NARUŠENI ODNOSI

Tadić: Mesićeva izjava je opasna, ratnohuškačka i mahanje sabljom

 AFP

ZAGREB - Srbijanski predsjednik Boris Tadić jučer je na raspravi Vijeća sigurnosti UN-a o stanju na Kosovu oštro osudio nedavnu neformalnu izjavu hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića da bi upotrijebio vojsku u služaju da Republika Srpska organizira referendum o otcjepljenju od BiH.

- Oštro osuđujemo izjavu hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića koja je opasna, ratnohuškačka i mahanje sabljom - rekao je Tadić na kraju sjednice Vijeća sigurnosti UN-a.

- Nema opravdanja za prijetnju uporabom sile protiv Bosne i Hercegovine ili bilo koje druge zemlje zapadnog Balkana. Srbija kategorički odbacuje takve provokacije, a očekuje i od svake druge odgovorne strane da učini isto. Toga smo imali dosta - rekao je Tadić.

Predsjednik Mesić jučer je komentirao najavu kolege Tadića da će ga prijaviti Vijeću sigurnosti i rekao kako ne razumije takvu reakciju jer se on “niti petlja u odnose u BiH, niti u odnose u Srbiji”.

- Moja je izjava bila u kondicionalu i zato je potrebno poznavati malo gramatike - rekao je Mesić te pokušao objasniti svoje upozorenje rekavši kako bi provođenje referenduma i pripajanje RS-a Srbiji bilo opasno jer bi time granice Srbije došle do Karlovca.

- Milorad Dodik bez tenkova i topova i bez Srebrenice želi ostvariti Miloševićev cilj. Dodik i njegova politika, a na žalost i politika dijela Beograda opasna su politika za mir na ovom prostoru, izjavio je predsjednik Mesić.

Amerika hvali Mesićev posjet Kosovu

Posjet Stjepana Mesića Kosovu ukazuje na svu veću suradnju Kosova i susjednih zemalja, izjavila je u petak predstavnica SAD-a u Vijeću sigurnosti UN-a Rosemary DiCarlo, komentirajući nedavni boravak hrvatskog predsjednika na Kosovu.

Predstavnica DiCarlo je osim Mesićeva posjeta istaknula i demarkaciju granice, kao i uspostavu dipomatskih odnosa između Kosova i Makedonije u listopadu 2009.

"Kosovo je pokazalo da je spremno i sposobno igrati konstruktivnu ulogu u regiji", tvrdi DiCarlo. Također poduprla je poziv glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona da se pronađe način za uključivanje Kosova u regionalne i međunarodne organizacije kao što su CEFTA i Vijeće za regionalnu suradnju.

Uključenje Kosova u te organizacije brani Srbija, koja inzistira da Kosovo smije sudjelovati samo uz pratnju predstavnika UNMIK-a. ( M. K.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 14:28