ZARAZA NE JENJAVA

U Splitu više od 55% pozitivnih nalaza, nepregledni redovi za testiranje: ‘Veliki je pritisak‘

Sljedeća 2-3 tjedna brojke će rasti, bit će to rezultat novogodišnjih druženja, upozorava Željka Karin

redovi za testiranje u Splitu

 

 Nikola Vilic/CROPIX

Testiranje na covid-19 u NZJZ-u u Splitu krenulo je od 7 sati ujutro i vrlo brzo stvorili su se redovi. Djelatnici Zavoda kažu kako su jutros radili do 2.30. Obradili su 2200 uzoraka, više od 55 posto je novooboljelih.

- Veliki je pritisak na Zavod, svi se hoće testirati, obrađujemo i do 3000 uzoraka dnevno, što je na granici mogućega - izjavila je u HRT-ovoj emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" dr. sc. Željka Karin, ravnateljica NZJZ Splitsko-dalmatinske županije. Apelirala je na sve koji imaju simptome da ostanu kod kuće, pridržavaju se epidemioloških mjera i dočekaju svoj termin za testiranje.

Nakon božićnih blagdana pojačan je broj novooboljelih, očekuje se to i nakon novogodišnjih blagdana.

- Sljedeća 2-3 tjedna brojke će rasti, bit će to rezultat novogodišnjih druženja - očekuje doktorica Karin i moli građane koji osjećaju simptome da pokažu odgovornost i suzdrže se od druženja.

Također je pozvala ljude na cijepljenje. Cijepljeni, kaže, imaju blaže simptome i kad obole, ali u županiji, naglašava, imaju manje od 53 posto procijepljenosti odrasloga stanovništva.

- Što se tiče mjera, da smo ih se pridržavali, ne bi došlo do širenja virusa, mjere su dobre, ali ih se ne pridržavamo - smatra.

Upitana hoće li se uvoditi nove mjere, rekla je da bi one bile vezane uz skraćivanje radnog vremena, uz ograničavanje druženja... Nastava zasad ne ide online, svaki ravnatelj pratit će situaciju u svojoj školi i moći će donijeti individualnu odluku o eventualnom prelasku na online.

Mirela Pavičić Ivelja, infektologinja u KBC-u Split, izjavila u HTV-ovom Studiju 4 da je trenutačno ondje 198 hospitaliziranih covid pacijenata, od kojih je 41 na respiratoru. Napominje da se posljednjih dana bilježi porast broja te da su spremni proširiti kapacitete ako bude potrebno.

- Prije dva tjedna bilo je 150 do 160 hospitaliziranih na tjednoj razini, pa je sadašnja brojka zapravo značajan porast. U više od 85% slučajeva radi se o starijim ljudima koji nisu cijepljeni - izjavila je doktorica Pavičić Ivelja.

Napominje da je najveći problem u županiji nedovoljna cijepljenost. Kaže da su iznenađeni kako još uvijek postoje stariji građani s teškim kroničnim oboljenjima koji su se odlučili ne cijepiti.

- Njihovi razlozi nama su nerazumljivi. Nerijetko je to strah, neinformiranost ili vjerojatno mišljenje da se neće baš oni zaraziti - dodaje.

S obzirom na velik broj covid pacijenata te kako će to utjecaj na zdravstveni sustav i pacijente s drugim bolestima, vidjet će se u idućih 10-ak dana.

- Pribojavamo se što bi nam epidemija u idućim danima mogla donijeti. Stalno se prilagođavamo situaciji. Ako bude neophodno, onda ćemo na sadašnjih šest stacionara morati aktivirati i još neke. To znači da ćemo morati uzeti kapacitete i osoblje s non-covid odjela - rekla je Pavičić Ivelja.

Potvrdila je da i KBC Split, poput drugih zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj, ima nedostatak medicinskog osoblja, posebno medicinskih sestara i liječnika intenzivističkih struka. Kaže i da su neki operativni zahvati zbog nedostatka anesteziologa morali biti otkazani, ali da se svakodnevno prilagođavaju situaciji pa se naprave i neke nehitne operacije. Ovakva situacija, ističe, pogoduje rastu liste čekanja, ali činimo sve što je u našoj moći, zaključila je za HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 17:05