UBOJSTVO IZ ZASJEDE

Ulična likvidacija šokirala Beograd, atentator bio prerušen u starca, a ime žrtve brzo se pročulo

Sin pokojnog mafijaša za kojeg se sumnja da je imao veze s atentatom na Arkana ubijen u klasičnoj "sačekuši"
Zoran Uskoković
 Facebook/zoran Uskokovic

Nije trebalo dugo da Beograđani saznaju tko je žrtva najnovije ulične likvidacije koja je uzbunila grad. Zoran Uskoković u Srbiji je dobro poznato ime, poznatiji je, doduše, po svom nadimku Skole. No, nije riječ o zloglasnom gangsteru iz devedesetih, koji je pokojan već 20 godina, nego o njegovu sinu koji je nosio isto ime.

Srbijanski mediji bruje o detaljima ubojstva koje se dogodilo još u petak. Objektiv.rs donosi da je ubojica bio prerušen u starca. U lijevoj je ruci nosio štap, šepao je, nosio je neurednu bradu i šešir na glavi. S 22-godišnjim sinom ubijenoga srbijanskog kriminalca susreo se u uskom prolazu između dviju zgrada. Mladić je zastao da ga propusti, a šepavi "starac" otvorio je kaput, izvukao iz njega pištolj i likvidirao 22-godišnjaka iz blizine s dva metka u čelo.

Sin poznatog kriminalca iz devedesetih nešto je ranije izašao iz svog Audija koji je parkirao pokraj trgovine, piše Objektiv. Bio je odjeven u tamnu trenirku s kapuljačom. Vjeruje se da je krenuo prema kući svoje majke, kroz uski prolaz između zgrada.
Iz suprotnog smjera u susret mu je dolazio ubojica. Došavši dovoljno blizu, ubojica je odradio svoj posao, sagnuo se i uzeo nešto od mladića. Potom je otrčao, otkrivajući time da je riječ o mlađem muškarcu, otkrio je Objektivu "dobro obaviješten izvor, upućen u istragu". Navodno je sve snimljeno nadzornom kamerom.

Iz dosadašnje kriminalističke istrage jasno je da je bila riječ o klasičnoj "sačekuši" te da je Zoran Uskoković bio praćen do trenutka kada je ubijen. Ubojica je dobro poznavao njegovo kretanje, vjeruje se. Ono što još nije poznato su motivi tog mafijaškog ubojstva.

Mutni poslovi

Prema nekima, mladić je stradao iz istog razloga kao i njegov otac još prije 20 godina. Zorana Uskokovića starijeg, koji je dugo bio suradnik Željka Ražnatovića Arkana, sumnjičilo se za Arkanovo ubojstvo. Ubojstvo njegova sina moglo bi biti stara osveta. No, isto se tako postavlja pitanje kakvim se poslovima bavio Uskoković mlađi.

Vjeruje se da bi motiv moglo biti njegovo vlastito sudjelovanje u mutnim poslovima.

Na mjestu gdje je mladić ubijen, srbijanski su mediji snimili ostavljene ruže, žutu i crvenu, i nekoliko boca piva. Zapaljene su svijeće i ostavljeno bijelo cvijeće. Na mjestu gdje se stropoštao, dugo su bili vidljivi i tragovi krvi. Susjedi su šokirani. "U taj prolaz navečer idemo na pauzu na cigaretu. Strašno je to što se događa i u strahu smo", komentirali su radnici iz obližnje trgovine.

Njegovo tijelo su pronašli u ranu zoru u subotu zaposlenici obližnje pekarnice.

Kakav je bio Zoran Uskoković mlađi, koji je imao samo dvije godine kada je u mafijaškim ratovima ubijen njegov otac, može se donekle iščitati iz statusa koje je objavljivao na društvenim mrežama. "Vadim kuburu, nekoga ću da roknem", "Ulice vole svoju djecu"... Uskoković je trenirao kickboxing. Ubijen je u predgrađu Beograda, Miljakovcu.

image
AFP

Otac mu je ubijen nedaleko, u naselju Vidikovac, u travnju 2000. godine. Tri mjeseca ranije ubijen je Arkan, a Uskoković stariji bio je jedna od osoba koje su se optuživale za tu likvidaciju. Tvrdio je da nije kriv, da je bio prvi koji je izrazio sućut Svetlani Ceci Ražnatović, supruzi ubijenog. Tvrdio je da su bili u zajedničkom biznisu vezanom za nogomet, ali upravo se ta suradnja navodila kao okidač za raspad prijateljstva. Vjeruje se da je Uskoković životom platio to što pripadnici kriminalnog klana iz Zemuna nisu vjerovali da nije kriv za Arkanovu smrt.

Arkanovo ubojstvo počinili su Dobroslav Gavrić, Milan Miki Đuričić i Dragan Nikolić Gagi, koji su bili povezani s Uskokovićem. Zbog toga su zemunci vjerovali da je ili organizator ili blizak naručitelju ubojstva. Uslijedila je velika mafijaška čistka u kojoj su, osim Uskokovića, ubijeni Mirko Tomić Bosanac, Radoslav Trlajić Bata Trlaja, Branislav Lainović Dugi, Zoran Davidović Ćanda i Ivan Stojanović. Uskoković je bio karika koja je sve njih povezivala.

"Uskokovićevu ubojstvu prethodila je uvertira u kojoj su zemunci imali logističku pomoć tadašnje Državne sigurnosti", prisjetio se događaja te krvave 2000. godine umirovljeni načelnik Uprave kriminalističke policije Mile Novaković.

"Poslije likvidacija pojedinih bliskih ljudi Skole je otišao iz Srbije, a kada se vratio, na aerodromu su oduzeti blindirani automobili koji su ga čekali. Jasno je da to nisu mogli sami zemunci, nego je bila nužna pomoć države. I time su ga na izvjestan način izbacili iz ravnoteže", rekao je za Blic Novaković. Nakon toga je u srbijanskom podzemlju vlast preuzeo zemunski klan, uz pomoć državnih tijela. Ubojstvo Uskokovića starijeg bilo je filmsko, u njemu su automobili jurili, a iz njih govorilo oružje. S Uskokovićem je bio i njegov tjelohranitelj, bivši policajac Miloš Stevanović koji je također taj dan poginuo. Smatralo se da je bilo pravo čudo što nije stradao netko od nedužnih prolaznika jer se na Uskokovićev automobil pucalo u vožnji, iz automatskog oružja, u 16 sati. Majka ubijenog, Milosava Uskoković, tvrdila je da su ubojice lovile njezina sina po Španjolskoj, Švedskoj i Makedoniji. Uspjeli su kod kuće.

Samo dva dana nakon egzekucije na kuću u kojoj su bili njegova supruga i dvoje djece bačena je bomba. Srećom, ili zahvaljujući Uskokovićevu oprezu, prije toga su blindirana vrata i ojačani prozori stana pa nitko nije stradao. Uskoković mlađi je tada imao samo dvije godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 15:47