AUTOR INCIDENTA

Tko je provokator koji je na Kninskoj tvrđavi govorio ‘ovo je Srbija‘: Laže i mulja, a evo s kim se druži

Predstavlja se kao teolog i humanitarac, koji je u na kninsku tvrdžavu došao kao dio izaslanstva predvođenog državnim tajnikom Srbije
Miloš Stojković s Draganom Vasiljkovićem (gore) i Aleksandrom Vučićem (dolje)
 Facebook/Screenshot/SD

I dok Hrvatska čeka ispriku Srbije i odgovor na prosvjednu notu nakon što je član srbijanskog izaslanstva Miloš Stojković, u video snimku emitiranom uživo sa svoga Facebook profila prije koji dan nazvao Knin "srpskim i okupiranim", te poželio da se nad njim ponovno vijori srpska zastava, mnoge zanima tko je osoba koja je jednim potezom uspjela izazvati toliki skandal.

Predstavlja se kao teolog i humanitarac, koji je na kninsku tvrđavu došao kao dio izaslanstva predvođenog državnim tajnikom u srpskom ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, povodom blagdana svetog Save. Istina o njemu je, čini nam se, puno kompliciranija, piše Slobodna Dalmacija

- Sada smo opet u našoj Krajini, ovo vam je Knin, živjela Srbija! Oni slave ovdje Oluju takozvanu, slave progon srpskog naroda, a mi smo tu da im pokažemo koliko možemo i da je ovo ipak srpska Krajina...Ono na vrhu je njihova zastava, dat će Bog da jednom vratimo našu, ovo je okupirani srpski Knin - govori u videu čije snimanje i emitiranje negira. Hrvatska javnost ovakav pothvat ne može shvatiti drugačije od čiste provokacije i nezapamćenog skandala u samom srcu Knina, jednog od gradova simbola Domovinskog rata.

Odvažan u srpskim medijima

Odmah je jasno kako Stojkovićeva opravdanja nemaju realno uporište. Priče mu se ne poklapaju. Za sibenik.in izjavio je kako je on u videu bio samo tagiran i kako nije odgovoran za skandalozni sadržaj. Čak ni ne pozna, tvrdi, osobu koja je uzvicima "Živjela Srbija" podržavala njegovo izlaganje.

A da je izlaganje uistinu njegovo postaje jasno prvenstveno po glasu, budući da su snimke njegovih gostovanja po srpskim televizijama, dostupne na internetu. Uostalom emitirao je uživo, pa je jedina realna mogućnost da je njegov mobitel koristio netko drugi. No, Stojković se nije sjetio tako konstruirati priču, zaključuje Slobodna Dalmacija.

Zanimljivo je kako je u razgovoru sa srpskim medijima bio nešto odvažniji.

Autorstvo videa, koji je naknadno obrisan s njegovog profila, opet negira, no za srpske "Novosti" kazao je, u članku naslova "Snimak koji je izludio Hrvate" kako Hrvati moraju priznati da je Oluja zločin.

- Mi nismo u Knin išli politički, već kao humanitarni radnici iz Srbije. Naša poruka je bila jasna. Mi nismo zvali gradonačelnika Knina. On je sam došao da se vidi s nekim svojim prijateljima, koji nemaju veze s nama. Mi smo se lijepo fotografirali i prenijeli smo poruku ljubavi, mira i pomirenja, ali to očigledno nekom smeta. Nismo kazali to za šta nas optužuju. Kome smeta u Kninu ili Zagrebu to što smo mi sami došli, mimo politike? Mi nismo imali namjeru da narušavamo državnost Republike Hrvatske, ali smo tu da pomažemo srpsko stanovništvo i da brinemo. Oni koji žele pomirenje, moraju da priznaju da je "Oluja" zločin. Za koga to nije zločin? Za mene jeste i biće dok sam živ - izjavio je Stojković za Novosti, a njegova izjava pozdravljena je u srpskoj javnosti.

Na cijelu situaciju osvrt je u petak ujutro dao kninski gradonačelnik Marko Jelić.

- Nažalost, svjedoci smo krajnje neprimjerenog ponašanja jednog od članova službene delegacije predvođene državnim tajnikom u Vladi Republike Srbije.I mi iz Grada Knina, ali i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova smo javno zatražili ispriku zbog neprimjerenog ponašanja jednog od članova te delegacije i, do sad nismo dobili nikakvo objašnjenje, niti ispriku za taj čin. Naravno, odmah po saznanju da se taj incident dogodio obavijestili smo nadležne službe.

