BOLNICA ZA MOĆNIKE

‘Tuđmana su u Walter Reedu krivo liječili! Poživio je trostruko duže nego su mu predviđali‘

Predsjednikova bolest i liječenje držali su se u tajnosti, o tome se javno nitko nije usuđivao govoriti
Bolnica Walter Reed; Franjo Tuđman
 Profimedia, Jakov Prkić/Cropix

Sedamnaest sati nakon što mu je dijagnosticirana zaraza covidom-19 američki predsjednik Donald Trump prebačen je helikopterom u vojnu bolnicu Walter Reed pored Washingtona.

"Zbog predostrožnosti te na preporuku njegova liječnika i medicinskih stručnjaka, predsjednik Trump će sljedećih nekoliko dana posao obavljati iz predsjedničkog ureda u bolnici Walter Reed", objavila je glasnogovornica Bijele kuće Kayleigh McEnany.

Bolnica raspolaže predsjedničkim apartmanom, sa sobom za sastanke i bolničkom sobom. U odvojenom bolničkom paviljonu sa šest apartmana, pored predsjedničkog, je i apartman prve dame. Walter Reed je ugledna američka bolnica, dobro poznata našoj javnosti jer su se u njoj devedesetih liječili predsjednik Franjo Tuđman i ministar obrane Gojko Šušak.

U toj bolnici redovito se liječe američki predsjednici, još od Franklina Roosevelta koji joj je postavio kamen temeljac. Prije svega je namijenjena vojnicima, ali pruža medicinske usluge američkoj političkoj eliti, članovima Kongresa i Vrhovnog suda.

Tajna

Predsjedniku Tuđmanu je u studenome 1996. u toj bolnici dijagnosticiran rak želuca. U bolnici je ostao 20 dana. Predsjednikova bolest i liječenje držali su se u tajnosti, o tome se javno nitko nije usuđivao govoriti. U listopadu 1999. Tuđmanu je pozlilo tijekom putovanja u Rim pa se ranije vratio u Zagreb.

Bio je vidljivo slab i bolestan. Na konferenciji za novinare jedino ga se novinar Jutarnjeg lista Boris Vlašić usudio pitati o njegovom zdravstvenom stanju. Na rubu živaca, Tuđman je rekao da "svaki čovjek može biti malo umoran i nahlađen".

"Toliko je lupao po govornici da je jedan diktafon pao na pod, a svi su se kolege udaljili od mene, tako da sam ostao sâm stajati", opisuje Vlašić. Tuđman je uskoro završio u bolnici, iz koje neće izaći živ.

U bolnici Walter Reed liječio se i tadašnji ministar obrane Gojko Šušak. Bolovao je od karcinoma pluća. U Walter Reedu je operiran, ali je uskoro preminuo.

Godinama kasnije bivši ministar zdravstva dr. Andrija Hebrang svjedočio je da je predsjednika Tuđmana jedva nagovorio na pregled. Na rutinskom pregledu otkrili su mu karcinom kardije želuca. Dijagnoza je potvrđena u SAD-u.

"U Walter Reedu su mu rekli da ima devet mjeseci života i s tim se nikad nisam složio", rekao je Hebrang. Tuđman je bolovao od karcinoma koji se na ultrazvuku vidi tek kad metastazira i poveća okolne limfne čvorove. Žarište su otkrili u istom danu. U to vrijeme kemoterapija je bila jedina terapija."

Otpor

U Walter Reedu su mu kemoterapiju odbili dati uz obrazloženje da će imati lošu kvalitetu života, a nisu ga željeli operirati. Samo su jednokratno ozračili to područje. Po meni su tu pogriješili. Jednokratnim zračenjem se ne ubija tumor, ali može se otežati situacija jer se počinje podebljavati stijenka krvne žile i citostatik ne može doći do tumora", ispričao je kasnije dr. Andrija Hebrang. Suprotstavio se stavu američkih liječnika.

"Znao sam da imamo itekako dobre terapije za takav tumor i ni danas mi nije jasno zašto je Walter Reed odbio ići s tom terapijom." "Predsjedniče, ne dolazi u obzir, ja vam jamčim tri godine života", rekao je Tuđmanu.

Dovodio mu je strane liječnike da ga pregledaju i nagovore ga da počne s kemoterapijom. To je Tuđman na jedvite jade prihvatio. No, otpor je nestao kad je kemoterapija počela djelovati, tumor se povukao, a on povratio snagu za svakodnevne obaveze. Živio je trostruko duže nego što su mu predvidjeli u Walter Reedu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:26