ANDREJ PLENKOVIĆ

‘Svi su pozvani na otvorenje Pelješkog, nije istina da branitelje nismo zvalil. Pa bajkeri 1. i 4. brigade će ga prvi prijeći‘

Branitelji su tu. Prvi koji će preći most bit će bajkeri 1. i 4. gardijske brigade, rekao je premijer uoči sutrašnje ceremonije

Andrej Plenković

 Damjan Tadic/CROPIX

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je kako je Hrvatska Pelješkim mostom ostvarila suverenistički potez povezivanja svoga teritorija te ocijenio netočnom tvrdnju da na njegovo otvaranje nisu pozvani dubrovački branitelji.

"Hrvatska ostvaruje svoj suverenistički potez kojim povezuje teritorij i izrazito smo ponosni na to", rekao je Plenković u Mostaru ususret sutrašnje ceremonije otvaranja tog najvećeg infrastrukturnog objekta izgrađenog u Hrvatskoj od pristupanja Europskoj uniji (EU).

Dodao je kako će se tim projektom dodatno osnažiti veze Hrvatske i BiH.

"Dapače, on je smišljen da protok ljudi i roba kroz Neum bude manje opterećen nego što je bio dosad", pojasnio je.

Upitan o tvrdnjama da dubrovački branitelji nisu pozvani na njegovo otvaranje, premijer je odgovorio kako to nije točno te da se radi o pronalaženju problema gdje ga nema.

"Svi su pozvani. Branitelji su tu. Prvi koji će preći most bit će bajkeri 1. i 4. gardijske brigade. A svi branitelji Dubrovnika su uključeni", dodao je.

Neizravno je kritizirao predsjednika Zorana Milanovića navodeći kako izgradnja Pelješkoga mosta za koji je Europska komisija izdvojila 357 milijuna eura od ukupno 526 milijuna pokazuje sve prednosti članstva u Uniji.

"Meni se čini za ovoga koji ne zna da je dobro biti u Europskoj uniji, jer on ne zna koje su koristi, pa zaboravlja da su most i pristupne ceste koštale 526 milijuna eura. Da je 357 milijuna eura bespovratnih sredstava dala EU. Dijelom su ovi Šveđani i Finci dali novac. Oni su sufinancirali Pelješki most da mi to ne bismo zaboravili", rekao je premijer.

Za utorak je najavljena ceremonija svečanog otvaranja Pelješkoga mosta.

Komentirajući istup Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS), koji je u subotu priopćio kako je neugodno iznenađen ranijom izjavom o visokim liječničkim plaćama te da je liječnički rad grubo omalovažio i podcijenio, premijer Plenković je rekao kako ostaje kod svojih izjava.

Podsjetio je kako je aktualna Vlada najviše u povijesti povećala plaće u javnom i držanom sektoru.

"Mi smo povećali plaće liječnicima, medicinskim sestrama i drugom zdravstvenom osoblju. Mi smo dali toliko zdravstvu da ne vidim nikakav problem. Pogotovo ne ja koji je davao maksimalno. Svi žele imati više. Dapače! Ima nekih koji kažu da je i moja plaća mala. Ali šutim na to", dodao je premijer.

Podsjetio je, uz ostalo, kako je ova Vlada zbog epidemije covida isplatila plaću za 700.000 radnika, a i izdvojila pet milijardi kuna u paketu mjera kako bi spriječili udar povećanja cijena energenata na građane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:12