POD ZAJEDNIČKIM NAZIVNIKOM

The Economist: Hrvatska i Srbija po mnogočemu su iste. Ista količina bijesa, negiranje ratnih zločina, porast desnog radikalizma!

Hrvatima su haške presude bile 'kap koja je prelila čašu', a Srbi su toliko očajni da prate čak i Tomislava Nikolića
 Davor Pongračić/CROPIX

Britanski tjednik The Economist prezentirao je događaje proteklog vikenda u Srbiji i Hrvatskoj, a stavio je ih po zajednički nazivnik zbog količine bijesa, negiranja ratnih zločina i porasta desnog radikalizma. Dok Srbi prosvjeduju s radikalom Tomislavom Nikolićem zbog ekonomske situacije, Hrvati prosvjeduju zbog haških presuda generalima.

Uzroci se možda čine na 'prvu loptu' različiti, ali su u svojoj biti jednaki. Hrvati, a i Srbi su nezadovoljni stanjem u zemlji i žele promjene koje bi im donijele boljitak.

I dok Srbi često prosvjeduju na mitinzima radikalnih stranaka, posebno onih koje vodi populist Nikolić, Hrvati se na ulicu odlučuju samo kad je nezadovoljstvo u velikom porastu. No svejedno ih u glavnom gradu Hrvatske ima manje višestruko manje nego u Srbiji, ali bijes je jednak.

Markač, i posebno Gotovina, godinama su glasili kao heroji i osloboditelji . Vodili su akciju Oluja koja je okončala rat na ovim prostorima, ali i oslobodila okupirane dijelove Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Natjerala je pobunjene Srbe na predaju i prihvaćanje mirovnih sporazuma i planova za budućnost u zajedničkim zajednicama s onima s kojima su donedavno ratovali.

No sud u Haagu je presudio kontra uvjerenja sviju i izazvao neviđeni šok. Udruženi zločinački pothvat, čiji su dio Gotovina i Markač, nešto je što ne prihvaćaju u Vladi Jadranke Kosor, u oporbi na čelu sa Zoranom Milanovićem i u samom narodu. Negodovanje su svi odreda izrazili javno. Kosor i Milanović na službenim konferencijama, a narod na ulici.

- Velika većina Hrvata ne podržava ulazak u Europsku uniju, ali do referenduma bi se to moglo promijeniti - piše britanski tjednik i dodaje kako su presude bile samo 'kap koja je prelila čašu', ali da je glavni razlog nezadovoljstva pad životnog standarda.

- Prije trideset godina je BDP po glavi stanovnika u Zagrebu bio samo deset posto veći od onoga u Splitu, a sada premašio više od sto posto - tvrdi hrvatski ekonomist Petar Filipić i upravo regionalne razlike navodi kao jedan od razloga općeg nezadovoljstva.

Kod Srba nije ništa drugačije. Oni su spremni čak zaboraviti izrazito mračnu Nikolićevu prošlost i pripadnost stranci Vojislava Šešelja ako bi ih on bio spreman voditi u bolje sutra. Dosta im je elite koja se bogati na njihov račun i prodaje zemlju u bescjenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 05:18