PRAVNICI O 'MAMINJU'

Svi Mamićevi ugovori mogu biti kazneno djelo

Sporni su postotak i duljina ugovora jer Fifa dopušta najdulje dvogodišnje zastupanje, a nikako ne ‘do kraja karijere’. Nogometaš Čale zaprijetio je Mamiću tužbom, pa ga je ovaj ‘pustio na slobodu’ za 100.000 eura
Zagreb, 040109.Maksimirska 128. Prostorije NK Dinama.Konferencija za medije Zdravka Mamica povodom izjave Ivana Sibera u jucerasnjoj emisiji RTL-a Duel u kojem su se sucelili predsjednicki kandidati Ivo Josipovic i Milan Bandic.Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
 Ronald Goršić / CROPIX

ZAGREB - Preslika privatnog ugovora između Zdravka Mamića i Eduarda Da Silve , koji se početkom tjedna pojavio u medijima, dokumentirala je ono o čemu je javnost brujala prije dvije godine, kada je pukla ljubav između Dinamova gazde i hrvatskog reprezentativca.

HNS ne vidi problem

Maksimirski boss u dužničkom je ropstvu do kraja karijere namjeravao držati hrvatskog Brazilca “upisujući se” na 25 posto svih njegovih prihoda tijekom igračke karijere. Eduardo je 2008. prekinuo komunikaciju s Mamićem, objašnjavajući da “ne namjerava biti njegov rob jer je robovlasništvo odavno ukinuto”, dok je Mamić u svom stilu odgovorio da je Eduardo “bolestan i deformiran”.

Nogometaš Hrvoje Čale jedan je od rijetkih koji je uspio raskinuti robovlasnički ugovor s Zdravkom Mamićem prema kojem mu je morao davati čak 30 posto svojih prihoda.

Naime, Čale je Mamiću zaprijetio sudskom tužbom ako ne pristane na raskid ugovora. Mamić je, znajući da ugovor zbog visokog postotka koji mu pripada ne bi mogao braniti na sudu, pristao na raskid uz uvjet da mu Čale isplati 100.000 eura kao cijenu za svoju slobodu.

U nogometnoj javnosti već godinama postoji interpretacija da je Zdravko Mamić zapravo “rentijer” koji nikada svog igrača ne proda “posve” jer mu je ovaj doživotno dužan vraćati novac u rikverc.

Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza, koji zapravo funkcionira kao satelitska vlada Zdravka Mamića, u tome ne vidi nikakav problem, premda je stvar duboko nemoralna, a prema nekim tumačenjima, ima i elemenata kaznenog djela.

Odricanje prava

- Ovakav ugovor između Zdravka Mamića i Eduarda Da Silve mogao bi imati elemente zelenaškog ugovora, što je prema kaznenom zakonu propisano kao kazneno djelo - objasnili su nam pravno potkovani nogometni insajderi s kojima smo razgovarali.





Građansko-pravni ugovor između pokrovitelja Mamića i nogometaša Eduarda, koji propisuje da Dudu 25 posto svih svojih prihoda do kraja karijere uplaćuje “meceni”, dopušteno je sklopiti i ovjeriti kod javnog bilježnika.

Premda su dvije strane definirale “da se odriču prava pobijanja ugovora iz bilo kojeg razloga, a naročito na okolnost nerazmjera visine ulaganja i visine očekivane zarade”, Eduardo ima dobre izglede da u nekoj budućoj pravnoj bitki s Mamićem izbjegne dužničko ropstvo.

Na građansko-pravne ugovore, naime, primjenjuje se načelo prikrate više od polovice vrijednosti. Prevedeno na svakodnevni jezik, ugovor se može poništiti ako sud utvrdi očiti nerazmjer između novca koji je Mamić uložio u odnos s igračem i novca koji iz tog odnosa namjerava isisati.

Ljudi iz nogometnog biznisa kažu da se pravno lako može srušiti građanske ugovore poput Mamićeva, Suzanova i Eduardova.

Sporni su postotak i duljina ugovora, jer Fifa dopušta najdulje dvogodišnje zastupanje, pa eventualni novi ugovor, a ni u kojem slučaju plaćanje postotka od prihoda “do kraja karijere”, odnosno “doživotno”.

Fifa legalizira ‘sve Mamiće’

Nedavno je, pak, Europska klupska udruga (ECU) predložila Fifi da se od 1. srpnja 2010. ukine licenciranje agenata i razlike među njima. Time se de facto legaliziraju “svi Mamići svijeta”, a sporovi poput ovoga s Eduardom prepuštaju građanskim sudovima.

Krovna svjetska nogometna udruga će, po svemu sudeći, prihvatiti taj prijedlog ECU-a jer je zatrpana raznim slučajevima neplaćanja ugovorenog. Jutarnji list također doznaje da je Državno odvjetništvo počelo ispitivati sve informacije o transferima nogometaša u inozemstvo i načinu na koji se strankama u poslu isplaćuje novac. (dk, nl)

Sve igrače zastupaju sin i obiteljski prijatelj

Zdravko Mamić ne zastupa direktno svoje igrače već u njegovo ime, a preko agencija, to rade njegov sin Mario i prijatelj Nikky Vuksan. Ovo su njihovi puleni:

M. Buljat (Hajduk)

S. Cavrić (Inter Zaprešić) V. Ćorluka (Tottenham)

Eduardo (Arsenal)

M. Grgurović (Inter Zap.)

D. Lovren (Lyon)

M. Maleš (Lokomotiva)

I. Mršić (Dinamo - juniori)

G. Schildenfeld (GAK)

M. Šitum (Dinamo - jun.)

A. Tomić (Dinamo)

I. Turina (bez kluba)

T. Vranjić (Iran)

Š. Vrsaljko (Dinamo)

D. Zahora (Rosenborg)

I. Kelava (Lokomotiva)

L. Modrić (Tottenham)

M. Musa (Lokomotiva - posudba)

O. Vukojević (Dinamo Kijev)

I. Turina (Dinamo)

I. Mršić (Lokomotiva - posudba)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 05:10