ČUDO MEDICINE

Šveđanku žestoko izgrizli psi. Liječnici joj spasili lice s čak 358 pijavica!

 thinkstockphotos

ZAGREB - Da bi joj dijelovi obraza, nos i gornja usna ostali tamo gdje jesu nakon žestokih ugriza psa jednoj su Šveđanki pomogle pijavice. Bilo ih je potrebno čak 358, a dio se morao naručiti iz Velike Britanije jer ih u Švedskoj nije bilo dovoljno.

Naime, priča je krenula u jednom manjem mjestu u blizini Malmoa kad je nesretnoj ženi njezin vlastiti pas izgrizao cijelo lice. Hitno je dopremljena u bolnicu zajedno s otrgnutom kožom koju je rodbina sačuvala ledom.

Koliko je njezino stanje bilo teško govori i to da je lice je bilo uništeno od gornje usne sve do oka. Operacija je zato trajala više od 15 sati, a pri tom su upotrebljene pijavice kako bi se potaknula cirkulacija u rekonstruirnom dijelu lica, kaže kirurg Jens Larsson.

Dodaje kako su pijavice razrijedile krv i rezultat je bio izvanredan. Naime, pijavice u krv ubacuju antikoagulante kao i neke tvari koje djeluju antibakterijski što znači da spečavaju razvoj infekcije.

U tijeku ovog postupka u Švedskoj je nedostajalo medicinskih pijavica pa su dodatne nabavljene u Velikoj Britaniji. Mjesec dana poslije operacije žena je mogla disati, jesti i razgovarati što je veliki uspjeh.

Liječnici kažu kako će trebati i dodatnih operacija, ali činjenica da je sačuvana kože obraza i nos govori da će njezin oporavak biti uspješan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 17:25