PREDSJEDNIČKA PUTOVANJA

Stjepan Mesić: Jedino žalim što mi nije došla britanska kraljica i što nisam posjetio Alžir

U deset godina mandata Mesić je posjetio 67 država, a njegova putovanja obilježile su brojne zanimljivosti i anegdote

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i prvi čovjek SAD-a Barack Obama razmijenili su prije nekoliko mjeseci osobne poruke. Dogodilo se to nakon poznatog govora američkog predsjednika Baracka Obame u Kairu.

Prijateljska pisma

- Pozdravljam zaokret u vanjskoj politici SAD-a i drago mi je što zastupate neka od gledišta na kojima i sam inzistiram godinama - napisao je u svom pismu Mesić koji je smatrao potrebnim poslati Obami poruku s obzirom da se s administracijom bivšeg američkog predsjednika Georgea Busha u mnogo čemu razilazio. Obamin odgovor brzo je stigao: - Kao što i vi kažete, uloga malih zemalja također je vrlo bitna - uzvratio je, među ostalim, Barack Obama u svom prijateljski intoniranom pismu predsjedniku Mesiću.

Da dvojica predsjednika imaju dobre odnose nije tajna. Kad je Mesić bio na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, Obama ga je tijekom kratkog primanja u muzeju Metropolitan svojoj supruzi Michelle predstavio riječima: "Ovo je jedan od najboljih prijatelja u NATO savezu." No, Obama nije jedini kojeg je ‘osvojio’ Mesićev šarm. Za posjeta Moskvi, tijekom opraštanja dviju delegacija, Vladimir Putin napravio je jedan neobičan potez. Naime, prema protokolu bilo je predviđeno da se delegacije na rastanku rukuju. Kad je Mesić pružio ruku Putinu, on ga je pogledao i potom krenuo prema Mesiću da ga zagrli, ispričao nam je Tomislav Jakić, savjetnik za vanjsku politiku u Uredu predsjednika.

Susret ispred vile

U deset godina mandata predsjednik Stjepan Mesić je posjetio 67 država na pet kontinenata. Najviše je putovao tijekom 2003. i 2005. godine kada je bio na 32 putovanja, a najmanje u prvoj godini mandata kada je bio u 19 službenih posjeta. Iako je često putovao u SAD, Mesić je najviše obilazio regiju i susjedstvo, a prvo putovanje izvan Europe bilo je 2001. kada je otišao u službeni posjet Iranu i predsjedniku Khatamiju.

Za svako od tih putovanja, kako prepričavaju Mesićevi bliski suradnici i novinari koji su ga pratili, vezan je niz zanimljivosti. Tako su, primjerice, Mesića i njegovu suprugu Milku u Jakarti, u Indoneziji, dočekali ulični plakati s njihovim fotografijama. Kad je bio u posjetu Turkmenistanu, Mesića je na odlasku njegov kolega, predsjednik Gurbanguli Berdimuhamedov, ispratio čak do zračne luke.

- To se nikad ranije nije dogodilo, ali Mesić je oduševio svog domaćina - ispričali su nam neki od sudionika tog sureta. I za Mesićev posjet Libiji vezan je niz priča. Bivša glasnogovornica Ureda predsjednika Danijela Barišić, koja je već godinu dana veleposlanica u Bugarskoj, ispričala je svojedobno o susretu s Moamerom Gadafijem :

- Gadafi je iskazao veliki respekt prema Hrvatima. Ukupno su se Mesić i Gadafi u dva dana našli tri puta - dva puta u šatoru i jednom na službenoj večeri. Gadafi je želio da hrvatski novinari budu i na drugom susretu pa ih je svojim airbusom prevezao iz Sirta u Tripoli. No, istog dana u posjetu je bio i belgijski ministar vanjskih poslova s kojim je bila i veća skupina novinara. Kad smo im rekli da je svečana večera naš treći susret s Gadafijem u dva dana, gledali su nas sa zavišću. Oni, naime, nisu znali ni hoće li ih Gadafi uopće primiti - prisjetila se Barišić.

