SPEKTAKULARNA ZAPLJENA

Mitrović do svoje jahte neće moći najmanje još dvije godine: Tek je na početku pravne borbe

Do pravomoćnosti postupka proći će barem još dvije do tri godine, prognozira njegov odvjetnik Nenad Cirkveni
Dubrovnik, 090811.Zeljko Mitrovic, srpski poduzetnik ovih dana je u sredistu pozornosti zbog problema sa zapljenom jahte od strane hrvatske carine. Sinoc je dosta kasno stigao svojim avionom u Dubrovnik i pozurio pronaci neko mjesto u gradu za vecerati. U to vrijeme restorani u Dubrovniku se zatvaraju pa je jedva pronasao jedan u kojem je mogao vecerati (u drustvu prijatelja). Najavio je da je stigao u Dubrovnik izboriti se za svoju jahtu.Foto: Sinisa Sunara / CROPIX
 Sinisa Sunara / CROPIX

ZAGREB - Iako je sud u Dubrovniku u petak Carinskoj upravi iznenada zabranio prodaju zaplijenjene jahte, Željko Mitrović tek je na početku borbe. Do pravomoćnosti postupka proći će barem još dvije do tri godine, prognozira njegov odvjetnik Nenad Cirkveni.

Nezakonito postupanje

Sud je žurno donio privremenu mjeru zabrane prodaje jahte zato što je Carinarnica već za srijedu bila najavila dražbu na kojoj bi jahta bila ponuđena na prodaju, tumači odvjetnik.

Privremena mjera ostaje na snazi do pravomoćnosti presude. A presuda ne da nije na vidiku, nego suđenje nije ni počelo. Još nije zakazano ni prvo ročište u tom postupku, u kojem je Mitrović tužio Carinsku upravu za nezakonito postupanje.

Suština spora između Mitrovića i Carinske uprave vodi se pred Upravnim sudom, pred kojim Mitrović osporava rješenje Carinske uprave po kojem bi morao platiti milijunski iznos carine i taksi za jahtu.

Paralelno s tim postupkom, Mitrović je prošlog tjedna pred Općinskim sudom u Dubrovniku podnio tužbu protiv Carinske uprave za nezakonito postupanje.

Optimistična varijanta

Pred Upravnim sudom osporava postojanje carinskog duga. Na pitanje koliko će ti sudski sporovi trajati u optimističnoj varijanti, a koliko u pesimističnoj, Cirkveni kaže da je realno očekivati pravomoćnu odluku za dvije do tri godine.

- Svi znamo u kakvom nam je stanju pravosuđe - komentira Cirkveni. Koliko će za to vrijeme pasti vrijednost zaplijenjenoj jahti?

Uobičajeni postupak

U slučaju da na kraju svega sudovi presude da Mitrović ne mora platiti kazne ili da nije nužno da se taj dug namiri prodajom jahte, otvara mu se mogućnost da tuži Carinarnicu i zbog štete koja mu je nanesena zapljenom.

Mitrovićev odvjetnik kritizirao je i to što Carina tvrdi da je oduzimanje i prodaja jahte “uobičajeni postupak”, ističući da ne bi smjeli prodati skupu jahtu zbog nerazmjerno nižeg duga.

Carina: Ne odustajemo od prodaje

Carinska uprava jučer je priopćenjem osudila “neprimjereni medijski tretman” skandala s oduzimanjem jahte Željka Mitrovića, vlasnika TV Pink. To za posljedicu ima izravan pritisak na državne institucije koje odlučuju u konkretnoj pravnoj stvari, upozoravaju u Carinskoj upravi.

Hrvatski propisi o načinu korištenja stranih jahti u našem moru potpuno su usklađeni s propisima Europske Unije, ističu u Carinskoj upravi.

Najavili su da će podnijeti žalbu na rješenje Općinskog suda koji im je zabranio prodaju jahte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 09:35