NOVOST U HRVATSKOJ

U POREČU OTVORENA ORDINACIJA ZA LIJEČENJE PIJAVICAMA 'To je živa injekcija, i sam Putin uzima je jednom godišnje'

Alternativu koja je priznata u ruskim klinikama prvo su isprobali Tatjanini mještani iz Musaleža, a lista bolesti koje liječi poduža je - od aritmije do depresije

Liječenje pijavicama u kolektivnom imaginariju obično zaziva prizore mračnog doba. No, ono i danas postoji, sistematizirano kroz prilično razvijenu granu alternativne medicine, u stručnoj terminologiji poznatu kao hirudoterapija.

Nakon 30 godina profesionalnog rada u klinikama u Moskvi, doktorica Tatiana Gambar, koja se prije tri i pol godine doselila u Hrvatsku, u Musaležu, naselju na periferiji Poreča, otvara prvu hrvatsku ordinaciju za liječenje pijavicama, nazvanu Hirudinea.

U njenom CV-ju stoji da je dr. med. sc. hirudoterapije, ali i gastroenterolog, nefrolog, doktor za aterosklerozu, ultrazvuk dijagnostiku.

Samo za specijaliste

- U Rusiji je hirudoterapija vrlo ozbiljna grana koju mogu upisati samo fakultetski obrazovani doktori koji su upoznati s fiziološkim procesima. Njome se mogu baviti samo specijalisti. U Rusiji svaka poštena klinika ima odjel za hirudoterapiju.

Ima je i predsjednička klinika. Poznato je da Putin jednom godišnje preventivno ide na hirudoterapiju - ispričala je doktorica Tatiana Gambar, navodeći da je trenutno u fazi rješavanja papirologije za otvaranje ordinacije.

Jutarnji.hr ima novu rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Od 5 do 40 minuta

Medicinska pijavica je, kako tvrdi doktorica T. Gambar, “živa injekcija” koja u ljudsko tijelo ubacuje oko 150 ljekovitih supstanci, kao što su fermenti, hormoni i slično.

Što se tiče bolesti koje se mogu liječiti pijavicama, lakše bi bilo pobrojati one na koje hirudoterapija ne djeluje.

- Jedan gospodin iz sela pijavicama je izliječio aritmiju. Jednoj, pak, ženi pomažu kada ima visok tlak - nabrojila je doktorica Tatiana Gambar. Tretman u prosjeku traje od 5 do 40 minuta, po potrebi i više, a to ovisi o bolesti ili tegobi koja se tretira.

Ima ih 400 vrsta, no samo nas medicinska liječi

Naziv potječe od latinske riječi hirudinea, što znači pijavica ili, kako tu životinju na engleskom puno sugestivnije zovu, blood sucker. U prirodi ih ima više od 400 vrsta, ali se za liječenje koristi samo medicinska, Hirudo Medicinalis, i njene dvije podvrste.

- Medicinske pijavice uvozim isključivo iz uzgajališta, iz Sankt Peterburga i Turske. Važno je da je pijavica medicinska, čista i certificirana. U prirodi ih je puno, ali u obzir dolazi samo medicinska - rekla je Tatiana Gambar, vlasnica ordinacije Hirudinea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. svibanj 2024 13:38