UGLEDNA ODVJETNICA

‘To je čisto kazneno djelo, DORH sada mora nešto poduzeti. Samo da ne naprave jednu stvar...‘

Donosimo prvu reakciju pravne struke na video na kojem mlađi muškarac u Zagrebu vrijeđa strance

Muškarac izvrijeđao Indijca u Zagrebu

 Screenshot Reddit/

- Za mene nema nikakve dileme, to je čisto kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju iz članka 325. Kaznenog zakona, kazala nam je zagrebačka odvjetnica Vesna Alaburić, nakon što je pogledala video-snimku na kojoj mlađi muškarac na hrvatskom jeziku vrijeđa strance tamnije puti koji dolaze u Hrvatsku, poručuje im da Hrvatska mjesto nije mjesto za njih, a sve to uz poklič "Sieg Heil". Snimku je objavio na internetskoj stranici Reddit.

Alaburić, koja se u svojoj odvjetničkoj karijeri bavi i pitanjima slobode govora, govora mržnje i kaznenim djelima poticanja na mržnju, kaže: "Najgore bi bilo to da ga se tretira kao običan prekršaj protiv javnog reda i mira. Samim time što je objavio svoj istup, koji je po sadržaju čisto poticanje na nasilje i mržnju, i time ga učinio dostupnim širokom krugu ljudi, počinio je kazneno djelo. DORH bi u ovom slučaju po službenoj dužnosti trebao nešto poduzeti. Mediji su se raspisali o tom slučaju, pa ne mogu reći da ne znaju ništa o tome", kazala nam je.

Kazneno djelo javnog poticanja na nasije i mržnju propisano je Člankom 325., koji kaže: - Kaznom zatvora do tri godine kaznit će se onaj "tko putem tiska, radija, televizije, računalnog sustava ili mreže, na javnom skupu ili na drugi način, javno potiče ili javnosti učini dostupnim letke, slike ili druge materijale kojima se poziva na nasilje ili mržnju usmjerenu prema skupini ljudi ili pripadniku skupine zbog njihove rasne, vjerske, nacionalne ili etničke pripadnosti, jezika, porijekla, boje kože, spola, spolnog opredjeljenja, rodnog identiteta, invaliditeta ili kakvih drugih osobina".

image

Vesna Alaburić

Zeljko Puhovski/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 16:32