iznosu od 130.000 eura, a ako procijenjena vrijednost ili ukupni iznos procijenjene naknade iznosi više od 130.000 eura, a do milijun eura, odluku donosi županijska skupština, odnosno gradsko vijeće.

Kad se utvrdi da procijenjena vrijednost nekretnine ili ukupni iznos procijenjene naknade prelazi iznos od milijun eura, postupak će nastaviti Ministarstvo, ministar će donositi odluku za nekretnine vrijednosti do 1,5 milijuna eura, a za sve više od toga Vlada.

Tako će lokalni čelnici moći donositi odluke o prodaji, darovanju, razvrgnuću suvlasničke zajednice ili osnivanju prava građenja za nekretnine do milijun eura, a prije toga morat će dobiti suglasnost Ministarstva.

Sredstva za obavljanje tih poslova osiguravaju se raspodjelom prihoda od raspolaganja tim nekretninama, tako da 60 posto pripada državi, a po 20 posto županiji i gradu prema mjestu gdje se nekretnina nalazi, neovisno o tome koje je tijelo donijelo odluku.

"Decentralizacijom upravljanja državnom imovinom omogućit će se brže i učinkovitije rješavanje imovinskopravnih odnosa na državnim nekretninama u svrhu realizacije infrastrukturnih i razvojnih projekata na području cijele Republike Hrvatske, a sve u cilju povećanja investicijskog potencijala Republike Hrvatske i realizacije investicijskih projekata", piše u obrazloženju prijedloga novog Zakona.

Državnim stanovima, poslovnim prostorima i rezidencijama do milijun eura vrijednosti upravljat će Državne nekretnine, a planinarskim domovima koji se nalaze unutar nacionalnog parka ili parka prirode, javne ustanove za upravljanje nacionalnim parkom ili parkom prirode. Planinarskim domovima izvan parka upravljat će županije.

Ministarstvo će i dalje upravljati zemljištima na kojima se nalazi kamp i nekretninama koje su neprocijenjeno građevinsko zemljište.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 09:17