U VEĆINI BOLNICA STABILNO

Krizni plan bolnica za omikron: Gasit će hladne pogone, primati samo hitne pacijente...

Dođe li do značajnijeg povećanja broja oboljelih, smanjit će se hladni pogon i primat će se samo hitni i covid-pacijenti.

Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević

 Boris Kovacev/cropix

Nakon blagdana broj hospitaliziranih oboljelih od covida-19 ponovo raste. Samo dva dana brojke su pale ispod 1800, a već u ponedjeljak su krenule uzlaznom putanjom s gotovo 50 više hospitaliziranih u samo jednom danu. Znači li to da nam uskoro slijedi crni scenarij? Stručnjaci odgovaraju da je i to moguće nastavi li se ovakav trend, a onda bi bolnice mogle bitnije smanjiti svoj hladni pogon, odnosno biti prisiljene primati samo hitne i covid-pacijente kao lani, tijekom drugog vala pandemije.

Doda li se tome i bojazan da bi se omikron varijantom koja se brže širi mogao i među cijepljenima zaraziti i dio zdravstvenih djelatnika, to bi poprilično ograničilo dostupnost zdravstvene zaštite ostalim građanima.

Na jugu situacija sve gora

Naime, dok na kontinentu brojke posljednjih dana stagniraju, u priobalju je situacija sve gora. Svi se boje što će se događati za tjedan ili dva, kada se skijaši vrate sa skijanja i kad stignu računi za blagdansku raspojasanost. Naime, blagdani su završili, druženja su bila vrlo intenzivna, omikron je stigao, a epidemioloških mjera kao da i nema, pa se teško može očekivati smanjenje pritiska na bolnice. Neće pomoći ni spoznaja da je omikron ipak blaža varijanta covida-19 jer, kako kaže dr. Anthony Fauci, šef američkog Nacionalnog centra za kontrolu bolesti, velike brojke zaraženih vjerojatno će dodano opteretiti zdravstveni sustav i zaraziti djelatnike.

image

Anthony Fauci

Mandel Ngan/AFP

Splitski KBC već je neko vrijeme pod opsadom, a prof. dr. Ivo Ivić kaže da nakon blagdana ne očekuje ništa dobro.

- U bolnici imamo 192 pacijenta, u noći s nedjelje na ponedjeljak primljeno je 30 novih, a na respiratoru ih je 40. Sve su to teški pacijenti - kaže prof. dr. Ivić. Dodaje da se može očekivati i veći broj hospitalizacija jer uz novi soj omikron, koji se lakše širi, činjenica je da je procijepljenost starijih i dalje loša, a to znači da bi i broj umrlih mogao rasti. Naime, i u ponedjeljak je u Splitsko-dalmatinskoj županiji broj zaraženih među testiranima bio veći od 50 posto.

- Blagdani će tek doći na naplatu - kaže prof.dr. Ivić i ponovo poziva na cijepljenje. Naime, u Hrvatskoj je cijepljeno samo 77 posto starijih od 60 godina, a u Splitsko-dalmatinskoj županiji i manje. Liječnici upozoravaju da mladi, koji će vjerojatno lakše preboljeti omikron, donose bolest starijima, kod kojih i ta varijanta može biti pogubna, osobito ako nisu cijepljeni. A onda im slijedi bolnica, s time da će neki platiti i životom.

image

Alen Ružić

Boris Kovacev/Cropix

- Kod nas je broj hospitaliziranih ovih dana minimalno povećan, ali ne znamo što će se događati idućih dana, tako da smo ostavili sve kapacitete otvorene, samo smo malo smanjili broj djelatnika na covid-odjelima jer tako možemo povećati rad ostalog dijela bolnice - kaže prof. dr. Alen Ružić, ravnatelj KBC-a Rijeka. Naglašava da su u ponedjeljak imali 99 covid-pacijenata, od kojih je 13 bilo na respiratoru.

- Od uzoraka pozitivnih pacijenta koje smo poslali na sekvenciranje u Zagreb nismo imali ni jedan slučaj omikrona, ali vjerojatno je samo pitanje vremena kad će se i to dogoditi. Do tada, točnije dok imamo manji pritisak na našu bolnicu, nastojimo što više pomoći pacijentima koji nemaju covid, tako da smo tijekom prosinca odradili velik dio posla, pa čak i premašili bolnički limit tijekom tog mjeseca - kaže prof. dr. Ružić. I on se boji posljedica blagdana.

Nema opuštanja

U KB-u Dubrava situacija je također trenutačno stabilna jer dnevno imaju stotinjak hospitaliziranih covid-pacijenata, a u ponedjeljak ih je na respiratoru bilo dvadeset.

- Nastojimo odraditi što više hladnog pogona jer ako nam se poveća broj hospitaliziranih s covidom-19 i, primjerice, oboli dio djelatnika, morat ćemo smanjiti elektivne zahvate i primati uglavnom hitne pacijente - objašnjava prof. dr. Ivica Lukšić, ravnatelj KB-a Dubrava.

U najvećoj hrvatskoj bolnici, KBC-u Zagreb, trenutačno su 162 pacijenta, od kojih je 20 na respiratoru.

- Ne znamo što će se događati idućih tjedana, ali nastojimo maksimalno pomagati i ostalim pacijentima koji trebaju zahvate, preglede i dijagnostiku unatoč covidu-19. Čak zasad ide i transplantacijski program - kaže prof. dr. Gordana Pavliša, voditeljica covid-odjela KBC-a Zagreb. Dodaje, ipak, da opuštanja nema jer je covid i dalje nepredvidiv.

U svakom slučaju, svi su suglasni da bi se već krajem ovog ili početkom idućeg tjedna mogli vidjeti trendovi. Bude li značajnije povećan broj oboljelih kojima je potrebna hospitalizacija, to bi značilo za dio ustanova potpuni prekid hladnog pogona, odnosno vrata bi ostala otvorena samo za hitne slučajeve.

Vili Beroš, ministar zdravstva, kaže da će se zdravstveni sustav, ako se naglo poveća potreba za hospitalizacijama zbog varijante omikron, prilagoditi novim izazovima kao i u proteklim valovima epidemije.

- U većini bolnica u Hrvatskoj, ovisno o epidemiološkoj situaciji u pojedinoj županiji, mogu se u kratkom roku sukcesivno povećati kapaciteti za oboljele od covida, a posljedica toga bit će, u određenoj mjeri, daljnje smanjenje hladnog pogona i elektivnih zahvata - navodi Beroš i dodaje da trenutna prosječna popunjenost postelja, u odnosu na ukupan broj onih namijenjenih za covid-pacijente, na razini cijelog bolničkog sustava iznosi 53 posto. Međutim, u pojedinim je bolnicama ta popunjenost viša od 80 posto, primjerice u KBC-u Split, Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", KB-u Sveti Duh, OB-u Pula i Specijalnoj bolnici za plućne bolesti.

- Unatoč našoj spremnosti i fleksibilnosti zdravstvenog sustava, i on ima svoje krajnje granice, kojima ne bismo trebali težiti. Cijepljenje i poštovanje epidemioloških mjera najučinkovitija su obrana protiv omikrona i novog vala epidemije - zaključuje Beroš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:33