OBEĆANJE

Zoričić: Pula proračunom za 2022. do pametnog, zelenog i transparentnog grada

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić najavio je kako će Grad Pula već iduće godine velikim dijelom riješiti problem prometa

Filip Zoričić

 Dusko Marušić/Cropix

Gradski proračun Pule za 2022. godinu iznosit će više od 500 milijuna kuna, a o njemu će vijećnici odlučivati na jednoj od idućih sjednica Gradskog vijeća početkom prosinca, izjavili su u ponedjeljak gradonačelnik Filip Zoričić i pročelnica Upravnog odjela za lokalnu samoupravu Anja Ademi.

Istaknuvši da postoje tri osnovna identiteta tog proračuna, a to su pametni, zeleni i transparentni grad, gradonačelnik Zoričić je rekao kako će "fokus djelovanja biti na unaprjeđenju stanja u prostoru, novim prometnim rješenjima i izgradnji infrastrukture, uvođenju komunalnog reda, očuvanju graditeljske baštine, kružnom gospodarenju otpadom, energetskoj učinkovitosti, prilagodbi klimatskim promjenama i zaštiti okoliša".

"Proračun, kao najvažniji financijski dokument Grada, zapravo kreira njegov identitet. Imat ćemo jasan kratkoročni, srednjoročni i dugoročni plan razvoja grada potkrijepljen brojkama i terminskim planom. Grad Pula u iduće četiri godine postat će pametan, zelen i transparentan grad i u tom pravcu kreirali smo proračun za narednu godinu", istaknuo je Zoričić na konferenciji za novinare.

Dodao je da će Grad od 1. siječnja uvesti aplikaciju otvoreni proračun i potpuno otvoren GIS sustav, čime će građani, kako je najavio, "imati mogućnost potpunog uvida i u sve detaljne podatke o gradskim stanovima, poslovnim prostorima, gradskim terasama i koncesijama na području grada".

Istaknuvši da će gradski proračun za iduću godinu iznositi više od 500 milijuna kuna, pročelnica Ademi je rekla kako bi ukupni prihodi trebali biti 487 milijuna kuna, što "proračun na prihodovnoj strani čini većim za tri posto u odnosu na ovogodišnji rebalans".

S druge strane, rashodi bi, prema projekcijama gradske uprave, trebali iznositi oko 494 milijuna kuna, što je deficit od 6,9 milijuna kuna, no, kako je rekla pročelnica Ademi, zbog raspoloživih financijskih sredstava koje imaju iz proteklih godina, ukupni proračun neće biti u minusu.

"Nije važno da se sve financira iz proračuna, koji je ograničen sustav. Radimo na tome da nađemo načine financiranja kroz kreditiranje, potencijalno izdavanje obveznica i kroz neke novitete da bismo mogli financirati sve kapitalne projekte koje planiramo", istaknula je Ademi.

Dodala je kako su "brownfield investicije, kulturna baština, razvoj održive intermodalne urbane mobilnosti, jačanje digitalne povezivosti, promicanje energetske učinkovitosti, zaštite okoliša i održivosti resursa, zelena infrastruktura, škole i vrtići, promicanje socijalnog uključivanja i jačanje gospodarstva najvažnija područja ulaganja u 2022. godini, svakako uz participativno sudjelovanje građana".

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić najavio je kako će Grad Pula već iduće godine velikim dijelom riješiti problem prometa i parkiranja u širem centru grada, a od 1. svibnja 2022. dostavna vozila više neće prometovati užim gradskim središtem, nego će biti uvedena električna vozila.

"Modernizirat ćemo gradsku rasvjetu kako bi se građani osjećali ugodnije i sigurnije. Uredit ćemo Giardine, koji bi postali kvalitetno uređen novi urbani prostor, i to sve u interakciji s građanima. Planiramo i uređenje zgrade naše tržnice i platoa tržnice, što ćemo prijaviti kao EU projekt", najavio je Zoričić i dodao da Pula priprema novu stambenu politiku i gradnju stanova, u što će uključiti i mlade.

U kreiranju proračuna, istaknuo je, ova je gradska uprava uvažila prijedloge građana i političkih stranaka u cijelosti ili djelomično.

"Ustrojili smo gradsku upravu na način da smo spremni za provedbu akcijskog plana, strateških planova i povlačenje sredstava iz EU fondova, uz naglasak na izvrsnoj suradnji s ministarstvima i Vladom", zaključio je gradonačelnik Zoričić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:02