TESTIRANJE UČENIKA

U škole stiglo prvih 384.000 testova, pripremaju se i videoupute za korištenje, samoizolacija odlazi u povijest

Izabrani dobavljač stotina tisuća testova koji će se distribuirati školama je pulska tvrtka Medical and Pharm Trading
 Damjan Tadić/Cropix

Prvih 384.000 brzih antigenskih testova, namijenjenih za testiranje školske djece, u utorak je stiglo u glavno skladište Ravnateljstva civilne zaštite u Jastrebarskom, a danas se očekuje dolazak tranše od još 716.000 testova.

Kako doznajemo iz ravnateljstva, od pristiglih testova u utorak je 310.000 upućeno u Dalmaciju, a kako dolaze novi testovi, tako će se distribuirati diljem države prema planu koji je napravilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Očekuju se nove isporuke, a testiranje će se uvoditi u škole kako budu pristizali testovi. prvi roditelji djecu će moći testirati već u ponedjeljak navečer, no testiranje neće u svim županijama početi isti dan.

Iz resornog Ministarstva doznajemo da bi upute o korištenju te novim pravilima samoizolacije za učenike - koja više neće biti obavezna za sve đake koji su negativni na testu, bez obzira jesu li bili u kontaktu sa zaraženom osobom - trebale biti objavljene najkasnije u subotu.

U tom trenutku za učenike osnovnih i srednjih škola počinju vrijediti nova pravila i neovisno je li neko dijete iz razreda pozitivno, svi ostali dolaze u školu. Dobit će testove i moraju se testirati jednom na tjedan. To ne znači, kako se govorilo prije, da to nužno mora biti ponedjeljak. Djeca će se početi testirati kad stignu testovi, dakle ako im testovi stignu u srijedu, djeca se testiraju prije odlaska u školu u četvrtak pa sljedećih tjedana u takvim tjednim intervalima.

Ono o čemu epidemiolozi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo još razmišljaju djeca su koja imaju pozitivne bliske kućne kontakte. No, kako doznajemo, ide se u smjeru da i djeca, kojima su pozitivni roditelji, također odlaze u školu uz negativan test, poput svih ostalih.

Dakle, negativan test, čini se, dovest će do potpunog ukidanja samoizolacije u školama, a time i online nastave. Naravno, osim u slučaju da je većina razreda zaražena i ne može ići u školu.

Treba istaknuti da djeca, odnosno roditelji, neće odmah dobiti veću zalihu testova, s obzirom na to da narudžba ne stiže odjednom. No, u međuvremenu će biti i praznici pa bi trebalo biti isporučeno sve.

Također, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, doznajemo, priprema videospot koji će biti namijenjen roditeljima i prikazivat će način testiranja.

Izabrani dobavljač testova je pulska tvrtka "Medical and Pharm Trading" u vlasništvu braće Gjoni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:31