HRVATSKA I DALJE STAGNIRA

Cijene stanova u EU rastu, kod nas padaju do 5 posto

Istraživanje: Dok se tržište nekretnina na Zapadu oporavlja, Hrvatska i dalje stagnira

ZAGREB - Dok se tržište nekretnina na Zapadu oporavlja od jedne od najgorih kriza u povijesti, cijene nekretnina u Hrvatskoj nastavljaju padati i ove će se godine, prema procjenama stručnjaka, smanjiti za četiri do pet posto.

Hrvatska i dalje pada

- Kod nas će i ova godina biti negativna jer ne vidim razloga za rast cijena nekretnina. Cijene nekretnina nastavit će padati u ovoj godini - kaže Domenico Devescovi, voditelj Centra nekretnina.

Prema istraživanju londonskog Knight Frank Residential Researcha, cijene stanova u svijetu u prvom su ovogodišnjem tromjesečju ostvarile znatan rast, a u mnogim su se zemljama vratile i na razine iz vremena prije krize, koja je, uostalom, i počela sunovratom na tržištu nekretnina. Tako su, primjerice, cijene nekretnina u Velikoj Britaniji u prvom ovogodišnjem tromjesečju skočile 8,9 posto, dok su u SAD-u porasle za 2,3 posto. Još više stope rasta - više od 10 posto - bilježi vrijednost nekretnina u skandinavskim zemljama, Kanadi, Australiji, Južnoj Africi, Izraelu, Singapuru i Hong Kongu, dok je rast cijena nekretnina u istom razdoblju u Kini iznosio nevjerojatnih 68 posto.

Oporavak ekonomija

Mnogo manji rast cijena imaju nekretnine u Francuskoj, samo 1,3 posto, i Njemačkoj, 2,3 posto, no i takva je promjena jasan signal da se tamošnja tržišta, ali i gospodarstva, konačno oporavljaju od recesije. Jedine zemlje u EU koje su zabilježile pad vrijednosti nekretnina su Irska i Španjolska, što se najčešće objašnjava mnogo većom ponudom nekretnina od potražnje za njima. Iako Hrvatska nije bila obuhvaćena istraživanjem Knight Franka, podaci Centra nekretnina pokazuju da cijene stanova u nas nastavljaju padati. Sličan je trend i u drugim tranzicijskim zemljama, poput Latvije, Litve i Bugarske, gdje cijene padaju dvoznamenkastim stopama.

- U Hrvatskoj nije bilo tako dramatičnog pada cijena kao u svijetu, ali naše će se tržište i sporije oporavljati - upozorava ekonomist Damir Novotny, čije prognoze govore da će cijene kod nas nastaviti padati, ili će u najboljem slučaju stagnirati, do ulaska u Europsku Uniju (EU).

Suprotni trendovi

Trendovi u razvijenom svijetu potpuno su suprotni. Cijene nekretnina u svijetu počele su padati još sredinom 2006., da bi 2008. uslijedila prava kalvarija na tržištu. Cijene nekretnina diljem svijeta 2007. i 2008. pale su u prosjeku za 17 posto, no u 2009. su se počele oporavljati i dosad su porasle za otprilike 10 posto. Kretanja na tržištu nekretnina jedan su od pouzdanih znakova da se svjetsko gospodarstvo oporavlja.

Pad potražnje:

Cjenovni balon morat će se ispuhati

Hrvatska specifičnost su i razmjerno visoke cijene stanova, posebno u odnosu na zemlje u okruženju, pa ne čudi da stručnjaci očekuju njihov daljnji pad. Razlog tome stručnjaci ne vide samo u recesiji i smanjenoj potra-žnji, nego i u strukturnim problemima s kojima se suočava naše tržište nekret-nina. Visoke cijene nekretni-na posljedica su, kaže Novotny, visokih cijena ze-mljišta, skupe infrastrukture i ponašanja banaka, koje nisu dopustile pad cijena nekretnina, te špekulativnih ulaganja, posebno na obali. Uzme li se u obzir da potražnja nastavlja padati, Novotny očekuje da će se napuhani cjenovni balon morati ispuhati.( A. M. )

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 06:21