Znamo da policija provodi istragu i očekujemo da nas se izvijesti čim bude gotova. Vrata gradske uprave Grada Knina su širom otvorena svim dobronamjernim ljudima i uvijek smo otvoreni za razgovor i suradnju sa svima koji iskažu bilo kakav interes. Prije svega, našim građanima smo omogućili da nam se u bilo kojem trenutku mogu obratiti i s nama se susresti, riješiti svoj problem s dužnosnicima ili s bilo kojim od djelatnika gradske uprave. U tom duhu smo se susreli sa službenim humanitarnim izaslanstvom Vlade Republike Srbije na čelu s gospodinom Ivanom Bošnjakom, ne znajući tko su ostali članovi izaslanstva i ne znajući gdje su oni bili prije i nakon tog sastanka. Moramo reći da smo s članovima izaslanstva imali vrlo korektan i tolerantan razgovor, pun razumijevanja za pitanja vezana uz trenutnu situaciju na području našeg grada. Čak smo bili prisutni i kad su pojedini članovi izaslanstva, uključujući i kasnije razotkrivenog g. Miloša Stojkovića, davali izjave prisutnim medijima, a koje su bile u potpuno suprotnom tonu od kasnije objavljenih videouradaka - kaže Jelić.

Napominje kako se ovakvi incidenti u Kninu ne pamte.

Okrenimo se budućnosti

- Do sad nismo imali nikakvih incidenata s izaslanstvima iz Republike Srbije, a niti bilo koje druge države, tako da se nadamo da će ovo ostati izoliran slučaj. Ovaj incident je među našim građanima svih nacionalnosti izazvao burno negodovanje i jako puno njih nam je iskazalo podršku za promptnu i odmjerenu reakciju, sa željom da se incident adekvatno procesuira pri nadležnim službama. Želja nam je da se čim prije zakonski procesuiraju akteri ovog nemilog događaja, kako bismo mogli nastaviti normalno živjeti i raditi neopterećeni tenzijama koje su proizašle iz svega ovoga. Nažalost, pojedini lokalni politički akteri su svojim neprimjerenim komentarima pokušali dalje podgrijavati nekakve međunacionalne tenzije, kojih, s ponosom možemo reći, na području Grada Knina inače uopće nema. Pa koristimo i ovu priliku da ih pozovemo da se okrenu budućnosti, a ne da svoju političku afirmaciju grade na zavađanju naroda na našem području - poručuje kninski gradonačelnik.

A evo što su novinari Slobodne Dalmacije saznali o Milošu Stojkoviću.

Nije mu ovo prvi put da se za njegovo ime veže skandal. Naime, Stojković je počasni predsjednik Koalicije raseljenih lica s Kosova i Metohije, pa je prije četiri godine na skupu posvećenom knjizi o ženama koje su silovane u posljednjem ratu na Kosovu, u funkciji srpskog domoljuba vikao:

- Što se meni ne izvinite što su me isterali iz kuće. Vratite oteto! Kosovo je srce Srbije!

- Bravo Srbine! - poručivali su mu tada srpski mediji. Nevjerojatne priče o njemu samo se redaju.

Rođen je 1986. godine u Kosovskoj Vitini, završio je crkvenu gimnaziju u grčkom Kilkisu, kao i teološki Fakultet na Aristotelovom sveučilištu u Solunu gdje je i magistrirao 2012. godine.

Osnivač je i predsjednik pokreta "Kosovski božuri", prvog Udruženja djece i mladih raseljenih s Kosova. Često je u medijima predstavljen kao organizator velikog broja humanitarnih aktivnosti, no mediji su izvještavali kako je organizirao humanitarna ljetovanja za mlade i djecu iz raseljeničkih porodica, te putovanja u Grčku naplaćivao po 100 eura, da bi roditelji kasnije saznali da je to bilo besplatno za njih kao ugroženu društvenu kategoriju.

Sukob s gej aktivistom

Također, mediji izvještavaju kako je pomagao poznatim glumcima da dobiju djecu i to konzumacijom čudotvorne loze Svetoga Simeona s Hilandara, što je predstavio javnosti u funkciji povjerenika manastira Hilandar. Zahvaljujući vezama s Grčkom, Stojković se u medijima predstavljao i kao prijatelj Aleksisa Ciprasa, pa je za Kurir izjavio kako mu je Cipras osobno kazao kako Grčka neće pod pritiskom Zapada priznati Kosovo.

Poznat kao veliki srpski rodoljub, na Facebooku se pohvalio i fotografijama s osuđenim ratnim zločincem Draganom Vasiljkovićem ratnog imena Kapetan Dragan. Prije nekoliko mjeseci nazvao ga je prijateljem i srpskim junakom. Hvali se fotografijama i s drugim dužnosnicima, među njima i Aleksandrom Vučićem, aktualnim predsjednikom Srbije. Često objavljuje i fotografije iz srpske Vlade, a prije mjesec dana objavio je primanje priznanja Garde Vojske Srbije.

