LIFESTYLE ODREDIŠTA

U Dubrovniku kvadrat stana 4600 eura. Skupo vam je? U Monacu košta 50 tisuća eura!

Prestižna agencija za promet nekretnina Savills International objavila je najnovije cijene svjetskih top-destinacija

ZAGREB - Savills International, jedna od vodećih svjetskih agencija za promet nekretnina, svrstala je Dubrovnik među naprestižnije destinacije u svijetu za kupnju nekretnina.

S prosječnom cijenom nekretnine od 4600 eura po četvornome metru Dubrovnik je zauzeo 21. mjesto na ljestvici 36 najtraženijih svjetskih destinacija za kupnju nekretnina. U svijetu najpoznatiji hrvatski grad po tome se našao ispod Varšave.

Crnogorci sve bliže

U poljskoj prijestolnici cijena kvadrata stana iznosi u prosjeku 4700 eura, dok u Istanbulu, koji je odmah ispod Dubrovnikačetvorni metar stana prosječno vrijedi 4500 eura. Cijene nekretnina u Dubrovniku i dalje su znatno niže nego u, primjerice, Monacu koji je s prosječnom cijenom od 50.000 eura po kvadratu najskuplji, a Dubrovnik po skupoći nadmašuje gotovo 11 puta. Zanimljivo je da Dubrovnik sve jaču konkurenciju dobiva u samo stotinjak kilometara južnije smještenoj Budvi.

Iznenađenje iz Vijetnama

Crnogorska je turistička metropola, naime, s prosječnom cijenom kvadrata stana od 3580 eura zauzela 25. mjesto na svjetskoj top-listi najtraženijih lokacija za kupnju nekretnina.

Za petama Dubrovniku sve je više i vijetnamski Ho Ši-Min (bivši Saigon) u kojemu je prosječna cijena kvadrata samo za oko 500 eura niža nego u Dubrovniku, kao i Dubai, jedna od svjetskih prijestolnica šopinga i zabave, u kojemu je prosječna cijena stambenog kvadrata, prema istraživanju Savillasa, 3550 eura.

Na sve veće zanimanje stranaca za kupnju nekretnina u Dubrovniku utjecali su uvrštavanje na popis lifestyle destinacija, bogata kulturno-povijesna baština po kojoj je Grad poznat u svijetu, ali i gradnja autocesta te, općenito, njegova bolja prometna povezanost sa svijetom. Iako je recesija smanjila inetres za kupnju nekretnina na hrvatskom tržištu, cijene nisu znatnije padale, a interes stranaca za nekretninama u nas ne jenjava, posebno nakon što od 2009. državljani članica EU kupuju nekretnine u Hrvatskoj po istim uvjetima kao i Hrvati.

Službeni podaci

Službene podatke o tome koliko stranaca posjeduje nekretnine u Hrvatskoj jučer u Ministarstvu pravosuđa nismo uspjeli dobiti, a neke neslužbene procjene govore da bi nekretnina u vlasništvu stranaca u Hrvatskoj moglo biti i više od 70.000, pri čemu valja voditi računa da je najveći dio njih kupljen još prije liberalizacije tržišta, najčešće na način da stranac ovdje registrira tvrtku koja potom kupi stan ili zemlju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 06:28