DVIJE OSOBE SMRTNO STRADALE

TRAGEDIJA KOD KAŠTELA Pogledajte ostatke aviona koji se srušio kod plaže pune kupača...

 Zvonimir Barišin / CROPIX

Dvije su osobe na mjestu preminule, a jedna je teško ozlijeđena, prilikom pada manjeg sportskog zrakoplova kompanije European Coastal Airlines (ECA) u četvrtak poslijepodne u more ispred Kaštel Štafilića, nadomak Splita. Zrakoplov u kojem su se nalazile tri osobe pao je u 17 sati i 40 minuta, iz još neutvrđenog razloga. Srušio se točno ispred plaže, ispred hotela Resnik, jedva izbjegavši mnogobrojne turiste i kupače koji su se u tom trenutku tamo nalazili.

Okupljeni građani odmah su pohrlili u pomoć unesrećenima, no jednom nije bilo spasa. Drugi preminuli pronađen je u zrakoplovu tek naknadno, kada su na mjesto događaja pristigli pripadnici interventnih službi.

FOTOGALERIJA >>>>

Treća osoba s teškim je ozljedama kolima Hitne pomoći prevezena u splitsku bolnicu. Navodno se radi o teškim ozljedama glave i višestrukim lomovima ekstremiteta, no liječnici su ga uspjeli stabilizirati.

Riječ je o malenom zrakoplovu marke i tipa Lake LA-4-200 Buccaneer. To je amfibijska letjelica, sposobna sletjeti i na kopno i vodu, s jednim propelerskim motorom, namijenjena prijevozu do maksimalno četiri osobe.

U kompaniji ECA služio je, doznajemo, kao reprezentacijska letjelica i nije bio u komercijalnoj upotrebi. Inače, ta je tvrtka prva uvela hidroavionske letove s kopna na dalmatinske otoke, prošle godine povezali su Split i Jelsu na Hvaru, a namjeravaju uvesti još niz linija s kontinenta ka otocima. U trenutku pada zrakoplovom je upravljao pilot na obuci, a u zraku je, od polijetanja do pada, bio svega četiri minute. Očevici su ispričali kako je netom prije poniranja u more krilom zahvatio hotelsku nadstrešnicu.

Na teren su odmah, uz medicinske ekipe i lokalna vatrogasna društva, upućeni i splitski policajci koji su provodili očevid do kasno u noć. Izviješteno je i Državno odvjetništvo, kao i Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu, koja rukovodi očevidom. Na mjesto tragedije upućen je i glavni istražitelj Agencije Goran Strmečki.

Iz tvrtke ECA do zaključenja ovog izdanja nije bilo službenih informacija o nesreći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 01:46