SLUČAJ PUKANIĆ

Sramotna SMS podvala: Odvjetnici podvalili privatne poruke da zaštite ubojice

USKOK je upozorio da bi moglo doći do zloporabe zapisnikom koji sadrži 119 stranica prijepisa privatnih poruka
 Ranko Šuvar/Cropix

ZAGREB - Iako su tijekom istrage o ubojstvu Ive Pukanića poruke koje je primao i slao bile izdvojene iz spisa jer su bile isključivo privatne naravi, odlukom raspravnog vijeća praktički je dano “zeleno svjetlo” da transkripti SMS poruka ubijenog suizdavača Nacionala postanu javno dobro.

Pustili ih odvjetnici?

Sudsko vijeće ih nije dalo medijima, kao ni tužitelj, jer je on tražio i da se izdvoje iz spisa, pa se spekulira da su u javnost procurili od odvjetnika.

Ujedno ovo nije i prvi slučaj da se u sudskim spisima u pismenoj i audio formi nalaze stvari koje nemaju veze sa nalozima za koje je sud izdao, a policija tajno snimala sugovornike. Tako je naprimjer u postupku “Mali Maestro” u sudnici omaškom slušan privatni razgovor Ivan Gotovca. Kad je sudac Vladimir Pavleković shvatio da je pustio privatni razgovor koji nema veze sa postupkom obvezao je sve nazočne da to čuvaju kao službenu tajnu i ona je ostala samo u četiri zida sudnice.

Ali, kad je u ponedjeljak 15. ožujka sutkinja Ivana Kršul, zapravo samo “pro forme” rekla da se čita zapisnik o pretrazi mobitela pokojnog Ive Pukanića, iako nije pročitala desetke stranica sadržaja SMS poruka, praktički je dala “zeleno svjetlo” da privatno dopisivanje suizdavača “Nacionala” praktički postaje javna stvar.

Pretraga iPhonea

Put za to otvoren je još tijekom istrage. Naime, policija je sačinila nekoliko primjeraka zapisnika o pretrazi Pukanićeva iPhonea. Dva su poslana u USKOK, a jedan u Županijski sud gdje je i zaprimljen 30. prosinca 2008. godine. Naime, u prvoj fazi istrage mislilo se da je Pukanić možda i vlastitim mobitelom aktivirao eksplozivnu napravu ili da je možda i primao prijetnje pa je trebalo pregledati sadržaj mobitela. Veljko Miljević u ime zastupnika oštećenih 2. ožujka 2009. godine napisao je dopis USKOK-u sa zahtjevom da se obitelji vrati IPhone i da se sadržaj IPhonea obzirom da sadrži privatnu prijepisku izdvoji iz istražnog spisa. Zamjenik ravnatelja USKOK-a narednog je dana zatražio od istražne sutkinje da izdvoji taj zapisnik jer on ne sadrži dokaze ili činjenice vezane za kazneni postupak. U dopisu sudu piše i da “obzirom da se radi o porukama osobne naravi za koje smatramo da bi se nakon što prestaje zakonska obveza čuvanja tajnosti podataka prikupljenih u istrazi mogle zloupotrebljavati i sa istima manipulirati”.

I sutkinja Dražančić, usvojila je zahtjev tužiteljstva, ali je obrana već fotokopirala taj zapisnik. Kad je 3. veljače ove godine suđenje počelo obrana je tražila da taj zapisnik postane dio spisa, čemu se protivio zamjenik ravnatelja USKOK-a. Kad je nakon izručenja Bojana Gudurića 15. ožujka postupak formalno počeo iznova odvjetnik Željko Žganjer predao je zapisnik sa sadržajem SMS poruka i tražio da se to pročita. Zamjenik ravnatelja USKOK-a kazao je kako je nejasno otkud obrani taj zapisnik obzirom da je on izdvojen iz spisa. No, sutkinja Ivana Kršul, prihvatila je prijedlog obrane. Nije čitala desetke stranica, ali zapisnik je postao dio spisa K-US 66/09.





Ubojstvo i premlaćivanje

I to je bilo “zeleno svjetlo” da zapisnik od 119 stranica koji je trebao ostati samo dio sudskog spisa postane javan. U međuvremenu su počele spekulacije da je Pukanić nešto znao i o ubojstvu Ivane Hodak, premlaćivanju Josipa Galinca. I dok je pažnja javnosti skrenuta na prepisku Pukanića nezamijećeno je prošla rečenica koju je u 29. sekundi razgovora sa Lukom Matanićem 27. listopada 2008. u 15.36 sati izgovorio Robert Matanić: Zvao me Kardinal!. Kao što se tvrdi u optužnici, Kardinal je nadimak Slobodana Đurovića.





Nizozemci poslali snimke tajnog praćenja Đurovića

I dok tužiteljstvo tvrdi da postoje veze između Slobodana Đurovića i Sretena Jocića. Oni tvrde da su njihove veze samo kumske i da se među njima i njima bliskima nema kontakata. U međuvremenu su hrvatskim tužiteljima njihovi nizozemski kolege dostavili fotografije tajno snimljenog Đurovića tijekom 2003. sa suprugom Sretena Jocića u Nizozemskoj. U svom iskazu o ubojstvu Pukanića kojeg je dao u Beogradu Sreten Jocić tvrdio je kako je bio nadziran i praćen i on, ali i njegova obitelj dok je izdržavao kaznu u Nizozemskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 09:46