PREBACIVANJE ODGOVORNOSTI

Srbija je kriva zato što je Dragan Paravinja nekoliko godina mirno šetao po Hrvatskoj

Ministarstvo pravosuđa i MUP tvrde da Srbija nije tražila ni izručenje, ni progon
 Nenad Dugi / CROPIX

ZAGREB - I Ministarstvo pravosuđa i MUP u ponedjeljak su svim silama sa sebe pokušavali skinuti odgovornost s činjenice da je Paravinja mirno živio na slobodi u Hrvatskoj, unatoč pravomoćnoj presudi i optužbama za silovanje.

Lopticu su prebacivali na Srbiju - da susjedna država nije ni tražila njegovo izručenje, te kako se i oglušila na prijedlog da se u Hrvatskoj provede kazneni progon.

POTRAGA ZA ANTONIJOM BILIĆ: Reporteri Jutarnjeg u akciji, sve o potrazi i uhićenju Dragana Paravinje pročitajte OVDJE

Prema natuknicama koje su nam kasno poslijepodne proslijedili iz Ministarstva pravosuđa, 2007. godine Interpol Zagreb je obavijestio Ministarstvo pravosuđa i DORH o raspisanoj međunarodnoj potrazi za Paravinjom, a prema zahtjevu Interpola Beograd, zbog izvršenja kazne zatvora zbog silovanja i pokušaja silovanja.

Scenarij izručenja

U Ministarstvu pravosuđa tvrde da zbog toga nitko nije tražio Paravinjino izručenje, niti izvršenje zatvorske kazne, te da zbog toga ništa nije moglo biti poduzeto. Sada, ipak, obećavaju da će “poduzeti sve što je potrebno da bude izručen u Hrvatsku”, ali napominju i kako je još “preuranjeno govoriti o mogućim scenarijima, jer se protiv njega vode postupci i u BiH i Srbiji”.

Prekršen dogovor

Vjeruju, ipak, da će u slučaju da protiv Paravinje bude pokrenut kazneni postupak za teško ubojstvo, BiH tome dati prednost. Istodobno, glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec ustvrdio je kako je 2007. godine, nakon Interpolove tjeralice, zatraženo da Hrvatska preuzme slučaj, ali nije imenovao tko je to i kada učinio.

- Imam informacije da je preuzimanje tog kaznenog progona zatraženo, ali nije dobiven niti pozitivan niti negativan odgovor iz Beograda - rekao je Borovec novinarima u Splitu.

Postavlja se pitanje zašto Hrvatska pune četiri godine nije inzistirala na odgovoru iz Srbije, odnosno zašto se Hrvatska nije pozvala na Ugovor sa Srbijom iz 1998. godine o pravnoj pomoći u kaznenim stvarima, i zatražila dokumentaciju o Paravinji da bi sama pokrenula kazneni progon. Prema istom Ugovoru otprije 13 godina, postoji i obveza Hrvatske i Srbije da jedna drugu svakih šest mjeseci izvještavaju o kaznenim evidencijama, što očito nije bio slučaj.

Naime, Paravinja se kao pravomoćno osuđen u Srbiji i s raspisanom tjeralicom, uredno zaposlio u Hrvatskoj.

Dobro opravdanje

Prije godinu dana Srbija i Hrvatska potpisale su Ugovor o izručenju, ali on se odnosi na mogućnost izručenja svojih državljana isključivo za djela korupcije i organiziranog kriminala.

To također može biti dobro opravdanje državama regije kao odgovor na pitanje zbog čega, navodno, ne mogu izručiti nekog svog državljanina u slučajevima “običnih” silovanja ili ubojstava.

‘Mogli smo mu suditi bez obzira na postupke Srbije’

- Nedopustivo je da Hrvatska ništa ne poduzima protiv nekoga s tako ozbiljnim optužbama, ogorčena je bivša SDP-ova ministrica pravosuđa Ingrid Antičević Marinović. Upozorava da smo imali mogućnost suditi Paravinji. - Hrvatska može suditi nekome ako je počinio djelo u inozemstvu, neovisno o tome je li ta država zatražila izručenje ili progon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:40