‘NE VLADA LJUBAV‘

Trzavice koalicije platforme Možemo i SDP-a u Puli oko proračuna - postoji li kriza vlasti?

Naime, platforma Možemo zamjerila je pulskom gradonačelniku što u novi proračun nije uvrstio dio njihovih prijedloga.

Sanja Radolović, Filip Zoričić i Dušica Radojčić

 Mirko Ferlin/Cropix

Energična prepiska mailovima oko pulskog gradskog proračuna između gradonačelnika Filipa Zoričića i predsjednice vijeća Dušice Radojčić iz platforme Možemo ukazala je da između koalicijskih partnera u Puli ne vlada ljubav. Još i prije nego je formirana nova pulska vlast, koju čine nezavisna lista Filipa Zoričića, platforma Možemo i SDP, postojale su trzavice na relaciji Zoričić- Radojčić, ali su očiti netrepeljivost prevladane kako bi se s vlasti skinula IDS-ova garnitura. No, zabrinjava činjenica da koalicijski partneri nisu složni oko jedne od najbitnijih stvari, a to je gradski proračun.

Naime, platforma Možemo zamjerila je pulskom gradonačelniku što u novi proračun nije uvrstio dio njihovih prijedloga, kao što su potpore za poticanje cirkularne ekonomije, između ostalog i financiranjem izgradnje sortirnice, te ulaganjima u industrijsku zonu gdje bi se te nove djelatnosti i poduzeća, koja bi koristila otpad kao sirovinu smjestila ili sufinanciranja solarizacije Pule. Čak su svom partneru zamjerili da je netransparentan kao što su to bili, kako navode, i njegovi prethodnici u IDS-u te da iz proračuna za 2022. nije vidljiva nikakva promjena u odnosu na prethodnu vlast. Zoričić je pak u oštrom mailu koji je procurio u javnost, odgovorio da ne želi slušati kako on i njegova lista nisu transparentni te da ako i dalje ih tako nastavljaju nazivati da mogu partnere tražiti u IDS-u te da je promjena itekako vidljiva.

Pulski nam je gradonačelnik pojasnio da će se u ponedjeljak po toj temi održati konferencija za novinare.

- Tamo ćemo predstaviti proračun. A ostalo ne bih komentirao, kazao nam je. Platforma Možemo je pak poslala priopćenje u kojemu kažu da se neće obeshrabriti što dio njihovih projekata nije u proračunu.

- I prije ulaska u koaliciju bili smo svjesni programskih razlika te da će naš progresivan program nailaziti na otpor, no to nas neće obeshrabriti. Licemjerno bi bilo da u ovim trenucima odustajemo od naših stavova i planova te tako iznevjerimo ne mali broj građana koji su nam dali glas.

U budućnosti se nadamo da naša konstruktivna kritika te inzistiranje na programu i planovima koji će Pulu učiniti boljim i otpornijim gradom neće biti doživljeni kao napad te da će gradonačelnik komunikaciju održavati na nivou funkcije koju su mu građani povjerili, poručili su iz te platforme.

A ulogu miritelja očito će morati preuzeti SDP na čelu sa Sanjom Radolović koja spušta loptu na pod. Veli da krize vlasti nema bez obzira na trzavice te da će proračun, koji će biti na dnevnom redu početkom prosinca bez problema biti izglasan.

- Mi smo stabilan partner i nezavisnoj listi Filipa Zoričić i platformi Možemo. Mislim da su ovi mailovi možda malo predramatično shvaćeno. U svakom braku ili ljubavnoj vezi ima uspona i padova, trzavica. Na face to face sastancima sve dobro funkcionira. Naravno da svi želimo svoje projekte za koje smo se zalagali u kampanji i svatko smatra da su njegovi projekti najbolji i da će omogućiti bolji život građanima. Možemo imati lijepe zelene politike. Podržavam održivi razvoj i solarizaciju, kao i dogradnju osnovnih škola, izgradnju javne garaže, poboljšanje stanja u prometu, daljnju izgradnju komunalne infrastrukture, uređenje fasada, ugradnju dizala u višestambene zgrade, ali moramo biti svjesni da proračun nije samo rashodovna, već i prihodovna strana, kazala nam je Radolović koja je optimistična oko daljnjeg funkcioniranja koalicije. Smatra da se tenzije neće preliti ni na iduću gradsku sjednicu vijeća u utorak.

Kaže nam da su u izradi proračuna svi sudjelovali putem svojih prijedloga i da je bilo više sastanaka. Ističe da je svjesna da ne može sve biti odmah uvršteno zbog toga jer prihodi u proračunu to ne dopuštaju. Zato smatra da bi se svi trebali više okrenuti pronalasku rješenja kako neke projekte financirati putem nekih drugih izvora. Isto tako, vjeruje da proračun nije uklesan u kameni da se putem rebalansa ne može više puta mijenjati.

- Nitko od ove tri političke opcije koje su sada na vlasti neće propustiti jedinstvenu priliku da može bolje nego je to Pula imala u zadnjih 15 godina. Filipa Zoričića su građani izabrali za gradonačelnika i postoje zakonske ovlasti gradonačelnika te jasan djelokrug rada gradskog vijeća. U skladu s time se moramo ponašati. Po meni krize nema, zaključila je Radolović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:22