ISTRAŽIVANJE NOVE TV

STIGLI REZULTATI PRVE ANKETE O MANDATARU Hoće li provesti reforme, koliki će imati autoritet u Vladi, hoće li odraditi mandat do kraja...

Dnevnik Nove TV objavio je rezultate ankete koju je provela agencija Ipsos Puls
 Boris Kovačev / EPH

Dnevnik Nove TV je objavio rezultate istraživanja koje je provela agencija Ipsos Puls o tome što građani misle o mandataru Tihomiru Oreškoviću, o činjenici da on nema političkog iskustva, te hoće li on biti taj koji će donositi ključne odluke Vlade i hoće li djelovati u skladu s reformama Mosta.

Istraživanje je provedeno na 600 punoljetnih građana RH u vremenskom razdoblju od 28. do 29. prosinca.

Na pitanje anketara koliko su građani osobno zadovoljni izborom Tihomira Oreškovića kao mandatara, njih 56 posto odgovorilo je da je zadovoljno, dok njih 33% nije zadovoljno njegovim izborom. Je li zadovolljno ili ne ne zna 11% ispitanika.

Čak 91% birača Domoljubne koalicije zadovoljno je izborom, kao i 67 posto birača Mosta. Birači koalicije Hrvatska raste velikom većinom nisu zadovoljni (69% ispitanika).

Istraživanje je pokazalo da je za 63% birača važno da je mandatar osoba izabrana na izborima, dok za njih 33% to nije važno. Njih 4 posto nije znalo odgovoriti na ovo pitanje. Ovo je izrazito važno biračima koalicije Hrvatska raste (82%), ali i većini birača Domoljubne koalicije (57%) i Mosta (53%).

Činjenicu da većinu života nije proveo u Hrvatskoj 54% ispitanika vidi kao mali problem, dok za 41% anketiranih ovo predstavlja veliki problem. Njih 5% ne zna odgovor na ovo pitanje.

Da osoba bez političkog iskustva, ali s iskustvom vođenja financija u tvrtki, može dovesti red u državni proračun smatra 72 posto ispitanika, dok njih 24% smatra da to nije moguće, a 4% ne zna. Očekivano, 90% anketiranih birača Domoljubne koalicije misli da će mandatar to dobro raditi, a 83% birača Mosta te 53% birača koalicije Hrvatska raste također misli da će to moći raditi.

Polovica ispitanika smatra da će autoritet mandatara i budućeg premijera nad ministrima i potpredsjednicima u Vladi biti manji, dok 45% anketiranih smatra da će taj autoritet biti veći. Njih 5% ne zna odgovor.

Većina anketiranih, njih 58% misli da će mandatar s ministrima provesti reforme, a da ih neće provesti misli njih 39%. Ne zna njih 3%.

Većina ispitanika, njih 64%, smatra da ce vladajuća koalicija odraditi mandat do kraja, do 2019. godine. Da će Oreškovićeva Vlada pasti smatra 31% ispitanika, dok ne zna njih 5%.

Očekivano, 88% pristalica Domoljubne koalicije misli da će vladati do 2019., kao što to misli i 74% pristalica Mosta. Tek 35% birača koalicije Hrvatska raste misli da će Vlada odraditi mandat do kraja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 11:31