OVO JE APSURD

Svodnici djece ne idu u zatvor! Pogledajte koja se nadrealna praksa ‘unormalila‘ na sudovima...‘

Velik udio prijavljenih u Hrvatskoj su klijenti koji su djeci i maloljetnicima plaćali za seksualne usluge

Ilustrativna fotografija

 Jack Carey/Alamy/Profimedia/Jack Carey/alamy/profimedia

Svako šesto kazneno djelo vezano uz prostituciju prijavljeno u razdoblju od 2009. do 2020. godine odnosilo se na podvođenje ili prisiljavanje na prostituciju djece, a među svim oštećenima tim kaznenim djelima mlađi od 18 činili su čak 21 posto! Istodobno, dvije trećine počinitelja osuđenih za ta kaznena djela osuđeno je na kazne manje od minimalnih koje su propisane Kaznenim zakonom.

Podaci su to koje otkriva pregledni članak "Prostitucija u Republici Hrvatskoj - statistički pokazatelji, specifičnosti i trendovi", objavljen u časopisu Policija i sigurnost, čiji je autor Pero Mihaljević, kriminalist s višegodišnjim iskustvom u obavljanju poslova suzbijanja složenijih oblika kriminaliteta.

"Podaci zabrinjavaju jer je riječ je o najranjivijoj društvenoj skupini te bi ovo svakako trebao biti pokazatelj u kojem bi smjeru trebali ići dodatni institucionalni napori", upozorava autor u svojem radu.

image

Pero Mihaljević

Prema podacima koje je Mihaljević prikupio od MUP-a i Državnog zavoda za statistiku, u razdoblju od 2009. do 2020. godine policiji je prijavljeno 1026 kaznenih djela vezanih uz prostituciju (podvođenje, prisila na prostituciju, oglašavanje prostitucije), od kojih je 156 vezano uz djela podvođenja djeteta. Tim kaznenim djelima ukupno je oštećeno 788 osoba, od kojih je čak 167 bilo mlađe od 18 godina. Uglavnom je, objašnjava autor, riječ o osobama koje su podvođene. Zanimljivo je da se gotovo dvije trećine prijavljenih odnosi na klijente koji su djeci plaćali seksualne usluge, a ostatak se odnosi na podvođenje djece uz primjenu prisile ili obmane ili bez nje.

Vrbovanje i poticanje

Podatke o optuženjima i osudama prijavljenih počinitelja Mihaljević je prikupio od Državnog zavoda za statistiku. Od 2013. godine, kad je na snagu stupio novi Kazneni zakon, pa do 2020. za djela na štetu djece pravomoćno je osuđeno ukupno 19 počinitelja. Njih 14 osuđeno je sukladno stavku 1. članka 162., koji regulira kažnjavanje osobe koja "radi zarade ili druge koristi namamljuje, vrbuje ili potiče dijete na pružanje spolnih usluga" te onoga tko "organizira ili omogući pružanje spolnih usluga s djetetom, a znao je ili je morao i mogao znati da se radi o djetetu".

U razdoblju od 2013. do 2019. godine za to je djelo bila propisana kazna od jedne do deset godina zatvora. U istom je razdoblju po tom stavku zakona osuđeno 11 osoba: tri su osuđene uvjetno, a još njih pet na kaznu zatvora manju od minimalno propisane kazne od jedne godine zatvora. Dvojica su osuđena na kaznu od jedne do dvije godine zatvora, a najstrože kažnjeni počinitelj dobio je kaznu u rasponu od dvije do tri godine zatvora.

Izostanak edukacije

Od 2019. kazne su dodatno postrožene i iznose od minimalnih tri do 12 godina zatvora. U dvije godine osuđena su tri počinitelja: jedan na uvjetnu kaznu, jedan na kaznu od jedne do dvije godine zatvora i jedan na zatvorsku kaznu u rasponu od tri do pet godina. Najteže kažnjeni počinitelj osuđen je na kaznu od pet do deset godina zatvora, za kazneno djelo dugotrajnog prisiljavanja djeteta na prostituciju upotrebom sile i korištenjem odnosa zavisnosti, što upućuje da se radilo o roditelju.

