‘OD IZVORA DO MORA‘

U akcijama Coca-Cole, Konzuma i Jutarnjeg očišćeno više od pet tona otpada

Više od 320 volontera okupilo se u sedam hrvatskih gradova kako bi dali svoj doprinos očuvanju okoliša

Nataša Tramišak, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije

 Marko Mrkonjic/Cropix

Više od 5 tona otpada prikupljeno je u nedjelju u sedam odvojenih akcija u sklopu velikog projekta Od izvora do mora koji organizira Coca-Cola, a uz Jutarnji list ove godine partner projekta je i Konzum. Više od 320 volontera okupilo se u sedam hrvatskih gradova kako bi dali svoj doprinos očuvanju okoliša, a među njima i djevojčica Dorotea iz Osijeka koja je vrijedno i s puno entuzijazma skakutala uz obalu Drave skupljajući odbačene papiriće, opuške... i potom ih ubacivala u vreću koju je nosila njezina majka Andrijana, dok je njezin stariji brat Sebastijan sa svojim prijateljima iz Izviđačkog kluba Javor iz Osijeka nešto dalje činio isto.

image

Jadranka Kokolari, predsjednica kluba Javor

Marko Mrkonjic/Cropix

Mlada obitelj Pajeska tako se pridružila grupi od preko 70 Osječanki i Osječana, prvenstveno okupljenih oko IK Javor, ali i njihovih prijatelja i gostiju iz Zenice te dužnosnicima s nacionalne i lokalne razine koji su toplo i sunčano nedjeljno prijepodne odlučili žrtvovati za dobrobit planeta te se priključiti početku još jednog izdanja projekta Od izvora do mora u organizaciji Coca-Cole, Konzuma i Jutarnjeg lista.

- Djeca su članovi Javora i u tome ih podržavam pa sam uz njih kada su u nekim akcijama. Kod kuće recikliramo, u školi ih također puno o tome uče, a na nama, roditeljima je da ih u tome podržimo, da budemo uz njih, pa i svojim primjerom pokažemo kako se treba odnositi prema okolišu - objasnila nam je Andrijana Pajeska motive zbog kojih se odazvala ovoj hvalevrijednoj akciji.

image

Od izvora do mora

Marko Mrkonjić/Cropix/

Nije bilo boljeg trenutka od Svjetskog dana zaštite okoliša, koji obilježavamo svakog 5. lipnja još od 1972. godine kada je u Stockholmu održana konferencija Ujedinjenih naroda posvećena okolišu na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP), za ovogodišnji početak projekta Od izvora do mora.

Zelene politike

Naoružani rukavicama i vrećama, volonteri iz Javora i partnerskih udruga postrojili su se kao vojska kod jednog od najprepoznatljivijih osječkih simbola - Pješačkog mosta i krenuli u akciju. Mjesto radnje, dakle, bilo je omiljeno osječko šetalište, popularna promenada, jedna od najljepših europskih šetnica uz rijeku koja je u većem dijelu godine žila kucavica grada na Dravi. Kada prve proljetne zrake sunca potjeraju zimu, promenada postaje najživlja osječka 'prometnica' i to ostaje sve do kasne jeseni, a brojne koji ne mogu bez Drave ni hladni zimski mjeseci neće odvojiti od promenade. Stoga je djelatnici gradske komunalne tvrtke Unikom brižno održavaju i čiste pa se uoči početka akcije postavilo i pitanje hoće li uopće biti smeća uz Dravu i uz promenadu.

image

Volonterka Andrijana Pajeska

Vlado Kos/Cropix

Nije ga bilo puno, ali ipak uvijek se nađe neki zaostali komadić papira, opušak, a kako je i nizak vodostaj rijeke, uz obalu među velikim kamenjem uvijek se svašta zna naći zavučeno pa su tako vrijedni volonteri odvajali i najlonke koje su se zalijepile za kamenje... Malo-pomalo i nakupilo se 110 kg otpada. Među volonterima nismo mogli ne primijetiti drage goste iz susjedne BiH.

Izviđači su nametnuli svoj tempo, ali nisu se dali ni oni koje smo navikli gledati isključivo u odijelima. Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić, direktor Odjela za korporativne poslove i održivost u Coca-Coli HBC Adria Bruno Jelić, zamjenica direktora regije istok u Konzumu Vedrana Tomašević, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, članica uprave Hanza Medije Ana Hanžeković Krznarić i glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić ovaj put svoj su 'stajling' prilagodili trenutku i prigodi pa su i sami požurili svojim primjerom pokazati volju i želju te poslati poruku o važnosti zaštite okoliša.