Još jedna od libijskih epizoda vezana je za Mesićevu šetnju ispred vile u kojoj je bio smješten. U vrtu je sreo crnca koji mu se obratio na tečnom hrvatskom jeziku: ‘Dobar dan gospodine Mesić.’ Predsjednik se malo iznenadio, ali je objašnjenje stiglo brzo. Radilo se o predsjedniku parlamenta Malija, bivšem zagrebačkom studentu, koji je u isto vrijeme bio u posjetu Libiji i koji je bio smješten u susjednoj vili.

Proslava rođendana

I svoj 74. rođendan, koji pada na Badnjak, Mesić je proslavio na jednom od putovanja - u Damasku. Dva dana prije toga, Bashar al-Asad predsjednik Sirije, inače, veliki ljubitelj automobila, pojavio se neformalno odjeven vozeći moderni Audi i pozvao Mesića da mu se pridruži. Provozao ga je glavnim gradom, a zatim su u restoranu u središtu Damaska, samo u društvu službenog prevoditelja, sjeli za odvojeni stol i večerali. Poslije je Al-Asad osobno odvezao Mesića u predsjednički kompleks.

Kad je Mesić putovao u listopadu 2004. u dvodnevni službeni posjet Italiji i San Marinu, u obje države priređen mu je spektakularan doček. U San Marinu su ga, kažu novinari, dočekali poput kralja jer je svih 300 voljnika i policajaca pazilo na njegovu sigurnost. Tijekom posjeta Riminiju, gdje se održavala međunarodna konferencija “Otoci bez arhipelaga”, Mesiću su ukazivane najveće državničke počasti, a hotel Grand u kojem je odsjeo bio je iznimno čuvan.

- Mnogi su se tada htjeli sresti s Mesićem, a posebno su u tome bile uporne Talijanke koje su u velikom broju dolazile u Grand da se fotografiraju s Mesićem - kažu novinari koji su tada s njim bili na putu.

- Najznačajniji međunarodni posjeti Hrvatskoj su oni predsjednika Ruske Federacije u sklopu energetskog summita, zatim predsjednika Narodne Republike Kine, predsjednika SAD-a te predsjednika Egipta, Izraela i Sirije - kaže Jakić i dodaje kako posebno mjesto u međunarodnim kontaktima ipak zauzimaju susreti s čelnicima regije.

Chirac i Sarkozy

- Iako Mesića danas neki optužuju za narušene odnose sa Srbijom, zaboravlja se da je upravo Mesić bio taj koji je 2001. u Italiji dao okvir za potpisivanje deklaracije s Koštunicom o normalizaciji odnosa - kaže Jakić.

Ističe kako je u prvom predsjednikovom mandatu bio iznimno važan susret s tadašnjim francuskim šefom države Jacquesom Chiracom jer je iz inicijative Chirac - Mesić proizašao summit EU u Zagrebu.

Kao značajne ističe i susrete s novim francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem, posebno u sklopu Unije za Mediteran te Mesićeva sudjelovanja na sjednicama UN-a.

Propuštene prilike u Indiji i Libiji

- Svuda gdje je putovao Mesić je nastojao otvarati vrata i našim poduzetnicima što je često nailazilo na slabo razumijevanje. Tako su nama vrlo značajni, ali ne do kraja iskorišteni partneri ostali Kazahstan, Turkmenistan, Tadžikistan i Armenija. Ni izdaleka nismo iskoristili mogućnosti s Indijom, a iz niza razloga propuštena je šansa i s

Libijom - smatra Jakić. Žali li Mesić za nekim propuštenim putovanjima?

- Predsjedniku je žao što nam posjet nije uspjela uzvratiti britanska kraljica i što nije uspio otputovati u Alžir - kaže Jakić. A najviše mu je žao što za njegova mandata nismo ušli u Europsku Uniju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. lipanj 2024 10:09