BIVŠI MINISTAR

Andrija Hebrang ima karcinom: ‘Sve je počelo umorom i naglim gubitkom kilograma‘

‘Mnogi me pitaju da li me strah smrti i kažem im da ne. A znate zašto? Jer sam ispunio sve svoje živote ciljeve‘
 Darko Tomas/Cropix

Nekadašnji ministar zdravstva i umirovljeni liječnik Andrija Hebrang bori se s rakom limfnog sustava.

- Prije manje od godinu dana teško sam obolio od malignog limfoma (op.a. rak limfnog sustava). Liječim se na hematologiji i evo baš sam sada primio prvu kuru terapije - kazao je Hebrang za 24 sata.

Na pitanje kakve su liječničke prognoze rekao je: - Garantiraju mi rok trajanja od tri mjeseca, a onda ćemo vidjeti. Kada su mi to obznanili rekao sam pa to je čisti zgoditak.

Bolest s kojom se bori je ozbiljna, no na vrijeme ju je sam otkrio.

- U roku od 72 sata sam si postavio dijagnozu što vjerujem da je rekord. Sve je počelo umorom i naglim gubitkom kilograma - kazao je.

Hebrang je objasnio da je otišao na ultrazvuk abdomena te da mu je slezena bila povećana. Kako nije bilo začepljenja krvnih žila posumnjao je što bi moglo biti, a nakon vađenja krvi shvatio je da parametri divljaju. Kazao je i da su mu liječnici rekli da je glavni okidač svega stres.

- Mnogi me pitaju da li me strah smrti i kažem im da ne. A znate zašto? Jer sam ispunio sve svoje živote ciljeve. Imam predivnu obitelj, sudjelovao sam u stvaranju Hrvatske, ostvario sam akademsku karijeru i nemam više što za odraditi. Zato se smrti ne bojim. Ja sam vam potpuno miran – kazao je Hebrang.

U prosincu ga čeka druga kura lijeka MabThera. Hebrang je kazao kako je odmah naručio privatni lijek iz Austrije te da će ga sam platiti i primiti drugu kuru u prosincu bez obzira na to kakvo stanje bude s veledrogerijama s obzirom na to da su veledrogerije obustavile isporuku lijekova bolnicama.

- To je jedan pametan lijek koji se prima preko infuziju te tako ulazi u krvotok. Prepoznaje limfocite koji imaju karcinom i ciljano ih uništava. Primjenjuje se zadnjih 12 godina, a učinak mu ovisi o tome koliko je prošlo od prvih simptoma do uzimanja terapije - kazao je Hebrang za 24sata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 07:49