ŽRTVA PRIJEPORA DVAJU PREDSJEDNIKA

Mesić ne da odličje Cvetićaninu zbog svađe sa Srbijom?

Navodno mu je javljeno da odlikovanje neće dobiti, a iz Ureda predsjednika to demantiraju te tvrde kako će ambasador dobiti svoje odlikovanje
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Predsjednik Stipe Mesić jučer je uručio odlikovanja Sonji Biserko, Efraimu Zuroffu i Jorge Fuentes Monzoniz-Vilallongi za doprinose demokratizaciji Hrvatske.

No, u pozadini vjerojatno posljednje dodjele odlikovanja koje Mesić daje nalazi se i diplomatska zbrka ili skandal, ovisno o tome tko će tumačiti, oko neuručivanja odlikovanja dosadašnjem veleposlaniku Srbije u RH Radivoju Cvetićaninu. On je krajem prošle godine završio svoj mandat u Zagrebu i vratio se u Srbiju.

Čekala se privola

Njemu je, naime, prije nekoliko dana, kako nam navodi izvor Jutarnjeg, neslužbeno poručeno da zbog pogoršanja odnosa sa Srbijom, odnosno nedavnih izjava srpskog predsjednika Tadića, ne bi bilo zgodno da baš sada dobije odlikovanje, za razliku od svih njegovih prethodnika koji su, prema uhodanoj proceduri, dobivali odlikovanja predsjednika RH.

Cvetićanin je jučer bio u Beogradu na svojem novom radnom mjestu. No, unatoč porukama ostavljenim kod njegove tajnice, nismo s njime do zaključenja ovog broja, uspjeli razgovarati.

Istodobno nam je Tomislav Jakić, Mesićev savjetnik, rekao kako je razlog zbog kojeg Cvetićanin nije dobio odlikovanje u proceduri koja nalaže da odlikovana osoba njegova ranga mora dobiti i privolu vlastite zemlje da bi primio odlikovanje. “U trenutku kada smo Cvetićanina obavijestili da će dobiti odlikovanje, čekala se privola njegove zemlje, a kako ona nije došla na dan predaje odlikovanja, nije je dobio” kazao nam je Jakić. “No”, dodao je Jakić, “dan kasnije stigla je potrebna privola te će odlikovanje Cvetićanin dobiti” kazao je savjetnik predsjednika Mesića.

Otkaz u posljednji tren

Ipak, prema dostupnim informacijama, još sredinom prosinca prošle godine Cvetićanin je dobio dopuštenje Republike Srbije pa je očito da je otkazu njegova dolaska na zagrebačku ceremoniju prethodila određena diplomatska drama. Štoviše, da je do otkaza s jedne ili druge strane stiglo u posljednji tren vidljivo je i prema službenim notama koje su upućene odlikovanima.

Na njima je, sa svim ostalima, i ime bivšeg srpskog ambasadora. No, Cvetićanin se na Pantovčaku ipak nije pojavio.





1700 približan broj odlikovanja koja je Mesić dao kao predsjednik u dva mandata

141 odlikovanje mjesečno je prosjek dodijeljenih odlikovanja tijekom deset godina mandata









Generalima oduzima odlikovanja

U lipnju 2008. godine Mesić je odlikovao Veleredom kraljice Jelene s lentom i Danicom tadašnjeg premijera Ivu Sanadera i Luku Bebića, predsjednika Sabora te Josipa Manolića, nekadašnjeg predsjednika Sabora i Vlade a svakome od njih dao je odlikovanje za izniman doprinos neovisnosti i cjelovitosti RH. No Mesić i oduzima odlikovanja. Pokrenuo je nekoliko postupaka u kojima je oduzeo odlikovanja generalima koji su temeljem pravomoćnih presuda proglašeni krivima. Mesić je odlučio oduzeti 8, od trinaest, odlikovanja generalu Vladimiru Zagorcu a Mirku Norcu i Tihomiru Blaškiću ostavio je samo odlikovanja za hrabrost.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 16:21