ZVANJE UMJESTO PROCESA

U posjedu smo izvještaja sjednice: Studentica je o zlostavljanju progovorila pred 40-ak ljudi

Je li rektor Sveučilišta u Zagrebu zanemario urudžbiranu mu izjavu bivše studentice Filozofskog fakulteta?
Filozofski fakultet u Zagrebu, ulaz u zgradu
 Bruno Konjevic/Cropix

Je li rektor Sveučilišta u Zagrebu zanemario urudžbiranu mu izjavu bivše studentice Filozofskog fakulteta o višestrukoj izloženosti seksualnom uznemiravanju profesora kojega je potom - umjesto procesuiranja slučaja - nagradio počasnim zvanjem professor emeritus?

Prema potvrdi bivše dekanice Filozofskog, Vesne Vlahović-Štetić, rektor Damir Boras znao je za pismo bivše studentice jer ga je potkraj 2018. godine osobno i zatražio od tadašnje dekanice. Ona mu je poslala studentičinu izjavu, no unatoč tome što je u tom pismu imenovan profesor, rektor mu je, uz potvrdu Senata, dodijelio zvanje kakvo dobivaju zaslužni redoviti profesori u mirovini, o čemu je ovih dana pisao Telegram.hr.

Prijavljeni profesor u mirovini je od 1. listopada 2018. godine, a bivša je studentica, kako doznajemo, događaje koji su kulminirali 2005. prijavila svojom izjavom nakon odlaska profesora u mirovinu, revoltirana raspravom o mogućoj dodjeli počasnoga zvanja dotičnom profesoru. U svojoj je kratkoj, no eksplicitnoj izjavi, doznajemo od upućenih, napisala da je daje pod punom odgovornošću.

Ideji da se uopće raspravlja o emeritiranju profesora u mirovini čije je nemoralno ponašanje prokazala, usprotivila se, doznajemo, i na sjednici Vijeća Odsjeka za povijest 7. prosinca 2018. pred 40-ak osoba. Tada je kolegama prvi put rekla da je napisala izjavu protiv profesora i uručila je dekanici, što je zabilježeno u izvješću sa sjednice koje posjeduje Jutarnji list.

Kako nam potvrđuje profesor s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Neven Budak, za izjavu bivše studentice doznao je u prosincu 2018. kada je na sjednici Odsjeka za povijest otvoreno pitanje izbora professora emeritusa, a na prijedlog Katedre za povijest Srednje i Jugoistočne Europe.

Tadašnji je pročelnik, pokojni Mario Strecha, obavijestio članove Odsjeka da postoji izjava jedne kolegice o tome da je bila izložena neprimjerenom ponašanju i napastovanju kandidata koji je bio predložen za emerituru te da je ta izjava potpisana i nalazi se kod njega u zatvorenoj omotnici.

image
Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras
Marko Todorov/Cropix

- Neki članovi Odsjeka inzistirali su na tome da pročelnik izjavu pročita, ali je on odbio uz objašnjenje da to ne može bez pristanka kolegice. Nakon daljnjeg inzistiranja sama je kolegica potvrdila da je deponirala izjavu u Dekanatu. Pred cijelim vijećem Odsjeka, u kojem uz gotovo četrdeset nastavnika sudjeluju i studentski predstavnici, navela je da se radi o neprimjerenom ponašanju, a u detalje nije ulazila. To je bio vrlo emotivan trenutak koji je kod velike većine izazvao zgražanje. Za riječ se tada javila i druga kolegica koja je iznijela optužbe na račun istog kandidata, a koje su se ticale njegove radne etike. Usprkos tome, tadašnji predstojnik Katedre koja je predložila kandidata inzistirao je da ga Odsjek podrži, ali je u tome, srećom i očekivano, ostao gotovo usamljen. Nakon vrlo neugodne rasprave pročelnik je predložio da se o prijedlogu za izbor kandidata za emeritusa uopće ne glasa jer ne zaslužuje da se Odsjek o tome izjašnjava - prepričava Neven Budak.

Prijedlog je usvojen uz 32 glasa za, tri protiv i jedan suzdržani. Radilo se o predlagatelju, bliskim suradnicima predloženog kandidata i, začudo, komentira Budak, jednoj profesorici.

- Poslije je s odlukom Vijeća upoznata i uprava fakulteta, a koliko mi je poznato, i uprava Sveučilišta. Dotični profesor danas je ipak, zahvaljujući rektoru, professor emeritus - kaže Budak.

Bivša dekanica Vesna Vlahović-Štetić potvrđuje da ju je tadašnji pročelnik Odsjeka obavijestio nakon sjednice o slučaju, a samu izjavu o seksualnom uznemiravanju predala joj je njezina potpisnica.

- U trenutku mog saznanja o cijelom slučaju profesor o kojemu je riječ bio je već u mirovini. Nakon sjednice Odsjeka dotični je profesor od mene i pročelnika tražio transkript sjednice, što smo odbili dati. Onda je zahtjev za dostavu transkripta došao i od rektora. Prema uputama Agencije za zaštitu osobnih podataka, odbila sam predati transkript, a rektoru sam poslala zapisnik sjednice koji je zapravo jedini službeni dokument sjednice. Rektor Damir Boras je očito saznao da postoji "deponirana izjava" pa je od mene tražio da mu je dostavim. Kontaktirala sam kolegicu i ona mi je dopustila da njezinu izjavu pošaljem rektoru. Više na fakultetu nije bilo pokušaja da se dotičnog profesora predloži za emeritusa, ali ga je nakon nekoliko mjeseci rektor Damir Boras predložio za emeritusa iz tzv. vlastite kvote - rekla je bivša dekanica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 05:36