NAPUSTILA STRANKU

ŠTO JE SAVKINA KĆI PORUČILA HNS-ovcima ‘Zaboravili ste narod, a Čačiću presudili kao Kim Jong-un’

Zagreb, 031210.Agencija za zastitu okolisa pustila je u rad Informativni centar za gradjane smjesten u sjedistu agencije na Trgu M. Tita 8.Na slici: Savka Kucar Dragicevic, ravnateljica agencije.Foto: Dragan Matic / Cropix
 Dragan Matic / CROPIX

Na osnivačkom saboru Čačićeve Narodne stranke - reformisti u zagrebačkom hotelu “Westin”, u nedjelju će se pojaviti više od tisuću izaslanika, a među njima će biti i Savka Kučar Dragičević i Jasna Kučar Kopić, kćerke prve predsjednice HNS-a. Dvije sestre odlučile su napustiti stranku kojoj su temelje 1990. udarili njihova majka Savka Dabčević Kučar i Miko Tripalo te pristupiti reformistima, piše Slobodna Dalmacija.

Upravo je i udruga iz koje će ovog vikenda proizaći nova stranka početkom ove godine registrirana na adresi Savkine kćeri Jasne i njezina supruga Zorana Kopića. Savka Kučar Dragičević iz HNS-a je, kaže, odlučila izići jer je postao anacionalna liberalna stranka, a nikako ne može opravdati ni način na koji je iz stranke izbačen Radimir Čačić, kojem su, veli ona, presudili kao korejski diktator Kim Jong-un.

- Nisam lako donijela tu odluku, a sve što mi je bilo na srcu napisala sam u pismu koje sam poslala stranci. Razlozi za napuštanje stranke toliko su jaki da ih više ni politički ni ljudski nisam mogla ignorirati - objasnila je dr. Savka Kučar Dragičević dajući Slobodnoj Dalmaciji pismo koje je 24. rujna poslala u Središnjicu HNS-a. Priznaje kako je ipak ostala iznenađena kad je vrlo promptno, već za četrdesetak minuta, dobila odgovor kako se udovoljava njezinu zahtjevu za razrješenjem iz članstva.

Na osnivački sabor nove stranke u nedjelju su kao gosti pozvani i svi bivši premijeri od 1990. godine, izuzev zatvorenog Ive Sanadera. Kako doznajemo, nije pozvan ni aktualni premijer Zoran Milanović, ali je pozivnica poslana na Pantovčak predsjedniku države Ivi Josipoviću. Reformisti očekuju da će im kao gost sigurno doći i bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Među tisuću izaslanika iz cijele Hrvatske koji će birati vodstvo stranke bit će 200 reformista iz Dalmacije. Dio njih prvi put ulazi u jednu političku stranku, a veći dio su bivši HNS-ovci iz Šibenika, Splita, Omiša, Dugog Rata, Benkovca, Skradina, Dubrovnika, Imotskoga, Visa koji su napustili Vesnu Pusić i okrenuli se Radimiru Čačiću. U Zagreb će i Kaštelani, njih 25 koji su ovaj tjedan napustili HNS zajedno s predsjednikom podružnice Matom Selakom.

Očekuje se da će saborski zastupnik, Šibenčanin Petar Baranović na nedjeljnom saboru biti izabran za dopredsjednika stranke, a njegov izbor za drugog čovjeka pokazuje da će Čačićevim reformistima uz sjeverozapad Hrvatske gdje su najjači, posebno važna biti Dalmacija i deveta izborna jedinica. Prema posljednjem istraživanju “Crobarometra”, reformisti osvajaju samo 0,8 posto, no uvjeravaju kako ih to ne zabrinjava.

- Mi još nismo počeli ni osnivati podružnice, jer to nema smisla dok se iz udruge ne transformiramo u stranku i dok se ne upišemo u registar političkih stranaka. Dakle, mi sad tek udaramo temelje i to vrlo precizno kako bismo imali čvrstu kuću. Prema našim istraživanjima jako dobro stojimo u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, a dižemo se u Dalmaciji i uopće ne sumnjam u naš uspjeh – kaže Petar Baranović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 07:28