‘OSJEĆAM TO!‘

U Klovićevim dvorima održan humanitarni koncert za autističnu djecu: Razgovarali smo s doktorom koji stoji iza projekta

Sav prihod koncerta na kojem su pjevali Vanna, Mate Matišić trio i Zoran Predin ići će za podizanje svijesti o autizmu
Vanna
 Tomislav Kristo/Cropix

Vanna, Mate Matišić trio i gost iznenađenja Zoran Predin večeras su u Klovićevim dvorima održali svečani humanitarni koncert, od kojeg svi prihodi odlaze za proizvodnju i distribuciju slikovnica koje podižu svijest o autizmu te posebnih kocki koje su namijenjene autističnoj djeci.

Iza ideje ovog projekta, koji je nazvan „Osjećam to!”, a realiziran je u suradnji s Rotary klubom, stoji doktor Tomislav Jukić, inače oftamolog, ali i otac autističnog dječaka. Detaljnije nam objašnjava koncept iza senzornih kocki koje je osmislio.

- Kocke su veličine Rubikove kocke, napravljene od materijala koji nije premekan, ali ni prečvrst, kako se djeca ne bi mogla ozlijediti ako, na primjer, počnu gristi kocku. Postoje četiri kocke, od kojih svaka predstavlja jednu ljudsku emociju; radost, tugu, strah ili ljutnju. Svaka je kocka druge boje, ovisno o tome koju emociju predstavlja – objašnjava dr. Jukić.

image
Humanitarni koncert Vanne i prijatelja za autisticnu djecu.
Tomislav Kristo/Cropix

- Autistična djeca ne znaju razlikovati emocije, a ove su kocke namijenjene da ih pokušamo tome naučiti. Osim što je svaka kocka specifična po boji, ona ima i fotografije djeteta čije lice pokazuje emociju koju kocka predstavlja. Sve je upotpunjeno i glazbom, koju je skladao Mate Matišić – priča.

Osim poznatog skladatelja, u ovaj su se projekt uključili i drugi cijenjeni umjetnici. Priče za slikovnicu pisao je nažalost preminuli Mladen Kušec, dok ju je ilustrirao Dalibor Talajić, također otac djeteta s poremećajem iz spektra autizma. Slikovnicu je pak tehnički obradio Bruno Abramović, a dr. Jukić zahvaljuje i na doprinosu Milivoja Librenjaka.

- Cijeli je projekt pokrenut zahvaljujući entuzijazmu nas nekolicine. Kušec, s kojim sam surađivao dvije godine, je napravio predivan tekst. Radeći zajedno, postali smo kao djed i unuk – govori dr. Jukić, dodajući da je cilj slikovnice senzibilizirati djecu i pokazati im da postoje i oni koji su drugačiji.

image
Humanitarni koncert Vanne i prijatelja za autisticnu djecu
Tomislav Kristo/Cropix

On o autizmu, kaže, prije no što mu se rodio sin, nije znao previše. - No u zadnjih desetak godina se o njemu puno više govori jer ima sve više djece koja imaju poremećaj iz tog spektra – priča. On i supruga, prisjeća se, primijetili su da bi to mogla biti dijagnoza njihovog sina kad je imao otprilike godinu dana.

- Shvatili smo da nešto nije u redu jer se prestao odazivati na ime i gledati nas u oči. Nadali smo se da se radi o nečem prolaznom, no povezali smo stvari iz literature i shvatili da je riječ o autizmu čak i prije no što je dobio službenu dijagnozu. Institucije obično malo odugovlače s time, pa su nam potvrdili o čemu se radi kad je on imao četiri godine – priča dr. Jukić.

image
Mate Matišić trio
Tomislav Kristo/Cropix

Njegov sin ima teži oblik autizma, zbog kojeg ne priča. - Postoji ona izreka koja kaže da autistično dijete stvara autističnu obitelj. To je velika istina, morate se naučiti boriti, odricati i konstantno brinuti. Život nije lak, ali, opet, prihvatite određena ograničenja. S autističnim djetetom ne možete kad god poželite, primjerice, otići u goste. Možete doći, pa će dijete vrištati, ljutiti se, htjeti ići negdje dalje... Sa zdravom djecom psihotjelesni zahtjevi s vremenom padaju, a s djecom koja imaju autizam oni rastu – iskreno govori dr. Jukić, dodajući da je najgore što se radi o vrlo nepredvidivoj bolesti, koja sa sobom nosi periode auto i heteroagresije.

No, sve se, kaže, prebrodi kad si okružen dobrim ljudima. - Sreća je da imamo podršku baš cijele obitelji. Pomažu nam bake, djedovi, braća, sestre... Imamo sreću znati i Žarku Klopotan i Ivanu Balen iz Centra za autizam. One divno brinu o djeci s autizmom, pa tako i o našem sinu. Također nam je jako važna pomoć gospođe Anke Nastić, koja je uz nas i Matu od njegova rođenja – kaže dr. Jukić.

Ponosan je i na svoje drugo dvoje djece. - Uz brata su shvatili da postoje oni koji su drugačiji od nas. Vjerujem da će odrasti u vrlo tolerantne ljude, koje neće smetati različitosti u boji kože, naciji, bilo čemu... Oni na neki način dijelom ispaštaju zbog bratove bolesti, no mi se doista trudimo balansirati, a oni su puni razumijevanja – priča doktor.

image
Zoran Predin
Tomislav Kristo/Cropix

Autizam, kako je već rekao, itekako ima utjecaja na cijelu obitelj. - To je bolest zbog koje ste stalno u stresu, ne znate kada će biti taj trenutak u kojem dijete može loše reagirati. Brojni ljudi ne mogu to podnijeti, pa se brakovi nekad raspadaju, a nerijetko muškarci odu od svoje obitelji. To je za mene veliki primitivizam – kaže Jukić, dodajući da se nada da će njegov novi projekt pomoći u podizanju svijesti o autizmu, ali i djecu s koja s njime žive naučiti nešto novo.

image
Humanitarni koncert Vanne i prijatelja za autisticnu djecu.
Tomislav Kristo/Cropix
image
Humanitarni koncert Vanne i prijatelja za autisticnu djecu
Tomislav Kristo/Cropix
image
Humanitarni koncert Vanne i prijatelja za autisticnu djecu
Tomislav Kristo/Cropix
image
Mate Matišić trio
Tomislav Kristo/Cropix
image
Zoran Predin
Tomislav Kristo/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 18:12