- Ovakve akcije i jačanje svijesti o zaštiti okoliša svi moramo podržavati, pa i na osobnom primjeru poslati jasnu poruku o tome kako se ponašamo i odnosimo prema našem okolišu. Čestitam i Coca-Coli, Jutarnjem listu i Konzumu, koji kao velike kompanije pokazuju da vode društveno odgovorno poslovanje, kao i Javoru koji vodi brigu o okolišu te uči djecu i mlade kvalitetnim vrijednostima. Svjesni smo velikih klimatskih promjena, djelovanja čovjeka na prirodu i okoliš, nužnosti promjena koje moramo učiniti i u vlastitom ponašanju. Zelene politike su trendovi koje slijedimo, što vidimo i na primjeru grada Osijeka, ali trebamo se svi još više fokusirati na brigu o okolišu, zbrinjavanju otpada, energetskoj učinkovitosti - kazala je ministrica Tramišak, koja je otpad skupljala u društvu osječkog gradonačelnika Radića, koji je kao pravi džentlmen nosio vreću u koju su ministrica i on ubacivali otpad.

Važan i koristan projekt

- Drago mi je što je ova akcija krenula iz Osijeka, grada koji se ponosi titulom hrvatskog Eko Cityja za prošlu godinu, na čemu sam zahvalan svojim sugrađanima. Kao što se zna, Osijek od svih velikih gradova ima najveći postotak prikupljanja odvojenog otpada, imamo četiri reciklažna dvorišta, sustav odvajanja otpada na kućnom pragu, ponosni smo na svoje parkove, kojih imamo više nego trgova, imamo sustav dijeljenih bicikala i automobila... Želimo i dalje raditi na tome da budemo najbolji Eko City - poručio je Radić, dok je Lukić pohvalio "sve građane Osijeka i Osječko-baranjske županije koji imaju iznimno visoku svijest o zaštiti okoliša, odvajanju otpada, za što smo dobili i Zelenu povelju."

image

Mato Lukić, Ivan Radić, Nataša Tramišak, Goran Ogurlić, Vedrana Tomašević, Bruno Jelić

Marko Mrkonjić/Cropix/

Projekt Od izvora do mora, koji promiče brigu za okoliš i podizanje svijesti o važnosti odgovornog odlaganja ambalažnog otpada, zaštitu i čišćenje područja uz rijeke, jezera i obale mora, Coca-Cola je u Hrvatskoj pokrenula 2018. u suradnji s Vladinim institucijama i udrugama civilnoga društva kako bi pripomogla manjem zagađenju hrvatskih obala, mora, rijeka i jezera ambalažnim otpadom.

- Nadam se da će ovaj projekt trajati još puno godina, jer vidimo sve veći broj volontera koji se uključuju u našu akciju i žele održati Lijepu našu čistom u svim dijelovima godine. Hvala svima koji su se odazvali ovoj akciji, a posebno mi je drago što smo krenuli iz Osijeka, koji nam puno znači i u kojem smo, poglavito u zadnjih 10 godina, ostavili dosta truda i emocija - rekao je Bruno Jelić. Prošle godine Coca-Coli se kao partner pridružio Jutarnji list, čiji je glavni urednik Goran Ogurlić istaknuo kako "Jutarnji list intenzivno prati sve teme vezane uz ekologiju i održivost, očuvanje jedinog planeta koji imamo, pa tako i aktivno sudjelujemo u ovoj akciji s namjerom da dodatno podignemo svijest građana, naših čitatelja o važnosti očuvanja okoliša." Od ove godine partner u akciji je i Konzum, koji će svijest o brizi za okoliš, osim svojim redovnim aktivnostima, promovirati među svojim kupcima u prodavaonicama, na plakatima, u katalozima, ali i na digitalnim kanalima.

image

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić

Marko Mrkonjic/Cropix

- Sustav upravljanja okolišom je u svim sferama naših poslovnih procesa pa je logično da budemo partner u ovako važnom i korisnom projektu - istaknula je u ime Konzuma Vedrana Tomašević, a zadovoljstvo i ponos nije krila ni Jadranka Kokolari, predsjednica Javora, koja je kazala da je ponosna što sudjeluje u akciji koja svijet čini boljim.

Manje akcije

- Zastupljene su sve naše družine, sve generacije, jer time želimo pokazati povezanost u činjenju dobrobiti za zaštitu okoliša - rekla je Kokolari.