Poznata je i epizoda s Pink TV-a od prije dvije godine, kada se sukobio s gej aktivistom u emisiji o Paradi ponosa u Beogradu, došlo je do toliko žestoke svađe da je emisija prekinuta. Želio je, kazao je, sačuvati moral Srbije, piše Slobodna Dalmacija.

Član srbijanskog izaslanstva, koji je u Kninu rekao da je to "srpski okupirani grad", uopće nije trebao biti u Kninu, nego na Baniji dijeliti pomoć stradalima u potresu, proizlazi iz dokumenta objavljenog u petak.

Izaslanstvo, na čelu s dužnosnikom ministarstva državne uprave i samouprave u kojem je bio Miloš Stojković, trebalo je boraviti u Hrvatskoj od 24. do 26. siječnja radi dostave humanitarne pomoći stradalima u potresu u Sisačko-moslavačkoj županiji, piše u noti srbijanskog veleposlanstva u Zagrebu poslanoj hrvatskim vlastima 23. siječnja.

U izaslanstvu su bila trojica članova te pet novinara i snimatelja.

Knin, u kojem je nastala sporna snimka, nalazi se u Šibensko-kninskoj županiji i nije bio pogođen potresom.

"Nažalost, taj je posjet bio zloupotrebljen na način da je jedan član objavio video, skandalozan čin koji Hrvatska drži neprihvatljivim i provokativnim", izjavio je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman na konferenciji za novinare.

Prosvjednu notu zbog toga incidenta izravno je srbijanskom ministarstvu vanjskih poslova prenio hrvatski veleposlanik u Beogradu Hidajet Bišćević.

"Po navodima našeg veleposlanika, ministarstvo Srbije se ogradilo, tako su mu usmeno rekli, od neprimjerenih i štetnih izjava iz te video objave", rekao je Grlić Radman. No, budući da smo mi službenim putem izrazili prosvjed, notom, očekujemo isto tako pojašnjenje, adekvatnu reakciju, ispriku službenim putem od strane srbijanskih vlade".

Šef hrvatske diplomacije je rekao da policija istražuje incident i nije isključio mogućnost da bi se, kada se utvrde sve činjenice, Miloša Stojkovića moglo proglasiti nepoželjnom osobom u Hrvatskoj.

Na snimci koja traje više od četiri minute, Stojković u javljanju uživo s kninske tvrđave na Facebooku govori o Kninu kao o "okupiranom srpskom gradu", priča o povratku "Republike Srpske Krajine" i uklanjanju hrvatske zastave s tvrđave. Nakon što je snimka postala viralna, demantirao je da s njome ima ikakve veze.

Grlić-Radman kaže da Hrvatska nema saznanja da on to nije učinio, no "da se u svakom slučaju radi o članu srbijanskog izaslanstva". "Teolog koji je došao s humanitarnim ciljem taj je cilj zloupotrijebio i narušio vrlo osjetljive odnose, što nas vraća u prošlost i uznemiruje javnost", istaknuo je.

Stojkovićev čin osudio je i kninski gradonačelnik Marko Jelić koji ga je spornoga dana primio. "Zbilja ne mogu vjerovati da sam to vidio, on stoji na kninskoj tvrđavi, snima Knin i govori takve stvari“, kazao je Jelić.

"Mi smo primili čitavu delegaciju, svi su bili uljudni i pristojni cijelo vrijeme boravka u Kninu. A onda se dogodi taj video koji je ispod svake razine, zbilja sam jako razočaran takvim ponašanjem“.

Prema snimci, Stojković je penjući se na kninsku tvrđavu prijatelje pozdravio sa "srpskog okupiranog teritorija". "Sada smo opet u našoj Krajini, ovo vam je Knin, živjela Srbija odavde", kaže Stojković.

"Oni slave ovdje Oluju takozvanu, slave pogrom srpskog naroda, a mi smo tu da im pokažemo koliko možemo i da je ovo ipak srpska krajina...", rekao je i usmjeravajući kameru u vrh tvrđave dodao: "Ono na vrhu je njihova zastava, dat će Bog da jednom vratimo našu, ovo je okupirani srpski Knin."

Knin je od 1991. do 1995. bio središte tzv. Republike Srpske Krajine, odmetnutog teritorija pod kontrolom lokalnih Srba koji su se pobunili protiv hrvatskih vlasti. Oslobođen je u akciji Oluja 5. kolovoza 1995. koji se u Hrvatskoj slavi kao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:15