UNESREĆENI IZ AUTOBUSA

Stradale zbrinuli i u ZG bolnicama: ‘Jedan nam je preminuo, tinejdžerica je u teškom stanju‘

Ukupno je u tri zagrebačke bolnice prebačeno 18 ljudi. Doznali smo i detalje o 11 pacijenata koji su prebačeni u OB Varaždin

prometna nesreća na A4 - stradali prevezeni u bolnicu

 Cropix

U teškoj prometnoj nesreći koja se u subotu ujutro dogodila na autocesti A4 Zagreb-Goričan poginulo je najmanje 12 ljudi, a ozlijeđeno je više desetaka osoba. Kako doznajemo, 18 unesrećenih je prebačeno u zagrebačke bolnice, po šest u KBC Zagreb, KB Dubrava i Traumatološku kliniku u Draškovićevoj ulici.

Prema informacijama koje smo dobili iz KBC-a Zagreb, dovezeno im je 6 pacijenata, od kojih je, nažalost, jedan umro nakon pokušaja reanimacije. Jedan pacijent ima teški prijelom potkoljenice i trenutno se nalazi na operaciji.

image

KBC Zagreb

Zeljko Puhovski/Cropix
image

KBC Zagreb

Zeljko Puhovski/Cropix

Tinejdžerica je dovezena s nagnječenjem pluća, a CT je pokazao da ima i nagnječenje jetre kao i ozlijeđenu slezenu pa će i ona morati na operaciju. Ostalih troje pacijenata imaju prijelome, međutim oni ne zahtijevaju operativne zahvate.

U KBC-u Zagreb zbog nesreće su otvorene dvije operacijske sale i pozvani su traumatolog i vaskularni kirurg.

"Bili smo već ujutro spremni. Šestero teško ozlijeđenih je dovezeno iz prometne nama u KBC Zagreb. Jedan je došao upitno životno ugrožen te je reanimacija išla tijekom transporta. Ostali su svi teško ozlijeđeni, višestruke ozlijede što lokomotornog sustava što interabdominalnog, tako da smo već u sali s nekima od njih. Ali smo otvorili dvije operacijske sale tako da se nadamo da će do podneva svi biti operirani. Mislim da nisu životno ugroženi ovi koji su sada na operacijama, ali smo otvorili još dodatne kapacitete u slučaju da druge ustanove budu trebale neke subspecijalističke usluge", rekao je prof. dr. sc. Anko Antabak, dr. med.

"Najčešće su ruptura jetre, slezene, abdominalna krvarenja... Oni su sada na operaciji. Nama je to život, mi to radimo neću reći svaki dan, ali takve operacije nisu ništa ekstremno zahtijevne tako da očekujemo da će rezultati i ishodi biti dobri", zaključuje.

U KB Dubrava također je dovezeno 6 pacijenata, svi su teško ozlijeđeni, riječ je o dva muškarca i četiri žene. Jedna gospođa ima jako teške ozljede, mora na operaciju, ima prijelom zdjelice, natkoljenice i slomljena rebra tako da je smještena u jedinici intenzivnog liječenja. Jedan gospodin ima pomak kuka i prijelom nadlaktice, jedan je dobio udarac u glavu i puno posjekotina po tijelu te je na promatranju.

image

Prometna nesreća na autocesti A4 Zagreb - Goričan u smjeru Zagreba

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Dio ozlijeđenih smješten je i u bolnicama u Varaždinu i Čakovcu. U Općoj bolnici Varaždin na liječenju se nalazi 11 poljskih državljana.

Kako Jutarnji saznaje iz bolnice, osam osoba je smješteno na odjele, dok je ostalih četvero u Jedinici intenzivne skrbi. Jedan muškarac u teškom je stanju.

Podsjetimo, autobus poljskih registarskih oznaka sletio je s ceste na potezu od Brezničkog Huma do Komina, u smjeru Zagreba, oko 5:30 sati. U autobusu su bili hodočasnici koji su bili na putu za Međugorje.

Jutarnji doznaje da će zbog nesreće u Hrvatsku tijekom dana doći poljski ministar zdravstva Adam Niedzielski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 13:19