JEDAN POSTUPAK

Slučajevi Hypo i Ina-MOL protiv bivšeg premijera Ive Sanadera spojeni su u jedno suđenje

 Goran Mehkek / CROPIX

Sada je i Županijski sud potvrdio, predmeti Hypo i Ina-MOL protiv bivšeg premijera Ive Sanadera su spojeni.

Kako je odlučilo Izvanraspravno sudsko vijeće, Sanaderu će se za oba slučaja voditi jedan postupak i to pred sudskim vijećem pod predsjedanjem suca Ivana Turudića , pred kojim je već započela glavna rasprava u slučaju Hypo.

Stoga će u četvrtak, za kada je zakazan nastavak ispitivanja svjedoka optužbe u slučaju Hypo, suđenje po obje točke krenuti ispočetka. No, to ne znači da će se troje prošlog tjedan ispitanih svjedoka morati ponovno pozivati na sud. Ako se zastupnica optužbe i obrana Ive Sanadera slože, svi do sada provedeni dokazi mogu se samo pročitati, čime bi se izbjeglo stvarno ponavljanje dokaznih radnji.

Ukoliko ne bude većih nesuglasica između obrane i optužbe vezano za tehničke detalje tijeka suđenja, o čemu će odlučiti sudsko vijeće, u četvrtak se može očekivati skraćena verzija već viđenog, Sanaderovo očitovanje o krivnji vezano za dva slučaja, odnosno dvije točke optužbe, i mogući uvodni govori za optužbu primanja 10 milijuna eura od šefa MOL-a Zsolta Hernadija.

Ispitivanje tri nova svjedoka optužbe vezana za slučaj Hypo ne mora biti odgođeno. Već ranije napravljeni raspored svjedočenja za ovaj mjesec u slučaju Hypo vjerojatno se neće mijenjati. Hoće li nakon toga najprije biti provedeni svi ostali dokazi vezani za optužbu primanja provizije Hypo banke, pa tek onda oni vezani za slučaj Ina - MOL, ili će se kombinirati, primjerice da za isti dan budu pozvani svjedoci za obje optužbe, odrediti će sudsko vijeće. U svakom slučaju, umjesto dva postupka protiv istog optuženika, pred dva različita sudska vijeća i u različitim terminima, provesti će se jedan postupak, koji će možda nešto duže trajati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 00:15