SPECIJALNI RAT

Svaguša: Moja osveta HTV-u. Igračima sam naredio da 14 minuta derbija sjede u svlačionici!

Prva mjera u Svagušinu ratu protiv Prisavlja bit će remećenje programske sheme namjernim kašnjenjem početka utakmice
Split 190810.Hajduh - Unirea 4-1. Slavlje nakon utakmice.Na fotografiji Ibricic i predsjednik Hajduka Josko Svagusa.foto Fedja Klaric / CROPIX
 Feđa Klarić / CROPIX

ZAGREB, SPLIT - Nezadovoljni maćehinskim odnosom HTV-a prema svom klubu, hajdukovci su najavili rat nacionalnoj dalekovidnici. U Splitu su bijesni na HTV jer smatraju da su premalo zastupljeni u programu. Ljutnja je kulminirala nakon što HTV nije uspio organizirati prijenos uzvratnog sustreta pretkola Europa lige protiv rumunjske Uniree u Bukureštu, a kap koja je, ne samo u Splitu i Dalmaciji, prelila čašu nezadovoljstva ponašanjem nacionalne TV kuće je izostanak izravnog prijenosa povijesne utakmice RNK Split - Hajduk, prvog splitskog gradskog derbija nakon pola stoljeća.

Bukureštanski slučaj

Za bukureštanski slučaj HTV se pravdao da zbog kaosa u rumunjskom klubu na rubu bankrota nisu uspjeli ni s kim razgovarati o otkupu prava prijenosa. Tvrdili su i da je, u trenutku kada je postalo izvjesno da Rumunji neće raditi prijenos, bilo prekasno da pošalju vlastitu reportažnu ekipu u Bukurešt. Kad je riječ o gradskom derbiju, HTV je tvrdio da ne može prenositi utakmicu u isto vrijeme kada se odigravala vaterpolska utakmica između Hrvatske i Crne Gore, iako je već bilo slučajeva da se dvije utakmice prenose istovremeno na dva nacionalna kanala.

Joško Svaguša najavio je konkretne akcije koje će njegov klub provoditi ne popravi li se odnos javne televizije prema prijenosu tih utakmica.

- Za početak, jednu utakmicu već smo prodali Novoj TV, ali tu nećemo stati. Što se HTV-a tiče, jedan od poteza koje ćemo sigurno povući jest taj da ćemo svjesno prouzročiti kašnjenje utakmica od 14 minuta kako bismo poremetili programsku shemu HTV-a. Oni se bezobzirno ponašaju prema našem klubu, iako mi to ne zaslužujemo, a mi im onda, jer oni to zaslužuju, možemo vratiti jednako bezobzirno - prijeti Svaguša, koji je svjestan činjenice da nikakvih sankcija nema za četrnestominutno kašnjenje utakmice. Tek ako se momčad na terenu ne pojavi u 15 minuta, sudac svira kraj i bilježi se rezultat od 3:0 za protivnike.

HTV bi se odmah pomirio

Na HTV-u se nadaju da Svagušinih četrnaestominutnih manevara neće biti.

- Nadam se da ćemo u miru sjesti i pronaći zajednički jezik. Jer, ovakvi potezi nisu u interesu navijača, televizijskih gledatelja, nogometaša, uprave kluba ni HTV-a - kaže Danko Družijanić, glasnogovornik HRT-a.

Novinari i urednici Sportske redakcije HTV-a, koja realizira sljedeći nogometni okršaj između Hajduka i Dinama koji se održava 11. rujna, također se nadaju da će se dotad situacija smiriti, te da veliki derbi neće biti narušen Hajdukovim akcijama za koje, kažu, nema nikakva utemeljenog razloga.

- Hajduk u posljednje vrijeme stvarno sjajno igra i svima nama izuzetno je drago zbog toga. Upravo zato odbijamo bilo kakve insinuacije onih koji naše gledatelje zločesto indoktriniraju idejama da je HTV protivnik Hajduka i svega splitskog - kaže Jura Ozmec, urednik u Sportskoj redakciji HTV-a.

