SKROMNA PREMIJERKA

Kosor: Velike reforme ove Vlade trajat će vječno! Hrvatska nakon njih neće biti ista

Premijerka je naglasila kako nitko od gostiju iz EU nije spominjao mogući monitoring Hrvatske po završetku pregovora
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Naš je predan rad dobio samo pohvale visokih predstavnika EU, pogotovo što se korupcije tiče. Od naših gostiju iz EU koji su bili u zagrebu Vlada nije dobila nikakve informacije o mogućem monitoringu Hrvatske nakon završetka pregovora - izjavila je premijerka Jadranka Kosor nakon sastanka s predsjednikom Vlade Republike Bugarske Bojkom Borisovom odgovarajući na pitanje hoće li Hrvatska imati 'povećalo nad glavom' po ulasku u EU, javlja Index.

Predsjednica Vlade naglasila je međutim kako će se na reformama raditi i nakon dovršetka pregovora jer će biti vremena između potpisivanja pretpristupnog ugovora i samog ulaska u EU.

- I dalje će trebati jasno pokazivati i EU i nama samima da zaista onaj dio zakona koji treba implementirati u naše zakonodavstvo to zaista i činimo - rekla je Kosor naglašavajući kako se to prije svega odnosi na Zakon o sprečavanju sukoba interesa koji do potpisivanja pretpristupnog ugovora treba u potpunosti zaživjeti te profunkcionirati u svakodnevici.

Kosor je objasnila kako će 'velike reforme koji su pokrenuli trajati vječno', no i dalje treba predano raditi. Hrvatska nakon njih, istaknula je Kosor, više neće biti ista.

'Bruxelles nije prigovarao na reakcije nakon presude generalima'

Premijerka Kosor snažno je demantirala napise medija da su čelnici EU zamjerali hrvatskoj vladi reakcije nakon presude Haaškog suda hrvatskim generalima.

- To nije istina. Odlučno demantiram. Ni u jednom razgovoru nije bilo ni natuknuto ovo što mediji govore – objasnila je Kosor.

Dodala je kako razumije građane te branitelje, no naglasila je kako je Hrvatska pravna država u kojoj se presude moraju poštivati. Uvjerena je kako neće biti problema u zatvaranju poglavlja 23.

Predsjednica Vlade najavila je i skori dolazak glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza za kojeg drži kako 'sigurno ne spada u one koji bi nam poruke slali putem medija'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 07:31