NOVI TOPLINSKI UDAR

Stižu paklene vrućine, ali i nova ‘porcija‘ saharskog pijeska, osvježenja neće biti ni tijekom noći

Stručnjaci kažu da puno sami možemo učiniti da toplotne valove što lakše prebrodimo.

IIustracija

 Luka Gerlanc/Cropix

Ljeto je u punoj snazi jer smo na pragu još jednog toplotnog udara. Upravo smo, kažu prognostičari, ušli u novi toplinski val koji će potrajati do kraja tjedna a i nebo će ponovo postati žućkasto zbog novog dolaska afričkog pijeska. Potom će slijediti osvježenje ali do tada se valja pridržavati preporuka koje će nam pomoći da vrućine preživimo bez većih poglavito zdravstvenih nevolja.

Meteorolozi kažu da anticiklona nad Sredozemnim morem, te južnom i istočnom Europom podržava stabilno sunčano vrijeme. Dodaju da bi tek mala količina nestabilne atmosfere mogla uzrokovati kratkotrajnu naoblaku i to samo u sjevernom dijelu Hrvatske. Veći utjecaj imat će u višim slojevima atmosfere struje jugoistočnog smjera koje će donijeti afričke vrućine i malo žutog pijeska.

image

Sedmodnevna prognoza

Dhmz/

Očekivano, sve to govori da će temperature ovog tjedna biti izrazito visoke i to dnevne od 28 do 34°C, a temperatura mora kretat će od 25 do 27 stupnjeva Celzijusovih. Reklo bi se, kao u toplom bazenu.

Za početak tjedna najavljuje se vruće i sunčano vrijeme s tim da bi poslijepodne u sjevernom dijelu Hrvatske moglo biti razvoja dnevne naoblake, a u gorskim predjelima to bi značilo i poneki pljusak. Ni noću neće biti previše mogućnosti za osvježenje jer temperatura neće biti niža od 21 u unutrašnjosti a na Jadranu čak 25 stupnjeva.

Danju bi pak temperature mogle letjeti do 38, a u Slavoniji i do 40 stupnjeva, kažu prognostičari. Prema DHMZ-u, vrhunac toplinsko vala očekuje se od polovice tjedna s tim da bi najgore moglo biti na Jadranu i to od Rijeke do Dubrovnika. Već uobičajeno DHMZ daje preporuke građanima kako bi smanjili opasnost od toplinskih valova poglavito za zdravlje.

Naglašava se da bi temperaturu u stanu trebalo održavati ispod 32 danju i ispod 24 stupnja noću. Također je preporuka da se dok su temperature izrazito visoke zatvore prozori i spuste roletne te da se u vrijeme najgorih vrućina tijekom dana ne izlazi na otvoreno. Pomoći će i tuširanje u mlakoj vodi, lagana odjeća i puno tekućine. U svakom slučaju, kažu stručnjaci, puno sami možemo učiniti da toplotne valove što lakše prebrodimo.

Toplinski val početkom tjedna, u primorskim područjima vrlo velika opasnost

Početkom tjedna kreće toplinski val na Jadranu - velika opasnost od vrućine očekuje se u utorak na riječkom, splitskom i dubrovačkom području koja su označena narančastim upozorenjem, a od srijede će prijeći u crveno upozorenje ili vrlo veliku opasnost od vrućine.

Istodobno, u srijedu i četvrtak, u kontinentalnom dijelu Hrvatske, na snazi će biti narančasto upozorenje odnosno velika opasnost od vrućine i to u svim kopnenim područjima: osječkom, karlovačkom, gospićkom, kninskom i zagrebačkom području, prognozirali su iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

"Idući tjedan na Jadranu još više vrućine te u ponedjeljak počinje toplinski val. Porast će i noćna i dnevna temperatura, nerijetko će vrijednosti već rano ujutro biti više od 25 stupnjeva, a danju i od 34. Puhat će slab do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni vjetar, a u jutarnjim satima burin i bura, te prevladavati sunčano.

Na kopnu toplinski val počinje u utorak s ponegdje toplim noćima i dnevnom temperaturom višom i od 34 stupnja. Bit će pretežno sunčano, ali početkom tjedna još ne i posve stabilno. U ponedjeljak je lokalni popodnevni pljusak moguć i na istoku, a u utorak u gorskoj Hrvatskoj i unutrašnjosti Dalmacije", prognozirali su iz DHMZ-a.

U DHMZ-u su izvijestili i o novitetu, od nedavno se, naime, na njihovoj web stranici mogu naći i temperature nekih rijeka.

"Sad kad znamo i sigurni smo u nadolazeću vrućinu, preostaje nam pripremiti se i držati preporuka struke. A rashladiti se, osim u moru, možemo i u rijekama koje će se također zagrijavati. Od nedavno, temperature nekih rijeka mogu se pronaći na web stranici DHMZ-a", istaknuo je za HRT Tomislav Kozarić iz DHMZ-a.

Prema uobičajenim preporukama od velikih vrućina važno je rashladiti svoj dom i radno mjesto, kloniti se vrućine od 10 do 17 sati, rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine te pomoći drugima. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2024 00:18