BIVŠI PP VRH

RADIMIR ČAČIĆ NAPAO SVOJE BIVŠE SURADNIKE 'To su nesposobni slabići, a ja evo imam dvije velike reforme'

 Joško Ponoš/CROPIX

OSIJEK - Predsjednik Narodne stranke - reformisti Radimir Čačić izjavio je u nedjelju u Osijeku, gdje je osnovana gradska organizacija ove stranke, da aktualna Vlada nema ni snage ni sposobnosti za realizaciju ideja koje bi popravile ekonomsku i gospodarsku sliku države. Istaknuo je i kako su ocjene i konstatacije Europske komisije o gospodarskim kretanjima u Hrvatskoj potpuno na mjestu te da će se „vjerojatnom odlukom da se monetizacija odbaci negativni trendovi još produbiti“.

- Politika nije poezija. Ne možete prepisati ideju pa time imate dobru pjesmu, ovdje treba imati snage i sposobnosti da se neke ideje realiziraju, a toga u ovoj Vladi nema. U sljedećih godinu dana malo toga se može promijeniti, ali može se sustav drugačije postaviti. U prvoj godini mandata na Vladi nije prošao moj prijedlog da se po matematičkim kriterijima procjenjuje uspješnost rada u javnoj upravi i pravosuđu, te da se godišnje broj onih koji ne zadovoljavaju kriterije smanjuje za 5-6 posto, a u sustav uvede 2-3 posto novih, kvalitetnih i kompetentnih, ljudi, čime bi se u pet godina smanjio broj ljudi za 15 posto, ali i dobila nova kvaliteta - rekao je Čačić dodavši i kako njegova stranka „sada u Saboru izlazi s drugom velikom radikalnom mjerom.“

- To je primjena austrijskog modela odvajanja politike od upravljanja državnim tvrtkama što bi se učinilo zakonom, a menadžment bi se birao na međunarodnom javnom natječaju. Tragična je činjenica da su naš privatni sektor, takav kakav jest, 69,4 posto produktivniji nego državni sektor. Zadržati vlasništvo, ali upravljanje odmaknuti od politike. Austrija je to učinila prije 15 godina i efekti su vidljivi. To su dvije velike reformske stvari koje se odmah mogu realizirati, kao i Fond za nekretnine - istaknuo je Čačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 23:09