- Seksualno nasilje nad djecom, u koje ulazi i podvođenje djeteta, ozbiljan je problem na koji ukazujemo već dugi niz godina tražeći odgovarajuće sankcioniranje počinitelja. Smatramo da je važno mijenjati sudsku praksu, stoga kontinuirano predlažemo nadležnome Ministarstvu uvođenje obvezne edukacije sudaca koji donose odluke o kažnjavanju - kaže pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević. Dodaje kako smatra da je takva edukacija nužna kako bi se suci upoznali s pojavnim oblicima seksualnog zlostavljanja djeteta i njegovim dugoročnim posljedicama te, u skladu s time, uvidjeli nužnost primjerenog kažnjavanja počinitelja.

image

Helenca Pirnat Dragičević

Ured pravobraniteljice za djecu

- Edukacija je potrebna i zato da bi se ujednačila sudska praksa te onemogućilo donošenje presuda u kojima se interesi počinitelja stavljaju ispred interesa djece - žrtava seksualnih delikata. Bez jasne i snažne osude i promptnog kažnjavanja ne može se postići zaštita djece, što je obveza države, no praksa "blagih osuda" za seksualni zločin protiv djeteta i dalje se nastavlja - naglašava. Važnu ulogu ima i prevencija i edukacija djece.

- Nažalost, preventivni programi ovog sadržaja nisu dio redovnog i obveznog obrazovanja - ističe pravobraniteljica.

MUP mijenja zakon koji regulira kažnjavanje samih prostitutki

Broj prijavljenih kaznenih, a osobito prekršajnih djela vezanih uz prostituciju iz godine u godinu pada, pa su posljednje promatrane godine, 2020., policiji prijavljena samo 22 kaznena djela i 14 prekršajnih djela, dok je, primjerice, prijašnjih godina znalo biti više od 200 kaznenih i više od 300 prekršajnih prijava. No kako primjećuje i autor preglednog rada, razlog tome najvjerojatnije nije pad bavljenja prostitucijom, nego manja revnost policije, osobito kad se radi o kažnjavanju samih prostitutki sukladno Zakonu o javnom redu i miru.

Naime, Hrvatska je jedina država u EU koja kažnjava prostitutku za bavljenje prostitucijom. MUP je prije tri mjeseca najavio da je osnovana radna skupina koja će razmotriti postojeći zakon i donijeti prijedlog novog, koji će biti u skladu s duhom vremena, no MUP se oglušio na naš upit u kojoj je fazi taj posao.

Nevladin sektor zalaže se za uvođenje švedskog modela u kojem se kažnjavaju samo klijenti, a dio znanstvene zajednice za dekriminalizaciju po modelu kakav, primjerice, ima Slovenija u kojoj samo bavljenje prostitucijom nije zabranjeno, ali se drastično kažnjava svaka prisila, obmana, trgovina ljudima ili bilo kakvo iskorištavanje, osobito maloljetnika.

Možda je upravo pad revnosti policije jedan od razloga tako visokog udjela kaznenih prijava vezanih uz maloljetnike u ukupnom broju prijava: nema sumnje da je u slučajevima klijenata koji za seksualne usluge plaćaju djecu policija neusporedivo revnija i motiviranija, nego u kažnjavanju odraslih punoljetnih žena koje se iz neimaštine bave uličnom prostitucijom.

Koliko se točno osoba bavi prostitucijom, može se samo procjenjivati. Zanimljivo je da iz prikupljenih podataka proizlazi kako policija zapravo stalno kažnjava iste osobe: analizom datuma rođenja prijavljenih počinitelja za 1026 kaznenih djela vezanih uz prostituciju utvrđeno je da se zapravo radi o 319 različitih osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2024 16:45