Osim u Osijeku, u nedjelju je u sklopu projekta Od izvora do mora održano i šest manjih ekoloških akcija diljem Hrvatske. U tim je akcijama oko 250 volontera iz prirode uklonilo gotovo pet tona otpada. U Valpovu se čišćenju prostora uz rijeku Karašicu pridružio Odred izviđača Iovallios, Savez izviđača Hrvatske u Zagrebu čistio je prostor jezera Savica, a Odred izviđača Vladimir Nazor u Karlovcu je čistio uz rijeku Koranu. Odred izviđača pomoraca Posejdon i GDCK Solin na Čiovu su čistili rijeku Toć, Udruga prijatelja prirode Eko Drava iz Varaždina učinila je ljepšom obale Drave, a Udruga skauta Sv. Juraj uklanjala je otpad s obale potoka Plavnica u Bjelovaru. Nakon Osijeka, akcije ćemo tijekom lipnja organizirati i u Trogiru, Dugoj Resi, Rijeci, Velikoj Gorici i Zagrebu.

image

Udruga prijatelja prirode "Eko-Drava" i odred izviđača SIRIUS iz Varaždina priključili su se akciji Od izvora do mora akcijom čišćenja uz rijeku Dravu u Varaždinu. Prikupili su dva puna kontejnera otpada, koji su otpremljeni i izvagani u "ČISTOĆI"-Varaždin.

Eko Drava Varaždin/
image

Udruga prijatelja prirode "Eko-Drava" i odred izviđača SIRIUS iz Varaždina priključili su se akciji Od izvora do mora akcijom čišćenja uz rijeku Dravu u Varaždinu. Prikupili su dva puna kontejnera otpada, koji su otpremljeni i izvagani u "ČISTOĆI"-Varaždin.

Eko Drava Varaždin/
image

Udruga prijatelja prirode "Eko-Drava" i odred izviđača SIRIUS iz Varaždina priključili su se akciji Od izvora do mora akcijom čišćenja uz rijeku Dravu u Varaždinu. Prikupili su dva puna kontejnera otpada, koji su otpremljeni i izvagani u "ČISTOĆI"-Varaždin.

Eko Drava Varaždin/
image

Volonteri Odreda izviđača Iovalis iz Valpova pridružili su se projektu Od izvora do mora na Svjetski dan zaštite okoliša. U dva dana gotovo stotinu sudionika ukonilo je iz prirode oko 60 kilograma otpada

Iovallios Valpovo/
image

Volonteri Odreda izviđača Iovalis iz Valpova pridružili su se projektu Od izvora do mora na Svjetski dan zaštite okoliša. U dva dana gotovo stotinu sudionika ukonilo je iz prirode oko 60 kilograma otpada

Iovallios Valpovo/
image

Volonteri Odreda izviđača Iovalis iz Valpova pridružili su se projektu Od izvora do mora na Svjetski dan zaštite okoliša. U dva dana gotovo stotinu sudionika ukonilo je iz prirode oko 60 kilograma otpada

Iovallios Valpovo/
image

U sklopu projekta Od izvora do mora, volonteri Saveza izviđača Hrvatske čistili su na 4 lokacije otpad oko jezera Savica. Ukupno je u akciji sudjelovalo 50-ak izviđača koji su smećem do vrha napunili 2 velika kontejnera. Prikupljeno je više od 10 kubika raznog otpada, procjene oko 4 tone težine

Savez Izviđača Hrvatske/
image

U sklopu projekta Od izvora do mora, volonteri Saveza izviđača Hrvatske čistili su na 4 lokacije otpad oko jezera Savica. Ukupno je u akciji sudjelovalo 50-ak izviđača koji su smećem do vrha napunili 2 velika kontejnera. Prikupljeno je više od 10 kubika raznog otpada, procjene oko 4 tone težine

Savez Izviđača Hrvatske/
image

U sklopu projekta Od izvora do mora, volonteri Saveza izviđača Hrvatske čistili su na 4 lokacije otpad oko jezera Savica. Ukupno je u akciji sudjelovalo 50-ak izviđača koji su smećem do vrha napunili 2 velika kontejnera. Prikupljeno je više od 10 kubika raznog otpada, procjene oko 4 tone težine

Savez Izviđača Hrvatske/
image

U sklopu projekta Od izvora do mora, volonteri Saveza izviđača Hrvatske čistili su na 4 lokacije otpad oko jezera Savica. Ukupno je u akciji sudjelovalo 50-ak izviđača koji su smećem do vrha napunili 2 velika kontejnera. Prikupljeno je više od 10 kubika raznog otpada, procjene oko 4 tone težine

Savez Izviđača Hrvatske/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:51