SVINJSKA GRIPA

Kod trudnice iz Ogulina prvi znaci oporavka

Dvadesettrogodišnjakinja je skinuta s ECMO aparata, ali je još priključena na respirator. Ginekolozi kažu da je dijete dobro
Pula, 091109.Danas je u Puli pocelo cjepljenje protiv gripe. Za sada je stiglo samo cijepivo protiv obicne sezonske gripe a pocetkom prosinca ocekuje se i cjepivo za svinJsku gripu.Foto: Goran Sebelic / CROPIX
 Goran Sebelic / CROPIX

OGULIN - Stanje 20-trogodišnje trudnice iz Ogulina, koja je prije tjedan dana zbog svinjske gripe hospitalizirana u Infektivnoj klinici dr. Fran Mihaljević, ipak se poboljšalo. Skinuta je s ECMO aparata, koji se upotrebljava kod najtežih slučajeva zatajenja pluća, ali je još priključena na respirator zbog otežanog disanja i problema s plućima.

Prema riječima ravnatelja prof. dr. Antuna Beusa, stanje mlade trudnice polako se ipak popravlja nakon gotovo 20-ak dana koliko je već prošlo otkako je oboljela od svinjske gripe. Prije dva dana pregledali su je ginekolozi koji su utvrdili da je dijete dobro.

Manje hospitalizacija

Što se tiče broja oboljelih od svinjske gripe, čini se da se on smanjuje. Naime, prošli je tjedan prema izvješću Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo oboljelo upola manje građana negoli tjedan ranije ili njih oko 2800. U tom je razdoblju umrla samo jedna osoba od komplikacija s plućima. Također je smanjen i broj hospitalizacija oboljelih.

No, s obzirom na blagdansko ozračje, u ordinacijama obiteljske medicine ponovno je povećana navala na ambulantu Infektivne klinike kroz koju posljednjih tjedan dana dnevno prođe oko 150 pacijenata.

Moguć i treći val

Bez obzira na to što je svinjska gripa u padu, prof. dr. Beus smatra da bi se trebalo cijepiti što više ljudi jer se ne može sa sigurnošću isključiti treći val virusa H1N1 u veljači.

U međuvremenu, odnosno sredinom siječnja, mogu se očekivati i prvi slučajevi sezonske gripe.

Inače, Hrvatska agencija za lijekove danas je izvijestila da su u mjesec dana otkako je počelo cijepljenje protiv svinjske gripe zabilježene dvije blage nuspojave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 03:18