NIJE PRVI PUT

Ovo nije jedina snimka muškarca iz Zagreba koji vrijeđa strance; dostavljač: ‘Znamo ga mi već otprije‘

Dostavljač iz Sirije koji je stigao u Zagreb prije osam godina kaže kako ga je ovaj video šokirao, ali tvrdi da je u grupi dostavljača - ovaj čovjek poznat

muškarac izvrijeđao Indijca u Zagrebu

 Screenshot Reddit/

Snimka muškarca koji u Zagrebu vrijeđa dostavljača porijeklom iz Indije objavljena na Redditu izazvala je danas brojne negativne reakcije.

Na poprilično lošem engleskom pita ga otkud je, a nakon što mu dostavljač pristojno odgovori, muškarac mu uzvraća: "Alo, odlazi kući, ovo nije tvoja zemlja. Je*** niger, vraćaj se u Indiju!"

"Ovo je naša zemlja. Hrvatska je Europa, zemlja za bijelce, a ne za crnce", dodao je u šokantnom videu koji je ubrzo počeo kružiti internetom.

akon prijave građana, policija za napadačem traga, a RTL je istražio koliko je prijavljenih rasističkih napada u Hrvatskoj.

Dostavljač je bio pristojan, s osmjehom na licu, pa ovaj susret nije eskalirao fizičkim nasiljem, međutim pitanje je koliko se sličnih situacija dogodi, a nitko ih ne prijavi i zlostavljač samo nastavi dalje.

"Prva ljudska reakcija je da se to treba prijaviti. To je poziv na nasilje, to je rasizam", govori nam Jure Zubčić, gradski vijećnik SDP Zadar koji je među prvima dobio snimku anonimno te je prijavio policiji. Prvo zadarskoj, pa je ona proslijedila na PU Zagrebačku i oni u ovom trenutku tragaju za objavljenim nasilnikom.

"Mislim da je važno da ovakve pojave uvijek prijavimo, a ne da kažemo ma to je negdje tamo. Ne ako ih ne prijavimo one će se događati sve češće i češće", dodaje.

Prije više od dva tjedna na Redditu je objavljena još jedna snimka istog muškarca na kojoj iskazuje podršku Ukrajini i salutira nacističkim pozdravom s desnom rukom u zraku.

"Dođem u Zagreb i prvo što vidim je crnac. Ej, niger. Evo ga, niger. Odje*i. Sieg Heil", govori na toj snimci.

Slučaj je za RTL komentirao i dostavljač Nader Wahech koji je iz Sirije stigao u Zagreb prije osam godina. Priča savršeni hrvatski pa je svejedno zbog imena na društvenim mrežama, kaže, dobivao poruke sadržaja - vrati se odakle si došao. Ovaj ga je video šokirao, ali tvrdi da je u grupi dostavljača - ovaj čovjek poznat.

"On uvijek kao vrijeđa ljude na cesti, strance naravno", kaže, a upitan prepoznaju li ga stranci, odgovara: "A vjerojatno netko ga prepoznaje da, kažu da to nije prva snimka nego ovo je druga snimka, tako da on je već poznat po tome".

S druge strane statistika MUP-a ukazuje na to da je sličnih pojava u prošloj godini bilo 60 posto manje nego godinu prije. Pitanje je što će pokazati ova godina jer je stranaca u ovom trenutku u toj dostavljačkoj službi 60 posto.

"Kad smo gledali tog gospodina koji je vrijeđao našeg kolegu, on ga vrijeđa zbog dolaska iz druge države. A drugo zbog boje kože, što je onako baš izgledalo dno dna ponašanje od čovjeka", dodaje Wahech.

Policija je sve te slučajeve do sad razriješila, a maksimalna je kazna tri godine zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:11