DAO NEOPOZIVU OSTAVKU

Tomić odlazi iz Programskog vijeća HRT-a: U 'slučaju Šprajc' postupili smo rigidno i inkvizitorski, inateći se omiljenom novinaru

Učinio je to zbog toga jer je, kaže, uvjeren kako je Vijeće donijelo neke dugoročno loše odluke
 Biljana Gaurina / CROPIX

Ante Tomić, član Programskog vijeća HRT-a , nezadovoljan radom tog tijela odlučio je dati neopozivu ostavku. Učinio je to zbog toga jer je, kaže, uvjeren kako je Vijeće donijelo neke dugoročno loše odluke.

- Ne nalazeći nikakvog načina da se stvari promjene u smjeru koji se meni čini boljim, odlučio sam se neopozivo povući iz tog tijela - kaže Tomić u svom priopćenju, a detaljne razloge svoje ostavke obrazložit će u svojoj sutrašnjoj kolumni u Jutarnjem listu.

Zaposlenici HRT-a poslali apel hrvatskoj javnosti: Tražimo smjenu vodstva nacionalne televizije i hitnu izradu novog Zakona o HRT-u

Tomić ni dosad nije krio svoje nezadovoljstvo radom Programskog vijeća, a upravo je on bio jedan od trojice Vijećnika (uz Ivu Goldsteina i Viktoriju Car), koji su se odbili složiti s idejom da se smijenjenom uredniku 'Dnevnika' Zoranu Šprajcu ispred tog tijela odgovori u 'Dnevniku' od ponedjeljka. Umjesto toga, stao je na stranu kažnjenog urednika, rekavši:

- Smatram da je Vijeće u ovom slučaju nastupilo rigidno i inkvizitorski, nepotrebno se inateći dobrom i omiljenom novinaru. Uz to, ako nam je cilj podići gledanost programa, to sigurno nećemo napraviti micanjem Zorana Šprajca - upozorio je Tomić, već drugi član Vijeća koji u nepunih mjesec dana daje ostavku.

Prva je to učinila Sanja Ivić i to zbog postavljanja Brune Kovačevića za glavnog urednika HTV-a, odnosno odbijenice što ju je Vijeće dalo Vladimiru Kumbriji koji nije prošao na natječaju za glavnog urednika Hrvatskog radija, iako je, za razliku od Kovačevića, imao veliku potporu svojih kolega. A da Bruno Kovačević nije dobar izbor za glavnog urednika HTV-a javno su kazali i Tomić i Goldstein.

Oglasio se i HRT: Ante Tomić odstupio je zbog potencijalnog sukoba interesa

Povodom ostakve Ante Tomića oglasio se i HRT priopćenjem koje prenosimo u cijelosti.

"Obavještavamo Vas da je Ante Tomić vijećnik u Programskom vijeću HRT-a podnio ostavku na članstvo, u skladu sa svojom najavom otprije dva mjeseca da će ostavku podnijeti do Nove godine.

Gospodin Tomić tada je, naime, kolegama vijećnicima najavio i da je razlog ostavke sukob interesa u kojemu bi se našao kao koscenarist filma Čudo u Poskokovoj Dragi.

Naime, producenti filma, kako su nam i sami danas 23.12. 2011. potvrdili, zatražit će da im HRT bude koproducent, a već su ostvarili i prve kontakte s nadležnima u dramskom programu HTV-a.

Kada bi Ante Tomić bio u Programskom vijeću HRT-a, u trenutku kada producenti filma Čudo u Poskokovoj Dragi traže od HRT-a koprodukciju, ona zbog sukoba interesa u kojemu bi se Tomić kao koscenarist filma našao, ne bi bila moguća.

Unatoč obrazloženju g Tomića koje smo iz medija doznali i prije nego li je službeno podnio ostavku na članstvo, smatramo da bi prave razloge trebalo potražiti u njegovim osobnim interesima. Stoga obrazloženje g Tomića smatramo zloupotrebom položaja i trenutka.

HRT

Odjel za odnose s javnošću"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 05:25