NEMA DOGOVORA U PULI

Stanari samačkog doma mogu ostati još mjesec dana: ‘Gradu sam nudio da ga unajmi za kunu‘

‘Tamo je sad smješteno 90 ljudi, a za njih 30 ćemo riješiti smještaj u našem drugom samačkom domu gdje smo obnovili dio kapaciteta‘

Stanari samačkog doma Uljanik

 Matija Djanjesic/Cropix

Stanari bivšeg Uljankovog samačkog hotela u Puli mogu još mjesec dana ostati u svom smještaju. Odlučeno je tako danas na dogovoru u pulskoj gradskoj palači između novog vlasnika samačkog doma Ilije Lovrića i pulskog gradonačelnika Filipa Zoričića budući da se još uvijek nije našlo rješenje gdje zbrinuti 50 stanara. Rješenja je bilo nekoliko, ali očito niti jedno nije bilo dovoljno dobro.

image

Stanari samačkog doma Uljanik

Matija Djanjesic/Cropix

- Danas je trebao biti zadnji dan za iseljenje, ali smo se ja i gradonačelnik maloprije na sastanku dogovorili da će se rok za iseljenje prolongirati za mjesec dana kako bi se našlo adekvatno rješenje za te ljude. Dosad su propali svi planovi za njihovo zbrinjavanje pa smo produžili rokove. Tamo je trenutno smješteno 90 ljudi, a za 30 njih ćemo mi riješiti smještaj u našem drugom samačkom domu gdje smo obnovili dio smještaja. Dakle, za 60-tak ljudi treba naći drugi smještaj - ističe ovaj pulski poduzetnik.

Veli da mu je najviše žao tih ljudi, a ne Grada koji traži adekvatno rješenje. Ističe da je Gradu čak ponudio da uzmu samački hotel u najam za jednu kunu na šest mjeseci, ali da još o tome nije pala odluka.

image

Stanari samačkog doma Uljanik

Matija Djanjesic/Cropix

- Stvar je u tome da jednostavno taj objekt više nije uvjetan. To može biti neko privremeno rješenje. Treba naći neko bolje rješenje za te ljude jer ne želimo preuzeti odgovornost ako se nešto dogodi. A i ne želimo da završe na ulicu - kazao je Lovrić.

Boris Cerovac iz Jadranskog sindikata koji je zastupao stanare na brojnim sastancima, kaže nam da nažalost nije mogao prisustvovati današnjem sastanku i da ga nitko nije obavijestio o odlukama koje su donesene, no da zna da će se prolongirati rok za iseljenje.

image

Stanar samačkog doma Uljanik

Matija Djanjesic/Cropix

- Treba čuti što se nudi i na čemu radi Grad i je li to prihvatljivo za stanare ili nije. I u prvom mjesecu je gradonačelnik najavio da je rješenje blizu, u ožujku je to bilo prenoćište u Japodskoj ulici, ali to je propalo. Trebamo vidjeti što se nudi i kada bude sve dogovoreno, da imamo pozitivno rješenje. No imam pravo sumnjati u pozitivno rješenje. Isto tako, Lovrić je tu dobro odigrao kroz ponudu najma samačkog doma. Kako bi se reklo sportskim žargonom, dao je jak servis i sada je na Gradu da odluči što i kako dalje - zaključio je predstavnik stanara.

image

Samački dom Uljanik

Matija Djanjesic/Cropix

No, stanarima samačkog doma ovo nisu dobre vijesti zato što ih je ujutro dočekala jedna novost. A to je da se za zadnji mjesec dižu cijene stanarine s 1500 na 1700 kuna. I novi ugovor moraju ovjeriti kod javnog bilježnika što će ih, vele, koštati još dodatnih 480 kuna. A taj novac nemaju. Neki zato kažu da će živjeti u domu i da neće platiti jer nemaju od kuda. Naime, u domu su većinom umirovljenici i socijalni slučajevi čija se primanja kreću od 1300 do 1800 kuna.

- Tko će platiti tolike pare?! Nemam čime platiti tu stanarinu. Stanarina nam je sada za travanj 1700 kuna plus 480 kuna javni bilježnik. To je pljačka i mafija. Neka me netko izbaci. Ostajem unutra - kazao nam je Ivo Jelić koji prima socijalni pomoć od 1340 kuna i dodatnih 650 kuna od Grada. Ivo u domu živi od 1996. godine.

image

Samački dom Uljanik

Matija Djanjesic/Cropix

Miroslav Vujnić isto toliko živi u domu i u mirovini je. Mjesečno prima 1800 kuna. Pitamo ga kako će si plaćati hranu.

- Imamo pučku kuhinju. Dostavljaju nam hranu. Ako budem ostao, tu će mi dostavljati. Ako ne, ne znam ni sam. Ići ću na ulicu. Imate li vi neki prijedlog? Lovrić nas je na ovaj način primorao da odemo sami. Ali kamo da odemo, pita nas ovaj stanar.

Mnogi su nezadovoljni i potezom Grada i vjeruju da su za njih mogli naći rješenje.

- Lovrić je predložio gradu da samački dom uzmu u najam na šest mjeseci s mogućnošću otkupa. Grad na ništa nije pristao. Niti za mjesec, niti za šest. Nismo razočarani Lovrićem, nego Gradom. Propustio je priliku. I sada ne znamo što ćemo, priča nam Josip Kardaš. On ovdje živi pet godina i odlučio je ostati u drugom domu. Jedan je od 30 stanara koji će se preseliti. Iako, ni sam, s obzirom na cijenu smještaja, nije siguran hoće li to prihvatiti.

image

Stanar samačkog doma Uljanik

Matija Djanjesic/Cropix

- Vlasnik nam je u drugom samačkom domu preko puta ponudio jedan kat i smještaj za 1700 kuna na ugovor od šest mjeseci. Očekivao sam da će Grad nešto povoljno riješiti pa nisam još potpisao ugovor, kazao je Kardaš.

Direktor tvrtke Uljanik Standard Nikola Kovačević nije nam htio komentirati nove cijene smještaja. No, jasno je da tko ne bude plaćao, neće imati smještaj.

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić nam pak kaže kako je već dio stanara našao svoje mjesto u nekim gradskim stanovima te da će u idućih mjesec dana požuriti naći smještaj za sve. Veli da stanare neće ostaviti na cjedilu, te da prošlo rješenje prenoćišta u Japodskoj ulici nije zadovoljavalo stanare. Što se tiče povećanja cijena stanarine, veli da je Grad dobio tu obavijest i da njihov gradski odjel radi na tome.

image

Samački dom Uljanik

Matija Djanjesic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:23