VELIKO PRIZNANJE

Sportske igre mladih dobile nagradu ‘Šampion regionalne suradnje dr. Erhard Busek‘

Plazma Sportske igre mladih pozitivan su primjer regionalne suradnje zbog pažnje koju posvećuju ujedinjavanju djece i mladih kroz sport
 Sportske Igre Mladih

Vijeće za regionalnu suradnju (RCC) i Savezno ministarstvo za europske i međunarodne poslove Austrije predstavili su Plazma Sportske igre mladih kao dobitnika nagrade „Šampion regionalne suradnje dr. Erhard Busek“ na svečanosti održanoj nakon godišnjeg sastanka Vijeća 12. lipnja 2024. u Skoplju.

„Nagrada Šampion regionalne suradnje dr. Erhard Busek je više od priznanja. Ona odražava našu zajedničku težnju za izgradnjom jače i bolje integrirane regije da s zajedničkim ciljevima i uzajamnom podrškom utiru put održivom razvoju i boljoj kvaliteti života. Sportske igre mladih su odabrane među brojnim kandidatima zbog izuzetne posvećenosti jačanju jedinstva i prijateljstva, nadilaženju granica i njegovanju osjećaja zajedničkog identiteta mladih iz različitih sredina i naroda“, izjavila je generalna tajnica Vijeća za regionalnu suradnju Majlinda Bregu.

Plazma Sportske igre mladih pozitivan su primjer regionalne suradnje zbog pažnje koju posvećuju ujedinjavanju djece i mladih kroz sport. Kroz 28 godina djelovanja Igre su se razvile u platformu koja kroz sport potiče prijateljstva, razumijevanje i zajedničke vrijednosti mladih iz različitih sredina tako što okupljaju djecu iz nekoliko zemalja regije i pružaju im sigurno okruženje da svi oni, bez obzira na životne okolnosti, mogu sudjelovati na Igrama i širiti pozitivne vrijednosti.

image
Sportske Igre Mladih

„Regionalna suradnja je okosnica europske integracije regije, a to je i glavni prioritet vanjske politike Austrije. Ovom nagradom pokazujemo našu podršku organizacijama koje su, vođene europskim vrijednostima i principima, dale izvanredan prekogranični doprinos promociji ovog važnog zajedničkog cilja i koje tako omogućavaju da ostavština dr. Erharda Buseka živi i u budućnosti. Nagradom se ne samo prepoznaju važna dostignuća Sportskih igara mladih na polju regionalne integracije, već se s njom podržava i nastavak njihovih aktivnosti u budućnosti“, rekao je predstavnik Saveznog ministarstva za europske i međunarodne poslove Austrije Thomas Stölzl.

Ovogodišnja nagrada dodijeljena je jednoglasnom odlukom žirija u sastavu Maja Handjiska Trendafilova, direktorica Regionalne škole za javnu upravu (ReSPA), Juliana Hoxha iz organizacije Partneri Albanije za promjenu i razvoj (Partners Albania for Change and Development) i Marko Radovanović, politički savjetnik u Vijeću za regionalnu suradnju.

Slaven Marić, savjetnik predsjednika Plazma Sportskih igara mladih, preuzeo je nagradu: „Sretni smo što su vrijednosti i značaj našeg projekta, na kojima smo svi neumorno radili, prepoznate van granica zemalja u kojima se održavaju Sportske igre mladih. Ovo priznanje je potvrda naših kolektivnih zalaganja i posvećenosti. Igre se već niz godina održavaju u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Srbiji, od ove godine natjecanja i sve druge obrazovne i zabavne aktivnosti organiziramo i u Sloveniji, a u 2024. planiramo okupiti više od 300.000 djece. Nagrada Šampion regionalne suradnje dr. Erhard Busek je dodatna motivacija da nastavimo promovirati vrijednosti za koje se zalažemo svih ovih 28 godina, a posebno jer je dr. Busek bio ambasador Sportskih igara mladih.”

Nagrada „Šampion regionalne suradnje dr Erhard Busek“, koju je Vijeće za regionalnu suradnju prvi put dodijelilo 2013. godine, dodjeljuje se svake godine u suradnji sa Saveznim ministarstvom za europske i međunarodne poslove Austrije pojedincu ili organizaciji koja je značajno doprinijela unapređenju regionalne suradnje u Jugoistočnoj Europi. Među prethodnim dobitnicima nagrade su No Borders Orchestra, Exit Festival, Sarajevo Film Festival i mnogi drugi.

image
Sportske Igre Mladih
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 00:44