Težnje navijača

- Razumljiva je težnja navijača koji želi da se svaka utakmica njegova donedavno lokalnog kluba koji je ušao u prvu nogometnu ligu prenosi na javnoj televiziji. Ali, javna televizija ipak nije jukebox, a javni interes ne može i ne smije biti izjednačen s pojedinačnim. Što je s atletikom, košarkom, vaterpolom, čiji su televizijski prijenosi dogovoreni prije ravno osam mjeseci? Je li važnija utakmica hrvatske vaterpolske reprezentacije na Europskom prvenstvu od one koju donedavno lokalni nogometni klub igra protiv gradskog velikog brata Hajduka? Pri čemu smo mi s HTV-a htjeli prenositi oba događaja, pa smo zamolili nogometaše da te sporne nedjelje na teren izađu sat vremena prije, ali je Hajduk to odbio - podsjeća Ozmec.

ŠTO KAŽE PRAVILNIK

Sudac momčadi smije čekati 15 minuta

Zakasni li Hajduk na derbi s Dinamom 11. rujna na Poljudu, pa televizijski prijenos umjesto u 19 sati počne u 19.14, splitski će klub riskirati kaznu, iako prema pravilniku sudac smije odgoditi početak utakmice za 15 minuta - kaže nogometni sudac koji je želio ostati anoniman. - Takve stvari znaju se događati u nižim nogometnim ligama, kada gostujuće momčadi putuju u mjesto odigravanja na sam dan utakmice, pa im se putem pokvari autobus ili kasni trajekt. Ali u HNL-u ne pamtimo takav slučaj - ističe sudac.

Rat za utakmice: HTV ima monopol na domaću ligu, ali ne i na europsku

Hajduk najgledaniji, a HTV ga prenosio samo dvaput

Gotovo istodobno europske utakmice pozornost gledatelja HTV-a odvukle su na stranu Splićana

ZAGREB - Zbog rata s HTV-om već je profitirala Nova TV koja je umjesto javne televizije prenosila utakmicu Hajduka i Dinama iz Bukurešta.

- HTV-u nisam želio prodati televizijska prava, nego sam napravio posao s agencijom SportFive premda sam zbog toga trpio strašan pritisak jer su mnogi utjecajni ljudi lobirali za HTV - otkrio je Svaguša pozadinu priče vezanu uz televizijski prijenos u kvalifikacijama za Europsku ligu.

Komercijalni prijenosi

S Nove TV nemaju ništa protiv da se nastavi takva praksa.

- Utakmica Hajduka i bukureštanskog Dinama bila je prvi prijenos utakmice jednog hrvatskog kluba na komercijalnoj televiziji. I buduće sportske događaje razmotrit ćemo i donijeti odluku prema programskim potrebama i interesu naših gledatelja - kažu s Nove TV. Međutim, kako na prijenos utakmica Hrvatske nogometne lige ekskluzivna prava ima HTV, hajdukovci komercijalnim televizijama mogu nuditi isključivo prijenose utakmica koje se igraju u Europskoj ligi.

U ovoj sezoni HTV je u izravnom prijenosu emitirao tek dvije Hajdukove utakmice: protiv Intera u Zaprešiću i protiv rumunjske Uniree na Poljudu. Usporedbe radi, HTV je u dosad odigranih šest prvenstvenih kola u 1. HNL ovako raspodijelio TV prijenose: Dinamu tri utakmice (s Hrvatskim Dragovoljcem, Rijekom i Varaždinom), Rijeci također tri (s Dinamom, Karlovcem i Slaven Belupom) i jedna utakmica Hajduka s Interom.

Gledanost 32,7 posto

Zanimljivo je pritom da upravo Hajduk bilježi najveći posjet gledatelja u Ligi, a ima i najveću gledanost na HTV-u. Potvrdili su to podaci koji su objavljeni nakon što je HTV na Prvom programu imao utakmicu Hajduk - Unirea, a na Drugom Györ - Dinamo. Hajduk je imao gledanost 32,7 posto, a Dinamo 25,1 posto.( K. Rožman)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 15:22