SRPSKI PODUZETNIK USPIO

Sud zabranio prodaju jahte! Mitrović: Vrlo sam zadovoljan. Pobijedili smo hrvatsku državu!

Dubrovnik, 090811.Zeljko Mitrovic, srpski poduzetnik ovih dana je u sredistu pozornosti zbog problema sa zapljenom jahte od strane hrvatske carine. Sinoc je dosta kasno stigao svojim avionom u Dubrovnik i pozurio pronaci neko mjesto u gradu za vecerati. U to vrijeme restorani u Dubrovniku se zatvaraju pa je jedva pronasao jedan u kojem je mogao vecerati (u drustvu prijatelja). Najavio je da je stigao u Dubrovnik izboriti se za svoju jahtu.Foto: Sinisa Sunara / CROPIX
 Sinisa Sunara / CROPIX

ZAGREB - Vlasnik TV Pink Željko Mitrović dobio je prvu rundu rata s Carinskom upravom RH: sud u Dubrovniku donio je privremenu mjeru kojom se zabranjuje prodaja Mitrovićeve jahte.

To ne znači da je Mitrović dobio konačni spor: privremene mjere važe do konačne odluke suda, odnosno do donošenja pravomoćne presude. Do te presude, Carinska uprava ne smije prodati jahtu El Bosco. Sud nije naložio da se jahta vrati Mitroviću, nego ona i dalje ostaje u posjedu Carine.

Vlasnik TV Pinka i njegov odvjetnik Neven Cirkveni prije nekoliko dana boravili su u Dubrovniku i zatražili da sud donese privremenu mjeru zabrane prodaje jahte. Portali su danas prenijeli kako je sud u Dubrovniku donio odluku u korist Mitrovića zbog “kršenja procedure i zakona” hrvatske Carine.

- Carinarnica u Dubrovniku nije donijela rješenje o izvršenju, što je bila dužna učiniti prije samog oglašavanja prodaje broda, pa i oduzimanja broda. To nije učinjeno ni pri zapljeni broda, a ni poslije. Izdano je samo rješenje o poreznom dugu - izjavio je Mitrovićev odvjetnik Neven Cirkveni.

- Ovo je pobjeda, pobijedili smo Hrvatsku državu u slučaju moje jahte - oduševljeno je reagirao Željko Mitrović.

- Kao što sam više puta rekao, a sada mogu potvrditi svoje uvjerenje, da su sud i pravosuđe iznad svake političke igre koji svoju nezavisnost iskazuju ne gledajući boju kože, vjeru ili naciju. Također sam veoma zadovoljan što su se potvrdili svi moji navodi o kršenju zakona i proceduralnih normi od strane bahatih, arogantnih carinskih organa Republike Hrvatske - rekao je Mitrović za Dnevnik.hr.

Sud tek treba donijeti odluku o tome što će biti s jahtom, odnosno s Mitrovićevim dugom carini. Carinska uprava zaplijenila je jahtu El Bosco u rujnu 2010., tražeći od Mitrovića da plati dva milijuna eura carine i takse. Jahtu dugačku 32 metra hrvatske su vlasti zaustavile dok je iz crnogorskog uplovljavala u hrvatsko teritorijalno more.

Mitrovića se tereti da je počinio dva carinska prijestupa: vlasnik tvrtke na koju je brod registriran (Mitrović) nije bio na brodu u trenutku ulaska u Hrvatsku. Zatim, jahta je registrirana na stranu tvrtku, ali četiri člana posade zatečena na jahti zaposlenici su Mitrovićeve tvrtke čije je sjedište u Hrvatskoj.

Po našim propisima jahta u vlasništvu inozemne tvrtke ne može zapošljavati posadu zaposlenu u hrvatskoj tvrtki. Kako Mitrović nije htio platiti kaznu, Carinska uprava 1. kolovoza u Jutarnjem listu objavila je oglas za prodaju jahte uz početnu cijenu od 23,636 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 09:36