STRAH OD CJEPIVA

U Splitu i Karlovcu cijepilo se tek 14 građana

SPLIT – Premda je dugo očekivano pandemijsko cjepivo protiv virusa nove gripe H1N1 konačno stiglo, a time i otpočelo cijepljenje, Splićani bar prvog dana nisu iskazali veći interes za zaštitom od svinjske gripe. U Zavodu za javno zdravstvo županije splitsko-dalmatinske tijekom dana cijepljeno je svega desetak osoba.

Među prvima cijepivo su primili s dr. Berislav Pelivan, ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo, dr. Zorana Klišmanić, voditeljica Epidemiološke službe i dr. Nikola Bradarić, voditelj Odjela za infektivne bolesti splitskog KBC-a. Tim činom odgovorili su na sve spekulacije o štetnosti cjepiva i odaslali poruku javnosti da se upravo cijepljenjem smanjuje rezervoar ljudi koji mogu prenositi virus.

Prema riječima dr. Klišamanić, od ukupno 140 tisuća doza pandemijskog cijepiva protiv virusa H1N1 koje je dobila Hrvatska, u četvrtak navečer u Splitsko-dalmatinsku županiju stiglo je 13 tisuća doza, od kojih će 8995 biti distribuirano liječnicima primarne zdravstvene zaštite i pedijatrima. Ocjenjujući kako je za slab odaziv građana prije svega kriva medijska kampanja, dr. Klišmanić pojašnjava kako je riječ je o cjepivu švicarskog proizvođača „Novartis“, jednom od ukupno tri cjepiva koja je europska agencija za lijekove registrirala za Europu.i koje se već primjenjuje u gotovo 45 zemalja svijeta.

Opovrgavajući napise u novinama kako su nakon cijepljenja u vrijeme epidemije gripe moguće komplikacije, dr. Klišmanić obrazlaže kako adjuvans u cjepivu protiv H1N1 postoji i u onom protiv sezonske gripe i njegovom primjenom koja traje još od 1997. godine nikada nisu zabilježene ozbiljnije nuspojave. Cijepiti bi se prioritetno trebale rizične skupine i to: kronični bolesnici , posebno oni s bronhitisom i astmom, patološki pretile osobe, trudnice, djeca u dobi od 6 do 23 mjeseca te zdravstveni radnici.

Prvog dana cijepljenja protiv svinjske gripe u Karlovačkoj županiji cijepilo se tek - četvero građana. Od 4330 pristiglih doza cjepiva utrošeno je tek njih četiri, a nepovjerenje građana prema cijepivu protiv pandemijske gripe dodatno je potaknuto izjavom o preuzimanju odgovornosti koju su obvezni potpisati svi koji se cijepe, čak i u ZZJZ Karlovačke županije.

- Svatko tko se odluči za cijepljenje prije toga mora dati pismeni pristanak vlastoručnim potpisom na posebnom obrascu - rekao je ravnatelj Zavoda dr. Boško Milanković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 16:25