OBOREN REKORD

Rusiju pogodile vrućine kakvih nije bilo 100 godina: Pogledajte prizore koji stižu iz Moskve, građani ne mogu doći k sebi

Za petak su prognozirane oluje i postoji mogućnost tuče
 Alexander Nemenov/Afp

Rusiju je u četvrtak pogodila vrućina kakve nije bilo više od stotinu godina, a velike vrućine vladaju i u Kini.

U Moskvi je oboren rekord iz 1917., a u gradovima širom zemlje živa se popela iznad 35 stupnjeva Celzijevih.

Meteorološka služba FOBOS objavila je da je u Moskvi 3. srpnja izmjereno 32,7 stupnjeva, što je za pola stupnja više od rekorda izmjerenog na taj dan 1917.

Rekordi su oboreni od ruske pacifičke obale i Sibira do europskih dijelova Rusije.

image
Alexander Nemenov/Afp
image
Alexander Nemenov/Afp

Vrućine su povećale potražnju za klima uređajima i ventilatorima. Moskovljani su također konzumirali rekordne količine sladoleda i hladnih pića.

Vodu se dijelilo putnicima metroa i tramvaja.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin savjetovao je građanima da budu oprezni i da izbjegavaju izlaske u najtoplijim dijelovima dana.

U Moskvi živi više od 20 milijuna ljudi.

Za petak su prognozirane oluje i postoji mogućnost tuče, rekao je.

Vrućine u Kini

Kina se suočava sa sve toplijim i duljim toplinskim valovima i sve češćim i nepredvidljivijim snažnim kišama zbog klimatskih promjena, upozorili su u četvrtak kineski meteorolozi.

U godišnjoj "Plavoj knjizi" o klimi, Kineska meteorološka uprava (CMA) upozorila je da bi za 30 godina maksimalne temperature u Kini mogle porasti za 1,7 do 2,8 stupnjeva Celzijevih, a najviše će biti pogođeni istočni dijelovi zemlje i sjeverozapadna regija Xinjiang.

Prošle godine, prosječne nacionalne temperature dosegle su nove rekorde, što je prouzročilo rekordno povlačenje leda i topljenje permafrosta na sjeverozapadu zemlje, navodi se u dokumentu.

Kina se smatra jednom od klimatski najranjivijih zemalja u svijetu i pod sve je većim pritiskom da se prilagodi promjenama vremenskih prilika i razine mora koja se podiže više od globanog prosjeka.

"Kina je regija koja je osjetljiva na globalne klimatske promjene, regija gdje će utjecaj biti značajan", rekla je Yuan Jiashuang, zamjenica direktora Nacionalnog centra za klimu CMA-a, na brifingu za novinare.

Upozorila je da ako emisije stakleničkih plinova ostanu visoke, ekstremni toplinski udari koji se događaju jednom u 50 godina mogli bi se do kraja stoljeća događati svake druge godine, a kišne padaline mogle bi se udvostručiti i postati nepredvidljivije.

Meteorološka služba upozorila je u četvrtak da očekuje da će temperature u većini Kine idućih nekoliko mjeseci biti relativno visoke, drugo ljeto zaredom.

"Vrijeme će biti drukčije nego ranijih godina i sada imamo ekstremnije vremenske prilike", rekao je Chen Yuhan, stanovnik Šangaja, gdje je u četvrtak izmjereno više od 38 stupnjeva. "Iznenadi me svaki put kada iziđem van."

Snažne kiše i poplave česta su pojava na jugu zemlje, a temperature su oborile rekorde u nekoliko područja na sjeveru i u središtu Kine, zaprijetivši usjevima i izloživši pritisku elektroenergetske mreže.

Prosječne temperature od ožujka do svibnja bile su najviše od početka mjerenja 1961., po službenim podacima.

"Potrebno je zaštititi se od rizika smanjenja prinosa pamuka i rane i kasne riže zbog visokih temperatura i štete od vrućina", rekao je Jia Xiaolong, zamjenik direktora CMA-a, na brifingu.

Ljetne temperature u regijama kao što su Zhejiang, Jiangxi, Hunan, Fujian, Guangdong, Guangxi, Gansu i Ningxia bit će, po prognozama, 1 do 2 stupnja Celzijevih iznad uobičajenih, po CMA-u.

Meteorolozi u srpnju očekuju da će dva tajfuna pogoditi matičnu Kinu. Očekuje se da će se kretati u smjeru zapada ili sjeverozapada. Prošle godine dva snažna tajfuna, Doksuri and Haikui, donijeli su rekordne kiše, poplave i uzrokovali evakuacije stanovništva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 11:30